1. Brioșe cu fructe de pădure
Prima rețetă pe care o poți încerca este una clasică, cu fructe de pădure. Fie că folosești afine, mure, sau zmeură, fii sigură că aceste brioșe îi vor cuceri pe copii, cu a lor aromă vanilată și textură pufoasă. Iată ingredientele pentru 6 porții de brioșe mai mari:
Ingrediente:
- 1 ou
- 3 linguri făină de migdale (sau 2 linguri fulgi de ovăz sau făină de cocos)
- 1/2 banană mare pasată (60 g)
- 1 linguriță de zahăr de nucă de cocos (sau demerara*)
- 2 picături esență de vanilie (opțional)
- 1/2 linguriță praf de copt
- 4 linguri de fructe roșii (mure, afine, zmeură, orice preferință ai)
*Zahărul demerara este mai puțin procesat decât zahărul alb obișnuit și reține urme de vitamine și minerale.
Instrucțiuni:
1. Într-un bol, se sparg ouăle, se bat, se adaugă făina de migdale, piureul de banane, zahărul și esența de vanilie. Se amestecă până la omogenizare
2. La final, se adaugă praful de copt și se amestecă ușor, folosind o spatulă.
3. Înainte de a pune compoziția la cuptor, pune un strat de fructe roșii în forme de copt pentru brioșe sau forme mici pentru souflé. Se toarnă aluatul în forme, lăsând 1cm liber, pentru a crește, și se coace în cuptorul preîncălzit la 190°C timp de 20 de minute.
2. Brioșe cu banane
Dacă ești în căutare de brioșe moi, cu unt, poți încerca o rețetă de brioșe cu banane. Pentru 10 porții de brioșe vei avea nevoie de următoarele:
Ingrediente:
- 1 și 1/2 căni de făină de grâu cernută
- 1 linguriță praf de copt
- 3 banane (mari) pasate
- 1 ou bătut ușor
- 1/3 cană zahăr
- 1/2 linguriță pudră de scorțișoară
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță sare
- 3/4 cană zahăr pudră
- 1/3 cană unt topit nesărat
- 2 linguri făină de grâu
- 1 lingură ulei sau unt
Instrucțiuni:
1. Preîncălzește cuptorul la 190°C.
2. Se ung ușor formele de brioșe sau se folosesc forme de hârtie.
3. Într-un bol mare, se amestecă făina cernută (1,5 căni), bicarbonatul de sodiu, praful de copt și sarea. Separat, într-un alt bol, se amestecă bananele pasate, oul, zahărul pudră și untul topit.
4. Apoi se toarnă ușor amestecul de banane în amestecul de făină - doar cât să se încorporeze.
5. Cu o lingură mare, toarnă amestecul finit în formele de brioșe.
6. Amestecă zahărul demerara, făina (2 linguri), pudra de scorțișoară și margarina (sau untul) într-un bol, amestecând bine până când compoziția are textura unei făini granulate.
7. Presară crumble-ul peste brioșe. Coace în cuptorul preîncălzit timp de 18 până la 20 de minute, folosind testul cu scobitoarea care iese curată.
3. Brioșe cu mere
Dacă nu ai încercat până acum combinația de mere cu nucă de cocos, îți recomand aceste brioșe cu mere sănătoase, dar și foarte gustoase.
*Rețetă pentru 12 porții mari
Ingrediente:
- 2 căni de ovăz cu fulgi grosieri
- 3 căni măr decojit ras (fără semințe și miez)
- 1½ căni nucă de cocos rasă
- 1/2 cană melasă de trestie
- 1/3 cană ulei de nucă de cocos
- 1/2 cană lapte de vacă sau vegetal
- 4 ouă
- 2 căni făină integrală
- 2 1/2 lingurițe de praf de copt
- 2 lingurițe pudră de scorțișoară
- 3/4 cană de stafide
- 1/4 linguriță sare
Instrucțiuni:
1. Preîncălzește cuptorul la 180 °C și ungeți o formă de brioșe cu ulei de cocos.
2. Într-un bol, se adaugă mărul ras, ovăzul, nuca de cocos și siropul de trestie. Se amestecă împreună. Se adaugă ouăle, uleiul și laptele și se amestecă.
3. Se adaugă făina, drojdia, scorțișoara, stafidele și sarea. Amestecă doar până când se formează un aluat omogen. Dacă amesteci aluatul prea mult, acesta va fi prea dens.
4. Toarnă puțin aluat în fiecare cavitate a formei de brioșe: deoarece aluatul nu crește mult, puteți umple cavitățile până sus.
5. Coace în cuptorul preîncălzit timp de 20-25 de minute sau până când o scobitoare înfiptă în centrul brioșelor iese curată.
4. Brioșe cu pere
La fel de gustoase ca brioșele cu mere, dar un pic mai aromate, sunt și brioșele cu pere. Iată mai jos de ce vei avea nevoie pentru 8 porții:
Ingrediente:
- 1 1/2 căni făină de grâu
- 1/2 linguriță sare
- 1 lingură praf de copt
- 1/2 cană zahăr brun
- 1 ou bătut ușor
- 2 linguri de unt sau ulei
- 2/3 cană lapte degresat
- o pară tăiată mărunt
Instrucțiuni:
1. Într-un bol, se cerne făina, sarea și drojdia.
