Alimente care ajuta in vindecarea diareei la copii

Alimente care ajuta in vindecarea diareei la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Alimentele care ajută la vindecarea diareei la copii sunt un sprijin de nădejde pentru toți părinții. Diareea la copii nu trebuie ignorată sub nicio formă. Episoadele diareice duc la pierderea unei cantități mari de lichid din organism. Deshidratarea este efectul principal al diareei la copii. Apa are un rol esențial în organismul nostru, iar pierderea ei are consecințe negative serioase asupra funcțiilor tuturor organelor. Totodată, diareea la copii poate avea complicații și mai grave cum ar fi febra, vărsăturile și anemia. Este foarte important să înțelegeți modul în care trebuie consumate și pregătite alimentele. Vizita la medic se impune atunci când diareea nu trece în 3 – 4 zile. Administrarea unui tratament medicamentos este necesară în acele cazuri. Află mai jos toate informațiile esențiale despre cum este o alimentație în diaree la copii.

Alimente benefice

Diareea reprezinta o neplăcere la orice vârstă și în special la copii, deoarece este însoțită și de alte simptome (dureri abdominale, vărsături) și conduce la o deshidratare (poate constitui o urgență medicală în cazurile severe) a organismului ce are ca primă manifestare o stare de oboseală. Mulți părinți pot resimți o stare de confuzie în ceea ce privește alimentația celui mic, mai ales că recent specialiștii nu mai consideră de utilitate clasica rețetă: pâine prăjită, orez, măr copt si banană. Avantajul cunoscut al acestui regim diareic pentru copii este reprezentat în copil-blond-este-dezbracat-si-sta-pe-olita-albastra-si-are-in-mana-niste-hartie-igienicaprimul rând de faptul că are un conținut redus de fibre (sunt ușor digerabile), prin urmare este puțin probabil să agraveze diareea sau să provoace deranjamente stomacale suplimentare. Unele surse includ și ceaiul, dar și iaurtul în cadrul acestei liste (părerile sunt împărțite), în special cel îmbogățit cu probiotice (culturi de bacterii vii care înlocuiesc bacteriile nocive din tractul gastro-intestinal) în cantitate de 60-180 ml de două ori pe zi. Suplimentele cu probiotice (Eubiotics, Linex, Protectis sunt cele mai cunoscute) pot fi administrate separat, sub forma de picături, comprimate sau granule, în funcție de vârsta copilului și nu au niciun fel de contraindicații. De obicei, sunt recomandate de medic o dată sau de două ori pe zi.

De ce nu mai consideră specialiștii oportună dieta clasică? Se pare că are un conținut redus de proteine/calorii și alte nutrimente necesare dezvoltării copilului, prin urmare este mult prea restrictivă, fiind indicată doar pe perioade scurte de timp (luând în considerare desigur și simptomatologia existentă), 1-2 zile maximum. În plus, se pare că evitarea alimentelor solide pe perioada episodului diareic poate în realitate să-l prelungească și nu să-l trateze.

mama-ii-da-fetitei-ei-sa-bea-ceai-dintr-o-cana-alba-iar-fetita-este-invelita-cu-o-patura

Recomandarea general valabilă este să oferiți aceste patru alimente pentru primele 24 ore până când diareea se ameliorează și puteți începe apoi să le oferiți și alte alimente cum ar fi:

  • Cele care sunt bogate în proteine: cum sunt oua și mici cantități de carne slabă (fiartă sau la grătar, de preferat de pui sau vită).
  • Alte variante de alimente pe care le puteți oferi copiilor: sticks-uri, covrigei, biscuiți normali (fără zahăr sau cremă), brânză de vaci, brânză telemea, morcov fiert, paste făinoase cu brânză. Daca observați că în urma consumului acestora diareea revine, puteți apela din nou la pâine prăjită, orez, măr copt și banane până când frecvența scaunelor (și consistența acestora) se reduce/ameliorează. Secretul constă în revenirea cât mai rapidă la alimente substanțiale, gradul de deshidratare în urma diareei fiind de obicei cel care influențează în principal reintroducerea alimentației obișnuite.

