Culinarby
Qbebe

Salam de biscuiți: 5 rețete pe care nici să vrei nu le vei greși

Salam de biscuiți: 5 rețete pe care nici să vrei nu le vei greși

Raluca Margean - Redactor

Pentru mulți, salamul de biscuiți reprezintă gustul copilăriei, pe care îl savurai de fiecare dată când voiai ceva dulce. Cremos, bogat în stafide și nucă, salamul de biscuiți este și astăzi un desert minunat, pe care și copilul tău îl va îndrăgi, așadar trebuie neapărat să încerci să-l faci și tu. Este o idee bună să-l implici și pe cel mic în prepararea lui, se va distra și-l va mânca cu mai multă plăcere. Sunt mai multe rețete de salam de biscuiți, noi îți prezentăm în acest articol 5 rețete delicioase și foarte ușor de realizat. 

Salam de biscuiți: 5 rețete pe care nici să vrei nu le vei greși
Timp preparare Timp preparare:
40 de minute
Nivel dificultate Nivel dificultate:
mediu
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Deserturi, La foc, Lactate, Prajituri, Torturi, Biscuiti, Prajituri cu nuca, Prajituri cu biscuiti, Zi de nastere, Gustari, Gustoase

1. Salam de biscuiți de post

Această rețetă este foarte simplă, conține miere și nucă și este foarte delicioasă.

Ingrediente:

  • 300 de grame de biscuiți simpli
  • 35 de grame de cacao
  • 100 de grame de unt topit (80% grăsime) 
  • 60 de grame de miere
  • 120 de grame de suc natural de portocale (este suficient să storci o portocală mare)
  • coaja de la o portocală
  • 50 de grame de miez de nucă
  • 50 de grame de nucă de cocos
  • opțional- un vârf de linguriță de cuișoare măcinată

Mod de preparare:

  1. Taie mărunt miezul de nucă și apoi pune biscuiții într-o pungă de plastic și zdrobește-i ușor, până ce obții bucățele mici, medii și firimituri. 
  2. Rade coaja de portocală și apoi stoarce-o pentru a obține suc natural. Lasă coaja și sucul deoparte.
  3. Pune biscuiții într-un bol mare, adaugă peste ei pudra de cacao și amestecă bine. 
  4. Adaugă cuișoarele, coaja de portocală, untul topit, mierea, sucul de portocale și amestecă bine întregul conținut până se omogenizează. Dacă ți se pare că este prea uscat, mai poți adăugă lichid (suc de portocale) până vezi că totul se leagă bine. Apoi adaugă nuca și amestecă în continuare până se integrează bine.
  5. Întinde pe masa de lucru o bucată de folie alimentară și pune amestecul de biscuiți pe ea, în formă de salam. Rulează folia peste amestec, leagă capetele și pune salamul la frigider timp de 3 h sau cel mai bine lasă-l peste noapte. 
  6. După ce l-ai scos din frigider, dă salamul prin nuca de cocos, feliază-l și servește-l rece. Restul salamului îl poți păstra mai multe zile la frigider.  

2. Salam de biscuiți ca la bunica

Dacă ți-e dor de salamul de biscuiți făcut de bunica, iată mai jos rețeta tradițională, cu stafide înmuiate în rom, rahat și nucă ușor prăjită.

Ingrediente:

  • 500 de grame de biscuiți
  • 200 de grame de unt
  • 200 ml lapte
  • 100-150 de grame de rahat 
  • 100 de grame de zahăr
  • 150 de grame de nucă prăjită și măcinată (poți folosi și alune, migdale sau fistic)
  • 100 de grame de stafide înmuiate într-o lingură de rom cu o seară înainte
  • 60 grame de cacao (aproximativ 2 linguri cu vârf)

Mod de preparare:

  1. Mărunțește biscuiții până ce obții bucățele mai mici, mai mari, dar și firimituri.
  2. Pune laptele la fiert într-o oală, iar după ce a fiert, ia-l de pe foc. În laptele fierbinte adaugă zahărul și amestecă bine, până ce acesta se dizolvă, apoi adaugă untul și amestecă până se topește.
  3. Adaugă pudra de cacao și stafidele, apoi amestecă pânâ când se omogenizează și se obține o consistență uniformă, ca o pastă de ciocolată.
  4. Pune rahatul, miezul de nucă, apoi puțin câte puțin, adaugă biscuiții mărunțiți și amestecă bine până se integrează totul în mod uniform.
  5. Împarte compoziția în două bucăți pentru a realiza două suluri de salam de biscuiți.
  6. Așază compoziția pe o bucată de folie alimentară, ruleaz-o strâns și dă-i o formă de salam. Apoi răsucește folia la capete și pune salamul la frigider ca să stea peste noapte. A doua zi, feliază-l și servește-l rece, iar restul salamului îl poți păstra câteva zile la frigider.  