2. Se adaugă zahărul și se amestecă bine.
3. Se adaugă oul și margarina. Apoi, în timp ce încă se amestecă, se toarnă treptat laptele.
4. Când se formează un aluat omogen se adaugă perele și se amestecă încet. Se lasă deoparte.
5. Se ung formele cu margarină ușoară. Se toarnă aluatul în formele de brioșe și se coc până devin aurii.
5. Brioșe cu căpșuni
Vrei să încerci o rețetă mai sănătoasă și fără grăsimi? Îți recomand o rețetă de brioșe cu căpșuni, perfectă pentru 8 porții:
Ingrediente:
- 2 căni de fulgi de ovăz (pot fi și de migdale, orez, etc.)
- ¼ cană zahăr brun
- 1 linguriță de praf de copt
- 1 linguriță de apă
- 2 ouă
- ½ cană lapte degresat sau vegetal
- ⅓ cană ulei de nucă de cocos
- 1 lingură de semințe de chia
- 1 linguriță esență de vanilie
- 12 bucăți de căpșuni tocate
Instrucțiuni:
1. Începe prin a amesteca fulgii de ovăz, zahărul brun, praful de copt și drojdia. Se lasă deoparte.
2. Într-un alt bol, amestecă ouăle, laptele și uleiul de nucă de cocos. Încorporează treptat lichidele în ingredientele uscate.
3. Se adaugă în compoziția de aluat semințele de chia, esența de vanilie și căpșunile tăiate. Apoi toarnă amestecul în forme de brioșe sau într-o formă de tort medie unsă și decorează cu felii de căpșuni deasupra.
4. La final, coaceți în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de aproximativ 20 de minute.
6. Brioșe cu ghimbir și piersici
Dacă vrei să încerci ceva mai delicat și un pic picant, brioșele cu ghimbir și piersici sunt varianta potrivită pentru tine. Ți-am pregătit mai jos o rețetă pentru 20 porții:
Ingrediente:
- 2 linguri de ghimbir proaspăt ras
- 3 piersici mici, coapte
- 1 lingură de unt nesărat
- 1 lingură de miere
- 1 cană de fulgi de ovăz (100 g)
- 3/4 cană făină de grâu (105 g)
- 1/2 cană făină integrală (70 g)
- 1/3 cană zahăr granulat (67 g)
- 1/4 cană zahăr brun (44 g)
- 1 linguriță praf de copt
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 vârf de cuțit de sare
- 6 linguri unt nesărat (topit și rece - 84 g)
- 3/4 cană lapte integral (180 ml) la temperatura camerei
- 1/2 cană iaurt natural (130 g)
- 1 ou
Instrucțiuni:
1. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge generos cu unt o formă de brioșe cu o capacitate de 1/3 cană (80 ml) fiecare.
2. Rade ghimbirul într-un bol mic - o parte va fi folosită în glazură și o parte în aluatul pentru brioșe.
3. Pregătește toppingul: tăiați piersicile în două, îndepărtați sâmburii și tăiați fructele în felii de puțin peste 5 mm.
4. Se pun untul, mierea și 1 linguriță de ghimbir într-o tigaie mare. Se încălzesc la foc mediu, amestecând, până când ingredientele se topesc și încep să facă bule, aproximativ 2 minute.
5. Adaugă piersicile, încorporează-le în sirop și oprește focul. Se lasă deoparte.
6. Acum, pentru aluat: cerne toate ingredientele uscate într-un castron mare și toarnă orice resturi înapoi în castron.
7. Într-un alt bol mic, bate împreună untul, laptele, iaurtul, oul și restul de ghimbir cu o furculiță.
8. Toarnă amestecul peste ingredientele uscate și amestecă ușor până se combină - nu amesteca prea mult.
9. Transferă aluatul în forma pregătită - vei folosi 9 cavități de formă - asigurându-te că aluatul formează o movilă chiar deasupra marginii fiecărei cavități. Așează una sau două felii de piersici deasupra fiecărei brioșe.
10. Umple cavitățile goale până la jumătate cu apă înainte de a introduce forma în cuptor.
11. Coace timp de 24-28 de minute sau până când brioșele sunt ușor rumenite și crescute, iar marginile feliilor de piersici sunt caramelizate - scoate cu grijă o brioșă din formă pentru a verifica dacă este complet rumenită.
12. Se scot brioșele din cuptor, se așteaptă 2-3 minute și apoi se scot foarte ușor brioșele din formă și se transferă pe un suport de sârmă pentru a se răci - se procedează astfel pentru a împiedica brioșele să devină moi.
7. Brioșe cu portocale
E vară și îți este poftă de ceva răcoritor, cu aromă de citrice? Încearcă rețeta brioșelor cu portocale, pufoase și care ți se topesc în gură.