Doamna doctor Alina Condoiu - medic pediatru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu" București, consultant nutritie pediatrica Med Consult & Care, ne oferă următoarele informații:

"În caz de diaree, mucoasa intestinală este afectată, astfel trebuie consumate alimente care pe de o parte să cruțe sistemul digestiv, iar pe de altă parte să absoarbă apa în exces. Deoarece cea mai afectată este marginea în perie de la nivelul intestinului subțire unde se găsește lactaza, enzima care digera lactoza (carbohidratul din lapte), în caz de diaree trebuie excluse din alimentație produsele lactate (lapte, iaurt), brânza proaspătă de vaci fiind singurul lactat permis. În cazul sugarilor alimentați exclusiv la sân se va continua alăptarea,

copil-care-sta-pe-toaleta-si-tine-hartie-igienica-in-mana

suplimentându-se cu apă de orez/mucilagiu de orez pentru a absorbi apa în exces de la nivel intestinal; iar în cazul sugarilor alimentați cu formula de lapte praf, aceasta se va înlocui pentru o perioadă de 1-2 săptămâni cu lapte fără lactoză. La sugarii deja diversificați și copiii mai mari sunt recomandate: aport crescut de lichide (ceai de plante - tei, mentă, sunătoare, îndulcit cu glucoză pulvis sau zahăr, NU miere), pâine prăjită, covrigei simpli, orez fiert, supă de rădăcinoase (morcov, țelină, păstârnac, pătrunjel, fără ceapă, roșie, cartof, ardei), carne de pui sau vită fiartă/la grătar/cuptor, brânzică de vaci, paste fierte, măr copt, banană. Nu sunt permise fructele și legumele crude."

Citeste si:

Deshidratarea la copii - simptome și tratament

Diareea la copii

Diareea la copii - coșmarul părinților. Cauze, simptome și remedii utile

Alimente de evitat

Se pare că pe durata episodului diareic este bine să evitați următoarele alimente:

  • Produsele lactate (lapte în special): care pot fi dificil de digerat din cauza conținutului ridicat de lactoză, apărând în aceste situații o intoleranță temporară la lactoză.
  • Alimente bogate în fibre: nu le oferiți celor mici până când se rezolvă diareea, cum sunt băuturile carbogazoase dulci, sucul de fructe (în special de mere, pere și cireșe) și alte lichide cu conținut ridicat de zahăr, deserturi cum sunt prăjituri, biscuiți cu cremă etc. (înmoaie scaunul)
  • Alimente grase: cum ar fi prăjeli, tocănițe, mâncare tip fast-food. Specialiștii consideră că trebuie evitate și supa de pui, recomandarea în cazul în care doriți să le oferiți celor mici supă fiind să preparați una folosind doar legume, iar carnea să o fierbeți separat (cu morcovi, țelina și albitura, fără cartofi, roșii, dovlecel). Puteți opta pentru alimente fade (fără a adăuga sosuri sau condiment) cum sunt cartofii copți, destul de ușor de tolerat
  • Amidonul: este un agent de îngroșare care poate fi găsit în paste, cartof, pâine, porumb, orez și ajută la solidifierea scaunului.
  • Nu oferiți sub nicio formă legume de tip: varză, fasole, mazăre, conopidă, broccoli deoarece nu sunt bine tolerate de stomac în această perioadă, putând agrava diareea.

Cel mai important factor în diaree este reprezentat de hidratare, astfel trebuie să le oferiți celor mici o cantitate sporită de lichide. Apa simplă nu este suficientă, deoarece electroliții cum sunt sodiul și potasiul se pierd de asemenea prin scaunele moi. De aceea, soluțiile de rehidratare orală constituie cea mai indicată variantă, ele conținând cantitatea corectă de sare, zahăr, potasiu și alte minerale necesare înlocuirii fluidelor corporale pierdute. Soluțiile de rehidratare pot fi găsite în farmacii (chiar supermaketuri) fie sub formă de pliculețe, fie sub formă humana-solutie-de-rehidratare-orala-pentru-copiideja preparată (de obicei în sticle cu gust de morcov) și se administrează gradual, începând cu o cantitate mică pe care o creșteți treptat (în funcție de gradul de deshidratare și de recomandarea medicului). Rețineți, însă, că acestea doar previn apariția deshidratării și nu stopează diareea. Dacă preferați și o variantă naturistă, puteți apela la ceaiul de mentă îndulcit cu glucoză pulvis (1 linguriță la 100 ml sau 100 g) sau ceai din frunze de afin (cu un puternic rol anti-inflamator).