3. Salam de biscuiți Jamila

O altă rețetă gustoasă și aromată este cea propusă de Jamila, te invităm s-o urmărești mai jos:

Ingrediente:

  • 500 de grame de biscuiți
  • 150 de grame de unt
  • 200 ml lapte
  • 100-150 de grame de rahat 
  • 100 de grame de zahăr
  • 100 de grame de stafide 
  • 2 linguri de cacao
  • 1 esență de rom

Mod de preparare:

  1. Rupe biscuiții cu mâna în bucăți mai mici și mai mari sau folosește un robot de bucătărie pentru a-i zdrobi ușor.
  2. Pune laptele pe foc, adaugă untul și amestecă la foc mic, până se topește untul. Adaugă apoi zahărul și amestecă până se topește și acesta. 
  3. Adaugă pudra de cacao și amestecă până se obține un conținut omogenizat. Când amestecul începe să fiarbă, stinge focul și adaugă stafidele, esența de rom și lasă lichidul să se răcească timp de 5 minute. 
  4. Separat, pune biscuiții mărunțiți într-o oală și adaugă amestecul de cacao peste aceștia. Poți adăuga acum și bucățile mici de rahat, fructe confiate sau migdale. Amestecă totul foarte bine cu o lingură de lemn, iar apoi lasă-l 10 minute, timp în care tot lichidul să se absoarbă în biscuiți.
  5. Așază o folie de bucătărie pe masa de lucru și presară nucă de cocos peste ea. Adaugă amestecul de biscuiți peste nucă și fă salamul de biscuiți. Rulează peste amestec folia de bucătărie și răsucește-o la capete.  
  6. Pune salamul în frigider să stea peste noapte, apoi feliază-l și servește-l rece. Restul salamului îl poți păstra câteva zile la frigider.  

4. Salam de biscuiți fără lapte

salam de biscuiti feliat

Poți înlocui laptele din rețetele tradiționale cu un altfel de lichid. De exemplu, această rețetă folosește siropul format din apă și zahăr și rezultatul este unul foarte gustos și aromat. 

Ingrediente:

  • 250 de grame de biscuiți simpli
  • 250 de grame de rahat, tăiat în bucățele mici 
  • 150 de grame de gem (orice fel de gem vă place- de exemplu caise, prune) 
  • 150 de grame de miez de nucă, ușor prăjită la cuptor
  • 75 ml. rom sau sirop de apă și zahăr cu esență de rom
  • 1 lingură cu vârf de portocală confiată
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 50 de grame de stafide
  • 50 de grame de cacao
  • 30 ml. ulei de nuci (sau ulei de cocos)
  • 2 linguri cu vârf de fulgi de cocos (opțional)

Mod de preparare:

  1. Înmoaie stafidele în rom sau siropul de apă cu zahăr și lasă-le așa timp de aproximativ 1 oră.
  2. Rupe biscuiții în bucăți mici și împarte cantitatea de nuci în două. Prima jumătate o macini, iar cealaltă jumătate o mărunțești cu cuțitul, pe un tocător. 
  3. Adaugă pudra de cacao peste biscuiți, apoi întreaga cantitate de nuci și rahatul tăiat în bucăți. Amestecă totul bine până se omogenizează.
  4. Peste stafidele înmuiate în rom pune extractul de vanilie, uleiul, coaja de portocală și gemul, apoi amestecă bine.
  5. Toarnă amestecul cu stafide peste biscuiții cu rahat, pudră de cacao și nuci și amestecă bine până totul se omogenizează.
  6. Așază o folie de bucătărie (sau o folie de copt) pe masa de lucru, pune peste folie amestecul de biscuiți și rulează salamul. Răsucește folia bine la capete, apoi pune salamul în frigider să stea peste noapte.
  7. Scoate salamul a doua zi și dă-l prin fulgii de cocos, apoi feliază-l și servește-l rece. Restul salamului îl poți păstra câteva zile la frigider.  

5. Tort salam de biscuiți

Torturile sunt deserturile preferate de copii, dar și de adulți deopotrivă. Acest tort de ciocolată și biscuiți este foarte simplu de făcut, nu necesită coacere și este foarte delicios.  

Ingrediente pentru tort:

  • 220 de grame de biscuiți simplu, mărunțiți în bucăți mai mici și mari
  • 160 ml de frișcă lichidă
  • 50 de grame de unt
  • 220 de grame de ciocolată amară tăiată în bucățele foarte mici

Ingrediente pentru glazură:

  • 110 de grame de ciocolată amară tăiată în bucățele foarte mici
  • 80 ml de frișcă fierbinte
  • 25 de grame unt topit

Mod de preparare:

  1. Pune biscuiții într-o pungă de plastic și mărunțește-i ușor cu făcălețul, apoi transferă-i într-un bol mare. Separat, mărunțește ciocolata amară și pune-o într-un alt bol.
  2. Toarnă frișca lichidă într-o cratiță, la foc mic și adaugă untul. Lasă-l să fiarbă, amestecând în tot acest timp ca să se topească untul. 
  3. Pune frișca fierbinte peste ciocolată și amestecă bine, până se obține o pastă de ciocolată perfect omogenizată.
  4. Toarnă ciocolata peste biscuiții mărunțiți și amestecă bine și cu grijă.
  5. Pune amestecul într-o formă de tort detașabilă, tapetată în prealabil cu folie de bucătărie. Nivelează bine forma de tort și adaugă-l în congelator pentru aproximativ 1h, timp în care pregătești glazura. 
  6. Pentru aceasta, pune 110 g de ciocolată amară tăiată în bucăți foarte mici într-un bol, iar peste ea adaugă 80 ml de frișcă fierbinte și untul topit. Amestecă totul foarte bine până se formează o pastă de ciocolată.
  7. Scoate tortul din congelator, îndepărtează forma detașabilă și folia de plastic și tapetează-l cu glazura de ciocolată, atât pe deasupra, cât și pe părțile laterale. Decorează-l după gust și servește-l așa cum este. 

