Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării

Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării

Bianca Geica - Redactor Senior

Constipația în sarcină este mai frecventă decât crezi. Studiile arată că femeile sunt de 2-3 ori mai predispuse să sufere de constipație în timpul sarcinii și imediat după naștere decât în orice alt moment al vieții lor. Aproape 40% dintre femeile însărcinate suferă de constipație, de cele mai multe ori începând din trimestrul doi de sarcină.

Constipaţia nu apare doar în timpul sarcinii, ci și în perioada postpartum! Potrivit statisticilor, 24% dintre femei suferă de constipație în primele trei luni după naștere. Simptomele acestei afecțiuni gastrointestinale pot fi extrem de deranjante, însă din fericire există câteva soluții pentru a le combate sau chiar preveni.

De ce apare constipația în sarcină?

Știi că suferi de constipație atunci când ai mai puțin de trei scaune într-o săptămână. Semnele și simptomele acestei afecțiuni gastrointestinale sunt: scaune tari, încordare pentru a realiza defecația (lucru contraindicat în timpul sarcinii, mai ales trimestrele doi și trei), sângerări în timpul sau imediat după defecație din cauză că scaunul este prea tare sau voluminos, apetit scăzut.

femeie insarcinata care isi tine mainile pe burta

În general, îngrijorarea, anxietatea, exercițiile fizice minime și o dietă săracă în fibre pot provoca constipația. În timpul sarcinii, însă, constipația apare, de obicei, din cauza creșterii hormonilor progesteronici care relaxează musculatura intestinală și poate face ca alimentele să se deplaseze mai încet prin intestine. Acest lucru este cunoscut sub numele de motilitate gastrică redusă.

O altă cauză a constipației este reprezentată de medicamentele și suplimentele pe care unele femei le iau în timpul sarcinii. Medicamentele prescrise pentru greață și vărsături, antiacidele pentru arsuri la stomac și unele medicamente pentru durere pot induce constipație la unele femei. Suplimentele precum fierul și calciul, precum și unele multivitamine pot, de asemenea, să declanșeze constipația. În cazul în care apare constipația la scurt timp după administrarea oricăror medicamente sau suplimente, discută cu medicul tău pentru ajustarea dozelor sau înlocuirea unui produs cu altul.

Este gravă constipația în sarcină? Poate afecta bebelușul?

Din fericire, constipația în timpul sarcinii nu afectează bebelușul, susțin specialiștii, deoarece disconfortul apare la nivelul intestinelor mamei și nu se transmite la copil. Cu toate acestea, este important ca această afecțiune gastrointestinală să nu fie trecută cu vederea. În timp ce majoritatea cazurilor de constipație nu reprezintă un semn de boală, uneori apar complicații, cum ar fi hemoroizii, impactarea fecalelor sau prolapsul rectal. În cazuri rare, constipația poate fi cauzată de afecțiuni mai grave, cum ar fi tumorile.

Ia legătura cu medicul tău dacă ești îngrijorată și, mai ales, dacă observi sânge în scaune.

Constipația poate continua și după naștere?

Constipația este frecventă și postpartum, în special în primele 3-6 luni după naștere, din mai multe motive. Femeile care nasc prin cezariană se confruntă adesea cu constipație timp de câteva zile, până când le revin scaunele regulate. De asemenea, femeile care au cusături după o naștere vaginală pot suferi de această afecțiune gastrointestinală, la fel și cele cărora le-au fost administrate medicamente puternice pentru durere după naștere.

Alimente care te ajută să scapi de constipație

Evitarea constipatiei in sarcina este posibila dacă ai o alimentatie sanatoasa, bogata in fibre! Așadar, primul pas în tratarea sau prevenirea constipației este creșterea cantității de lichide și de fibre din alimentația ta. Consumul de cereale integrale, fructe și legume poate rezolva adesea problema constipației, iar dacă simptomele continuă, atunci probioticele sau suplimentele pe bază de fibre pot fi o soluție pe termen scurt - cu toate acestea, este întotdeauna mai bine să stimulezi intestinul cu o dietă sănătoasă decât să iei medicamente.

femeie insarcinata care mananca mere

Iată cinci alimente pe care este recomandat să le incluzi în alimentația ta pentru a preveni apariția constipației sau pentru a o trata în cazul în care te confrunți deja cu ea:

  1. Fulgi de ovăz. Fulgii de ovăz sunt surse excelente de fibre și proteine, care previn constipația și grăbesc eliminarea enzimelor pancreatice. Se pot consuma la micul dejun în diverse combinații: în amestec cu iaurt sau cu lapte, fructe (banane, mere sau fructe de pădure) și scorțișoară.
  2. Semințe de chia. Semințele de chia sunt pline de calciu și acizi grași omega-3. Ele sunt o sursă excelentă de fibre și asigură acea senzație de sațietate. Adăugă două linguri de semințe de chia în smoothie, iaurturi, salate sau în amestecul de fulgi de ovăz.
  3. Prune. Prunele sunt considerate laxative naturale, întrucât sunt foarte bogate în fibre (o prună conține aproximativ 2 grame de fibre). Aceste fructe ajută la atenuarea constipației prin reglarea apei în intestine, stimulând totodată și mișcarea naturală a alimentelor în intestin.
  4. Fasole. Fasolea conține atât fibre insolubile, cât și solubile, iar această combinație ajută scaunul să se deplaseze ușor prin intestine. Ia în considerare consumul a trei porții de fasole în fiecare săptămână pentru a preveni constipația.
  5. Mere. Un măr pe zi ține doctorul și constipația departe! Merele sunt o modalitate ușoară de a crește conținutul de fibre din dietă și de a atenua constipația. Le poți consuma ca atare sau le poți tăia felii pentru a le adăuga în salate, smoothie-uri, sucuri sau prăjituri. Merele Granny Smith, Golden Delicious, Red Delicious, Fuji și Gala au un conținut deosebit de ridicat de fibre, potrivit studiilor.

Ce mai poți face pentru a preveni constipația în sarcină

Pe lângă o alimentație bogată în fibre, iată ce mai poți face pentru a preveni constipația în sarcină:

Bea multe lichide!

Este important să bei multe lichide, în special atunci când creșterea aportului de fibre ajută la asigurarea unor scaune mai moi. Bea între 10 și 12 căni de lichide (de preferat, apă plată) în fiecare zi. Combinația dintre o dietă bogată în fibre și multe lichide ajută la eliminarea optimă a scaunelor.

Fă mișcare!

Activitatea fizică regulată ajută la reducerea constipației în sarcină. În general, persoanele sedentare au șanse mai mari să se confrunte cu simptomele neplăcute ale constipației, iar sfatul specialiștilor este ca femeile însărcinate să încerce să facă exerciții fizice ușpare de trei ori pe săptămână, timp de 20-30 de minute. Mersul pe jos, înotul, yoga prenatală sunt considerate sigure atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău.

Femeie gravidă care face exerciții de relaxare cu un fitball

Evită sau înlocuiește suplimentele de fier!

Suplimentele de fier pot contribui la apariția constipației, așa că discută cu medicul tău despre verificarea nivelului de fier și gestionarea aportului de fier în timpul sarcinii. Acesta poate hotărî înlocuirea suplimentelor sau îți poate recomanda și niște suplimente care conțin fibre pentru a ajuta digestia.

Probioticele pot fi de ajutor în caz de constipație în sarcină

Cercetătorii de la UC Davis School of Medicine au descoperit că probioticele îmbunătățesc semnificativ simptomele de greață, vărsături și constipație în sarcină. Probioticele sunt denumite „bacterii benefice” și pot fi găsite îndeosebi în produse lactate. Probioticele sunt, de asemenea, disponibile sub formă de suplimente alimentare. Potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă, altele decât vitaminele, probioticele sau prebioticele au fost al treilea cel mai frecvent utilizat supliment alimentar pentru adulți.

Se consideră că probioticele asigură echilibrul microbiomului intestinal, care se găsește în tractul gastrointestinal. Omni-Biotic Panda conține o combinație de tulpini cu rol probiotic în corectarea dezechilibrelor imunologice și este recomandat pentru mamă și copil încă din prima zi de naștere. Este indicat pentru reechilibrarea florei intestinale la femei in timpul sarcinii si pentru copii, inca din prima zi de viata, fiind un probiotic ce contine tulpini bacteriene ce se regasesc in mod natural in tractul intestinal.

omnibiotic panda

Există disponibile date clinice care au arătat că administrarea Omni-Biotic Panda în timpul ultimelor două luni de sarcină și în primele luni ale copilului, reduce riscul de apariție al tulburărilor specifice vârstei până la vârsta de 3 luni și crește gradul de tolerabilitate din partea copilului.

