Din ce culte religioase fac parte mamele cu cei mai mulți copii
Sociologii atrag atenția asupra următorului aspect: normele religioase influențează comportamentul fertil, mai exact dacă să se apeleze sau nu la mijloace de contracepție, dacă să se practice relații sexuale în afara căsătoriei sau dacă să se recurgă sau nu la avort.
După anul 1989, în țara noastră s-a înregistrat o scădere tot mai mare a natalității și a fertilității feminine, așa cum reiese și din informațiile disponibile în lucrarea demografului Vladimir Trebici „Este necesară o politică demografică în România?”. Astfel, printre principalele schimbări înregistrate în perioada 1990-1994 s-a regăsit și scăderea semnificativă a natalității, prin comparație cu perioada anilor '70-'80.
În cadrul lucrării sale, Vladimir Trebici menționează că, potrivit recensământului din anul 1992, femeile care au adus pe lume cei mai mulți copii au făcut parte din următoarele etnii: romă, turcă, ucraineană. În plus, cele mai multe nașteri au fost în rândul femeilor ce făceau parte din cultele neoprotestante: adventism, baptism și religia penticostală.
Din datele oferite de „economie.hotnews.ro”, cel mai recent recensământ de la noi a scos la iveală aceeași concluzie la care a ajunsese și Vladimir Trebici: româncele care au adus pe lume cei mai mulți copii nu sunt creștin-ortodoxe. În schimb, sunt adepte ale religiei penticostale.
Cum influențează religia natalitatea
Pe de o parte, nu este surprinzător faptul că femeile care au adus pe lume cei mai mulți copii în țara noastră sunt penticostale, în condițiile în care cultul penticostal consideră familia întemeiată prin căsătorie „o instițutie divină” și, mai mult decât atât, interzice avorturile.
Pe de altă parte, urmărind datele puse la dispoziție de „Institutul Național de Statistică” în anii 2001, 2002, 2003, 2004 și 2005, cercetătorul și profesorul Vasile Ghețău, în lucrarea „Declinul demografic și viitorul populației României”, a insistat asupra ideii că apartenența confesională și cea etnică au impact asupra fertilității. De aceea, prin raportare la recensământul populației din anul 2002, femeile care au adus pe lume cei mai mulți copii în România făcea parte din aceste culte religioase: penticostal, baptist și adventist. Printre femeile care au adus pe lume cei mai puțini copii se regăseau cele creștin-ortodoxe, cele greco-catolice sau adeptele cultului reformat.
În privința etniilor care contribuiseră cel mai mult la creșterea natalității, conform aceluiași recensământ, în fruntea clasamentului se aflau tot cele pe care le menționase și Vladimir Trebici: romă, ucraineană și turcă.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: adatbank.ro, adevarul.ro, cultulpenticostal.ro, economie.hotnews.ro