Salamul de biscuiți este un desert pe care îl poate face oricine, chiar și începătorii. Urmează pas cu pas instrucțiunile de mai sus și vei obține cel mai delicios salam de biscuiți. Dacă îți plac biscuiții, încearcă și acest gustos Desert cu biscuiți și brânză de vacă, iar dacă vrei ceva fără zahăr, îți recomandăm aceste 4 rețete de desert fără zahăr pentru copii!

Poftă bună!

 

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
9 rețete cu făină de migdale pe care cel mic le va adora
9 rețete cu făină de migdale pe care cel mic le va adora

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (12)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ziua pe care nici eu, nici copilul nu o vom uita niciodată: când l-am pierdut în mulțime
    Ziua pe care nici eu, nici copilul nu o vom uita niciodată: când l-am pierdut în mulțime

    „Când fiica mea avea trei ani, am pierdut-o în mulțime. A fost cea mai înfricoșătoare experiență pe care am trăit-o în viața mea. Una pe care nici eu,...

    Îți mai amintești de fetița din reclama la salam săsesc? Acum are 25 de ani și nu o mai recunoști
    Îți mai amintești de fetița din reclama la salam săsesc? Acum are 25 de ani și nu o mai recunoști

    Când te gândești la anumite produse, este imposibil să nu le asociezi cu reclama care le promovează. Pentru a fi cât mai convingătoare, în reclame apar de multe...

    Un elev s-a înecat cu o bomboana în timpul orelor. Profesoara nu știa nici manevrele de resuscitare, nici...numărul de la Salvare
    Un elev s-a înecat cu o bomboana în timpul orelor. Profesoara nu știa nici manevrele de resuscitare, nici...numărul de la Salvare

    Un elev din clasa a 7-a din Sibiu nu a mai putut respira după ce s-a înecat cu o bomboană. Cadrul didactic nu l-a putut ajuta, pentru că nu știa să acorde primul ajutor și nici...

    Copilul meu are doar 6 ani, dar mi-a spus că nu se simte nici fetiță, nici băiat
    Copilul meu are doar 6 ani, dar mi-a spus că nu se simte nici fetiță, nici băiat

    În ultimii ani, auzi tot mai des despre persoane care se declară „non-binare”, adică nu se identifică cu sexul care le-a fost atribuit la naștere. În anumite...

    Mi-am lăsat bebelușa în țară și am plecat în Anglia să muncesc. Am aflat că soacra mea îi dă numai salam cu pâine, ouă fierte și conserve în diversificare
    Mi-am lăsat bebelușa în țară și am plecat în Anglia să muncesc. Am aflat că soacra mea îi dă numai salam cu pâine, ouă fierte și conserve în diversificare

    Sunt unul din miile de părinți care își lasă anual copiii acasă și pleacă în căutarea unui trai mai bun. Sunt o femeie care, până la vârsta de 30 de ani nu...

    Sunt însărcinată în opt luni și nici eu, nici soțul meu, nu o să intrăm în concediu de creștere copil
    Sunt însărcinată în opt luni și nici eu, nici soțul meu, nu o să intrăm în concediu de creștere copil

    Dacă anumite cupluri nici nu concep ca unul dintre parteneri să nu-și ia concediu de creștere copil, pentru altele acest lucru nu intră în discuție. Într-o asemenea...

    O mamă face biscuiți de lactație pentru a ajuta celelalte mămici să-și hrănească bebelușii
    O mamă face biscuiți de lactație pentru a ajuta celelalte mămici să-și hrănească bebelușii

    În Statele Unite un scenariu îngrozitor pentru tinerele mămici se desfășoară: nu se mai găsește lapte praf pe piață. Mai precis, din 22 mai, aproape 3 pătrimi din...

    „Nu vreau bani, nici dulciuri nici jucării, că astea le găsești pe toate drumurile. Vreau ca mama să trăiască!” Durerea unei fetițe de doar 11 ani...
    „Nu vreau bani, nici dulciuri nici jucării, că astea le găsești pe toate drumurile. Vreau ca mama să trăiască!” Durerea unei fetițe de doar 11 ani...

    La doar 11 ani, când alți copii cer telefoane și dispozitive electronice performante, singura dorință a unei fetițe este ca mama să fie sănătoasă și să nu rămână...

    © 2024 Qbebe