Omni-Biotic Panda conține o combinație, testată științific, de trei tulpini de bacterii naturale, special selectate pentru femeile însărcinate și bebeluși. Studiile științifice dovedesc că bacteriile incluse în Omni-Biotic Panda se instalează permanent în intestine și au au următorul efect dovedit:

  • ajută populația vitală a bacteriilor din intestinele copiilor
  • ajută la maturizarea echilibrată a sistemului imunitar.

Ce remedii NU trebuie folosite pentru tratarea constipației în timpul sarcinii

Pastilele laxative NU sunt recomandate pentru tratamentul constipației în timpul sarcinii, deoarece ar putea stimula contracțiile uterine și provoca deshidratare. Laxativele se administrează doar la recomandarea medicului fiindcă nu toate au fost testate pentru siguranța și eficacitatea lor în timpul sarcinii.

De asemenea, evită leacurile băbești sau remediile naturale în caz de constipație în sarcină. Medicul tău este cel mai în măsură să îți prescrie un tratament corect împotriva constipației, mai ales într-o perioadă atât de delicată precum sarcina.

Așadar, pentru a preveni sau combate constipația în sarcină, este necesar să adopți o alimentație echilibrată, din care să nu lipsească alimentele cu un conținut ridicat de fibre, să te hidratezi corespunzător și să faci mișcare în mod regulat, atât cât îți permite starea de sănătate. Probioticele pot fi de ajutor în caz de constipație în sarcină și pot preveni instalarea acesteia după naștere! Omni-Biotic Panda, cu a sa combinație de tulpini cu rol probiotic, ajută la corectarea dezechilibrelor imunologice atât la mamă, cât și la copil din prima zi de naștere.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: https://www.healthline.com/nutrition/best-foods-for-constipation
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24837942/
https://www.piedmont.org/living-better/5-foods-that-relieve-constipation
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21895-pregnancy-constipation
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/constipation-during-pregnancy/
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/constipation-during-pregnancy
https://www.news-medical.net/news/20201009/Pregnant-and-postpartum-women-more-likely-to-suffer-from-constipation.aspx
https://health.ucdavis.edu/news/headlines/probiotics-improve-nausea-and-vomiting-in-pregnancy-according-to-new-study/2021/12
https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0528.16559

Articolul urmator
Modul inedit prin care o femeie i-a spus soțului că este însărcinată: i-a pus testul de sarcină în înghețată
Modul inedit prin care o femeie i-a spus soțului că este însărcinată: i-a pus testul de sarcină în înghețată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală
    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală

    Printre cele mai importante griji ale unei mămici se numără și aceasta: să se asigure că micuțul ei are parte de nutrienți valoroși. Aceștia sunt esențiali inclusiv pentru o...

    Am 37 de ani și tocmai am pierdut a doua sarcină. Nu știu ce sa fac cu toată durerea pe care o simt acum...
    Am 37 de ani și tocmai am pierdut a doua sarcină. Nu știu ce sa fac cu toată durerea pe care o simt acum...

    Deși trebuia să fie mama a trei copii minunați de vârste apropiate, o femeie a suferit două pierderi de sarcină dureroase. Acum se bucură de băiețelul ei, dar rememorează...

    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta
    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta

    O femeie de peste hotare povestește pe Reddit motivele pentru care a ales să-și ascundă sarcina de mama sa vitregă. Parcurge articolul pentru a afla toată povestea.

    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele
    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele

    Încă din primul an de viață al bebelușului tău, un tranzit intestinal normal pentru starea sa de bine contează foarte mult. Uneori însă, din diverse motive, tranzitul...

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

    Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

    8 alimente care cresc ureea serică
    8 alimente care cresc ureea serică

    Hrana nu este responsabilă doar de asigurarea unor nutrienți valoroși, ci influențează și modul în care diverse organe reușesc să îi transforme prin procesele metabolice....

    Alimente care nu balonează: lista completă
    Alimente care nu balonează: lista completă

    Senzația de balonare intervine când este vorba despre o acumulare de gaze la nivelul intestinului și stomacului. În acest context apare și disconfortul, adică o senzație de...

    © 2024 Qbebe