Este important să țineți o evidență a lichidelor consumate de copil, precum și a frecvenței scaunelor, deoarece medicul vă poate adresa întrebări privind aceste aspecte. Mitul conform căruia este bine să lăsăm stomacul să-și revină este complet fals și poate agrava deshidratarea oricum instalată. Nici extrema opusă nu este indicată, și anume administrarea exclusivă de lichide celor mici care în realitate doar prelungește durata episodului diareic.

baietel-in-tricou-albastru-deschis-cu-gulr-se-tine-cu-mainile-de-burta-si-sta-cu-picioarele-stranse

Pentru bebeluși, recomandarea este să continuați alăptarea (se poate să fie necesară alăptarea la intervale mai dese) sau formula de lapte în cazul în care suferă de diaree ușoară, iar cei care au început diversificarea trebuie să continue alimentația în acest mod. Este posibilă înlocuirea formulei uzuale de lapte cu un lapte praf cu conținut redus de lactoză (nu există variante complet delactozate) care este de obicei disponibil pentru orice producător (de lapte praf), cum este Humana HN. Pentru prepararea sa puteți înlocui apa cu mucilagiu de orez, obținut prin fierberea unei cantități mici de orez în apă.
Rețineți că poate dura o perioadă până când apetitul copilului va reveni la normal și trebuie să îi oferiți posibilitatea de a consuma exact cât simt nevoia, fără a-l forța să mănânce.

Citeste si:

Diareea la copii: sfaturi

Diareea la copii: informații complete

Diareea, constipația și scaunul normal la copii - sfatul pediatrului

Nu lăsa diareea să-ți strice vacanța! Sfaturi pentru un tratament eficient

Doamna doctor Catrinel Macovei, Medic primar - Diabet, nutriție și boli metabolice http://catrinelmacovei.wordpress.com/ ne menționează:

"Tratamentul alimentar și medicamentos specific depinde de cauza și intensitatea sindromului diareic și necesită consult medical. Dar există anumite tipuri de alimente și măsuri indicate în general:

  • probioticele ajută la refacerea unei flore intestinale sănătoase, în absența contraindicațiilor conform prospectului
  • ceaiul de mușețel, menta, zeama de compot neîndulcită
  • zeama de orez și orezul alb fiert simplu

copil-in-farmacie-care-se-tine-de-burta-si-sta-cu-ochii-inchisi

  • supa limpede de legume, supa cremă cu morcov, dovlecel, orez cu un praf de sare pentru refacerea mineralelor
  • se evită alimentele foarte calde, foarte reci, dulciurile concentrate, care conțin cantități crescute de fructoză și sorbitol, xylitol
  • se evita alimentele care fermentează excesiv, bogate în fibre celulozice insolubile: leguminoase boabe, din familia verzei, cereale integrale, fructe și legume cu coajă, alimentele iritante cum ar fi condimentele iuți, alimentele foarte grase
  • sucuri diluate (jumătate apă) de fructe proaspete, în funcție de toleranță
  • pâine albă proaspătă sau prăjită, pește alb, piure de cartofi, biscuiți simpli, iaurturi degresate, budinci de orez, griș cu lapte, pudră de roșcove sau carob (în loc de cacao).
  • diversificarea se face treptat, cu testarea tolerantei.

Se recomandă mese mici regulate, consumate lent; se mestecă mâncarea bine și se recomandă o perioadă de odihnă după masă.

Regim alimentar diaree copii

Eficacitatea unui regim pentru diaree la copii trebuie să se vadă la câteva zile după declanșarea problemei. Diareea nu trece în câteva ore, de aceea copilul nu trebuie să consume alimentele obișnuite imediat, fiindcă problema sa de sănătate se va agrava. În regimul alimentar este vorba, în primă fază, de hidratarea corespunzătoare. Diareea duce la pierderea unor cantități mari de săruri și lichide din organism. La început, trebuie să alternați consumul de apă cu suficient ceai doar cu proprietăți antiseptice. Este important ca tot ceaiul să fie neîndulcit, pentru a nu deregla flora intestinală.

