Momentul propice pentru a-l învăța pe cel mic limbajul general al semnelor este între 6 și 8 luni, deoarece în această perioadă, copilașii încep să comunice mai mult cu cei din jur.
Limbajul semnelor la bebeluși este o formă de comunicare ușoară, prin care cel mic își exprimă nevoile către părinte, folosindu-se de corp.
Limbajul semnelor îl ajută pe bebe să comunice mai bine, dar și să-și gestioneze frustrările. În general, frustrările apar atunci când pe cel mic îl deranjează ceva, sau când vrea ceva, însă nu știe s exprime exact ce. Așa că de multe ori, părintele nu îi oferă ceea ce vrea, pentru că nu știe ce anume vrea.
Potrivit Today’s Parent, limbajul semnelor la bebeluș trebuie să se bazeze pe cuvinte cheie simple, folosite în fiecare zi, cum ar fi „lapte”, sau „brațe”/„sus”.
Astfel, micuțul tău va învăța câte un semn (spre exemplu, strânge pumnul) pentru fiecare cuvânt cheie care exprimă ceea ce vrea să-ți spună.
Îl poți învăța pe cel mic cum să ceară lapte, sau să spună că s-a săturat, precum și atunci când vrea să-l iei în brațe.
Folosește un singur cuvânt pe care să-l asociezi apoi cu un anumit semn. Bebe va învăța această asociere destul de repede!
Specialiștii recomandă părinților să introducă 1-3 cuvinte/semne odată și să le repete cât se poate de des. Cuvântul și semnul asociat acestuia, trebuie repetate în același timp, pentru ca cel mic să înțeleagă asocierea.
Iată care sunt cele 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile și cum îl poți învăța pe cel mic să le folosească:
1. Lapte
2. Mai vreau
3. Gata
4. Brațe/sus
5. Schimbă-mă (de scutec)
6. Mama/tata
7. Joacă
8. Iubire
Sperăm că acest articol ți-a fost util. Limbajul semnelor creează noi porți de comunicare între părinte și bebeluș și în același timp, întărește relația.
Nu în ultimul rând, învățarea limbajului semnelor îi dă părintelui (și copilului) mai multă încredere în sine.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: https://www.todaysparent.com/baby/baby-development/baby-sign-language-first-signs/