*Rețetă pentru 12 porții
Ingrediente:
- 2 cești de făină de grâu
- 1/2 cană zahăr
- 1 lingură praf de copt
- 1 linguriță coajă de portocală
- 1 ou
- 3 linguri de ulei
- 3/4 cană suc de portocale
Instrucțiuni:
1. Pune cuptorul la preîncălzit (între 180 și 200 de grade).
2. Se pun făina, zahărul, drojdia și coaja într-un castron și se amestecă bine.
3. Adăugă oul, apoi uleiul și sucul puțin câte puțin, amestecând constant cu un tel.
4. Toarnă aluatul în forme și coace timp de aproximativ 30 de minute.
5. Dacă folosești o formă din hârtie sau silicon, nu trebuie să o tapetezi, doar dacă folosești o formă din aluminiu.
8. Brioșe cu ananas
Dacă ești în căutarea unui aluat moale și umed, descoperă rețeta de brioșe cu ananas. Fiindcă cei mici o vor devora, iată ingredientele pentru 12 porții:
Ingrediente:
- 2 ouă
- 1/4 cană ulei
- 2 căni făină de grâu
- 1 cană lapte
- 1 cană zahăr
- 1 lingură praf de copt
- 1 cană de ananas tocat
- 2 linguri zahăr
Instrucțiuni:
1. Se gătește ananasul și zahărul într-o cratiță. Se lasă pe foc până când lichidul s-a uscat.
2. Se lasă deoparte să se răcească.
3. Se amestecă ouăle, zahărul și uleiul într-un bol.
4. Se adaugă laptele, gemul de ananas și făina.
5. Se amestecă bine și la final se adaugă praful de copt.
6. Coace în tăvi de brioșe unse și tapetate cu făină, timp de aproximativ 30 de minute.
9. Brioșe cu fructul pasiunii
Deși toate rețetele de brioșe sunt delicioase, niciuna nu se compară cu gustul exotic al fructului pasiunii. Descoperă și tu aroma dulce-acrișoară a acestor brioșe.
*Rețetă pentru 12 porții
Ingrediente:
- 3 ouă (albușurile și gălbenușurile separate)
- 2 căni de zahăr
- 1 cană de ulei
- 1 cană suc concentrat de fructul pasiunii
- 2 și 1/2 căni făină de grâu
- 1 lingură de praf de copt
- Pulpă de fructul pasiunii pentru decorare
- 2 și 1/2 căni de ciocolată cu lapte mărunțită
- 1 cană de smântână grea
- 1 albuș de ou
Instrucțiuni:
1. Se bat albușurile până se întăresc și se pun deoparte.
2. Într-un alt bol, tot cu mixerul, se amestecă gălbenușurile, zahărul și uleiul și se bat timp de 3 minute.
3. Se adaugă sucul de fructul pasiunii intercalat cu făina și în final drojdia și se bate încă 2 minute.
4. Se adaugă albușurile și se amestecă ușor cu o lingură.
5. Se toarnă în forme de brioșe tapetate cu hârtie de copt și se așază una lângă alta într-o formă mare de copt.
6. Pune-le la copt în cuptorul mediu preîncălzit timp de 25 de minute sau până se rumenesc ușor. Se scot și se lasă să se răcească.
7. Pentru umplutură, se topește ciocolata la bain-marie și se amestecă ușor cu smântâna și albușul. Se lasă la frigider timp de 30 de minute.
8. Se scot și se pun într-o pungă de pipetat. Apasă punga de pipeta în centrul fiecărei brioșe pentru a umple și acoperă suprafața cu decorațiuni.
9. Se decorează cu pulpă de fructul pasiunii.
10. Brioșe cu cireșe
Ultima rețetă pe care ți-am pregătit-o este una pe cât de simplă pe atât de delicioasă. Pentru 12 porții de brioșe cu cireșe vei avea nevoie de puține ingrediente.
Ingrediente:
- 375 g făină de grâu amestecat cu praf de copt
- 220 g zahăr brun (eu nu am avut, așa că am folosit zahăr alb)
- 185 ml lapte
- 125 g iaurt natural
- 200g cireșe, tăiate fără sâmburi și semințe
- 1 ou
- 100 ml ulei
Instrucțiuni:
1. Se preîncălzește cuptorul la 190 °C, sau 180 °C dacă este ventilat.
2. Pregătește cireșele spălându-le, îndepărtându-le sâmburii și tăindu-le în sferturi.
3. Într-un bol mare, se toarnă făina cu praful de copt, zahărul și uleiul și se amestecă cu o furculiță. Se adaugă oul bătut ușor, iaurtul și laptele.
4. La final se adaugă cireșele.
5. Brioșele trebuie să fie amestecate cât mai puțin posibil, să aibă o textură grunjoasă. Acest lucru asigură un aluat pufos, altfel este prea dens și greu.
6. Împărte aluatul în formele de brioșe și coaceți timp de aproximativ 20/25 de minute, sau până când suprafața este aurie. Se scot din cuptor și se lasă să se răcească timp de 5 minute înainte de a fi consumate.
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!