Ceiaurile recomandate sunt:

  • Ceaiul de mentă: este cel mai folosit deoarece ajută la calmarea durerilor abdominale și reduce frecvența scaunelor.
  • Ceaiul de ghimbir: este foarte bun pentru hidratarea corpului. De asemenea, are proprietăți calmante și antispastice.
  • Ceaiul de fenicul: este recomandat și pentru tratarea diareei la sugari, pentru că reduce spasmele foarte repede și ajută la refacerea florei intestinale. Cantitatea recomandată de ceai pe zi pentru un copil este de maxim 2 – 3 căni.

Nu doar din ceai trebuie să lipsească zahărul, ci și din restul alimentelor. Nici mierea nu este recomandată în regimul anti diaree. Copiilor le plac foarte mult dulciurile, iar pentru ei câteva zile fără acestea ar fi un test prea greu de trecut. Pentru a înlocui zahărul, puteți apela la bananele și merele coapte. Sunt cele două fructe recomandate în alimentația în diaree la copii, iar pe lângă asta au destul zahăr natural în compoziție.

baietel-care-sta-pe-olita-si-se-joaca-cu-o-bucata-de-hartie-igienica-si-are-in-jurul-lui-suluri-de-hartie-igienica-si-o-jucarie

Alimentația pentru diaree a unui copil trebuie să includă următoarele alimente:

  • supe de legume
  • orez fiert
  • terci de ovăz simplu
  • paine prăjită
  • morcov fiert
  • piept de pui fiert
  • carne de curcan slabă
  • cartof fiert
  • dovleac simplu la cuptor
  • fasole verde
  • paste din făină integrală
  • brânză și iaurturi degresate

Un alt aspect de care părinții trebuie să țină cont în alimentația în diaree este legat de modul de preparare al produselor. Toate alimentele trebuie consumate doar fierte sau pregătite la abur. Este interzis ca micuțul să mănânce alimente prăjite. Sunt nerecomandate și alimentele picante, cu prea multe sosuri sau amestecurile. Se vor evita atât carnea de porc, cât și cea de vânat. Mesele copilului nu trebuie să fie copiaose, ci dese și în cantități mici. Stomacul are nevoie să se refacă, de aceea forțarea lui poate agrava situația.

Oprirea diareei

Probioticele sunt măsura rapidă pentru oprirea diareei. Probioticele sunt numeroase microorganisme obținute ori din alimente, ori din suplimente, care au rolul de a îmbunătăți flora intestinală, formată la rândul ei din bacteriile „bune”(ne protejează împotriva infecțiilor). Diareea apare atunci când flora intestinală este dată peste cap, din mai multe cauze infecțioase sau neinfecțioase. De aceea, pentru a opri scaunele dese, recomandată este refacereaa treptată a florei intestinale, prin consumul de probiotice. Dacă nu puteți lua suplimente alimentare, multe probiotice se găsesc în iaurtul degresat. Acesta este perfect pentru micuții ce suferă de diaree, fiind foarte ușor digerabil.

Cu ce trece diareea?

Dacă cel mic tot are scaune dese și după 1 – 2 zile de regim pentru diaree, atunci soluția sunt antidiareicele și antispasticele. Înainte de administrarea ambelor medicamente, este necesar sfatul unui medic. În funcție de vârstă, el va decide ce tratament este recomandat.

fetita-cu-bluza-rosie-este-pe-olita-si-iși-tine-mainile-pe-fata

În primul rând, antidiareicele sunt niște substanțe menite să creeze un strat de protecție la nivelul mucoasei intestinale și îmbunătățesc funcționarea tranzitului. Cele mai întâlnite antidiareice din farmacii sunt: Furazolidon, Smecta, Imodiu și Enterol. Pe de altă parte, antispasticele ajuta la reducerea crampelor abdominale. No-Spa este unul dintre cele mai utilizate antispastice.

Regim diaree infecțioasă

Diareea acută infecțioasă se declanșează atunci când în tractul digestiv a ajuns un virus sau o bacterie, ce dă peste cap flora intestinală. Cele mai frecvente cauze pentru apariția diareei infecțioase sunt: rotavirusul, E.coli, Salmonella, Clostridium difficile sau Shigella. De asemenea, mai există și paraziții Giardia sau Amoeba. Contactarea unor astfel de microbi se face atât prin alimente contaminate sau prin contactul cu o persoană deja infectată. Antibioticele sunt prima parte a tratamentului. Acestea distrug în termen de câteva zile bacteria sau virusul responsabil de apariția diareei. În tot acest timp, orice persoană trebuie să aibă o alimentație pentru diaree.

bol-alb-cu-orez-aflat-pe-un-tocator-de-lemn

Cele mai bune alimente anti diaree infecțioasă sunt:

  • pastele integrale
  • orezul fiert
  • terciul de ovăz
  • pâinea prăjită

Trebuie să țineți cont de faptul că diareea infecțioasă duce la pierderea sărurilor din organism, de aceea toată mâncarea trebuie să aibă și puțină sare. Hidratarea este un alt pas important. Pe lângă ceaiurile neîndulcite, se pot consuma și băuturi cu electroliți (se găsesc în magazinele cu articole sportive). Electroliții ajută la reducerea frecvenței scaunelor și împiedică deshidratarea.

Regim dupa diaree

Chiar și după ameliorarea stării de sănătate este nevoie de regim alimentar. Tractul digestiv a fost solicitat în perioada diareei, de aceea este esențial ca regimul alimentar să fie ușor modificat. Cu atât mai mare trebuie să fie atenția în cazul micuților, deoarece zahărul nu trebuie introdus nici după episoadele diareice.

fetita-care-musca-dintr-o-banana-si-un-baietel-in-tricou-alb-tine-o-banana-desfacuta-in-mana-si-se-uita-mirat

Alimentele nu trebuie să fie fierbinți sau reci, ci să aibă o temperatură normală, pentru a nu irita stomacul. Pentru a ușura procesul de digestie, trebuie mâncate doar produse moi sau lichide (supele). De asemenea, indiferent de gustul bun pe care-l dau, condimentele trebuie să lipsească din orice alimentație în diaree. Țineți cont și de faptul că mesele trebuie să fie mai dese față de cele obișnuite și reduse în cantitate. La copii pot fi introduse și ouăle fierte, fiind o sursă de proteine excelentă.

Alimente care te strâng la stomac

Alimentația în diaree cuprinde mai multe mâncăruri ce pot fi consumate, dar câteva dintre ele au substanțe ce ajută la vindecarea mai rapidă. Cele mai bune alimente pentru diaree sunt:

  • Bananele: sunt extrem de ușor de digerat, iar gustul lor este pe placul orcărui copil. Pe de altă parte, bananele conțin pectină și inulină, două substanțe ce acționează ca probiotic pentru tractul digestiv și absorb lichidul în exces din intestine, fără a constipa. Bananele coapte sunt alternativa pentru înlocuirea zahărului la copii, în perioada episoadelor diareice.
  • Orezul: este un aliment minune atunic când vine vorba de tratarea diareei. Atenție, însă, la cum este preparat. În timpul episoadelor diareice, el trebuie consumat doar fiert cu sare, fără condimente și alte amestecuri. În direcția opusă față de banane, consumul excesiv de orez duce la constipație. Două porții mici de orez pe zi sunt suficiente.
  • Covrigei/pâine prăjită: sunt ușor de digerat. De preferat, sunt pâinea sau covrigeii din făină integrală. Acelea sunt mai sănătoase și nu irită mucoasa gastrică. Pâinea prăjită trebuie consumată simplă, fără unt sau alte creme tartinabile.
  • Iaurtul degresat/kefirul: ambele lactate sunt îmbogățite cu probiotice care ajută la vindecarea mai rapidă a diareei. De asemenea, lactoza absoarbe lichidul din intestine.

Copilul are diaree? Ce trebuie să faci în primele 24 de ore

Este esențial ca în primele 24 de ore copilul să fie monitorizat cu atenție. În mod normal, schimbarea alimentației trebuie să vindece diareea în decurs de câteva ore. Însă, dacă nici după 24 de ore simptomele diareei nu se ameliorează, atunci trebuie să mergi de urgență la medic cu micuțul tău. Monitorizarea în primele 24 de ore include și observarea dacă există semne ale deshidratării precum gură uscată, plâns fără lacrimi sau scutec uscat pentru mai mult de 3 – 4 ore. Diareea care ține mai mult de 24 de ore poate duce la complicații grave, iar persoana în cauză are nevoie adesea de spitalizare și de injecții cu electroliți.

În concluzie, în primele 24 de ore ai grijă ca micuțul sau micuța ta să se hidrateze corespunzător, prin consumul de ceaiuri neîndulcite și apă, iar mesele trebuie să fie dese și în cantități mici. Nu uita că alimentele indicate în primele 24 de ore pentru oprirea diareei sunt bananele, pâinea prăjită sau orezul. Sunt de evitat fructele și legumele crude, lactatele sau dulciurile.

Diareea nu este o afecțiune de ignorat, mai ales la copii, întrucât o mare problemă care apare odată cu aceasta este deshidratarea. Cum organismul are nevoie de apă pentru a funcționa corespunzător, pierderea ei este o problemă serioasă. În plus, la copii, diareea se poate manifesta și cu alte afecțiuni, precum febră sau vărsături. O parte importantă a tratamentului pentru copii este alimentația în diaree bazată pe mâncăruri care să ajute la refacerea florei intestinale. Printre alimentele care ameliorează simptomele diareei sunt bananele, orezul și covrigeii. Cu toate acestea, dacă starea copilului nu se îmbunătățește în termen de 3 – 4 zile, trebuie neapărat să vă prezentați cu el la medic.

Mulțumim doamnelor doctor Alina Condoiu și Catrinel Macovei pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Surse: nlm.nih.gov, webmd.com, childrenshealthnetwork.org, uptodate.com, reginamaria.ro, bioclinica.ro, doc.ro, totuldespremame.ro, alphega-farmacie.ro, farmaciata.ro, healthline.com, csid.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Rănile deschise la copii: ce să folosești pentru a grăbi vindecarea lor
Rănile deschise la copii: ce să folosești pentru a grăbi vindecarea lor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    12 alimente cu colagen care te ajută să rămâi tânără
    12 alimente cu colagen care te ajută să rămâi tânără

    Colagenul este proteina ce conferă pielii structură, suplețe și elasticitate. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, cu fiecare an care trece, organismul produce tot mai...

    Ne-am pierdut trei copii într-un accident aviatic. Însă Dumnezeu nu ne-a părăsit și ne-a oferit vindecarea
    Ne-am pierdut trei copii într-un accident aviatic. Însă Dumnezeu nu ne-a părăsit și ne-a oferit vindecarea

    După ce și-au pierdut copiii în urma unui accident aviatic cumplit, doi părinți s-au gândit de multe ori să își pună capăt zilelor pentru a-și curma suferința....

    Nu există un ritm prestabilit, vindecarea vine doar atunci când ești pregătită!
    Nu există un ritm prestabilit, vindecarea vine doar atunci când ești pregătită!

    Vindecarea emoțională, spirituală, înțelegerea misiunii personale în această viață, acceptarea trecutului și speranța spre un viitor liniștit sunt principalele misiuni...

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    8 alimente care cresc ureea serică
    8 alimente care cresc ureea serică

    Hrana nu este responsabilă doar de asigurarea unor nutrienți valoroși, ci influențează și modul în care diverse organe reușesc să îi transforme prin procesele metabolice....

    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării
    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării

    Constipația în sarcină este mai frecventă decât crezi. Studiile arată că femeile sunt de 2-3 ori mai predispuse să sufere de constipație în timpul sarcinii și...

    10 alimente bogate în biotină pe care să le consumi
    10 alimente bogate în biotină pe care să le consumi

    Cea mai la îndemână modalitate de a-ți asigura nevoile nutriționale este să ai o dietă echilibrată, care să îți pună la dispoziție antioxidanți, proteine,...

    © 2024 Qbebe