Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi nu numai detalii despre impactul vitaminei D asupra sănătății încă din perioada prenatală, ci și cum ar trebui să procedezi pentru a te asigura că, datorită acestui nutrient valoros, micuțul tău va avea parte de un start sănătos în viață și de o imunitate puternică.

Rolul vitaminei D pentru imunitatea nou-născuților și a bebelușilor aflați în primele luni de viață

Un grup de cercetători de la „Universitatea Southampton” (Marea Britanie) a realizat un studiu prin care s-a adus în atenție următorul aspect: fătul beneficiază de vitamina D de la mamă prin intermediul placentei [1]. Datorită acestui organ, își poate crea rezerve de vitamina D, necesare nu numai pentru dezvoltarea normală a oaselor, ci și pentru cea a sistemului nervos și a celui imunitar.

Încă din primele clipe după naștere, puiul tău intră în „luptă”, în sensul în care trebuie să facă față tranziției de la mediul intrauterin, steril, la cel exterior, în care se va întâlni adesea cu „inamici” invizibili, care îl pot îmbolnăvi. Din fericire, „arma” sa este imunitatea înnăscută, prima barieră de protecție în fața germenilor. În structura imunității înnăscute intră, de exemplu, pielea, mucoasele  (digestive, orale, etc), diferite celule și proteine speciale. Toate acestea au capacitatea de a distruge un anumit germen, dar după aceea sistemul imunitar înnăscut nu comunică nicio informație despre acel germen organismului.  

mama care isi tine nou-nascutul in brate

Ulterior, pe măsură ce bebelușul este expus la germeni, începe să se formeze și imunitatea adaptativă (dobândită), care funcționează după următorul principiu: odată ce sistemul imunitar atacă un anumit germen, „memorează” acel atac și își va aminti de el pe viitor. Această caracteristică a sistemului imunitar adaptativ se datorează prezenței unor celule care identifică trăsăturile specifice ale germenilor. 

Fie că este vorba despre imunitatea înnăscută, fie că este vorba despre cea adaptivă, ambele au nevoie de o forță care să le pună mișcare. Aceasta este vitamina D, despre care s-a demonstrat că:

Susține buna funcționare a sistemului imunitar

Pe de o parte, vitamina D stimulează activitatea sistemului imunitar înnăscut pentru că acționează asupra neutrofilelor, adică a celulelor albe care distrug și înghit patogenii, ajutând corpul să lupte cu infecțiile. Potrivit unui studiu apărut în „Nature”, vitamina D contribuie la creșterea capacității neutrofilelor de a se mobiliza și de a ajunge la locul infecției [2]. Un asemenea efect este binevenit cu atât mai mult cu cât un nou-născut se bazează mai ales pe imunitatea înnăscută.

Totodată, vitamina D este benefică pentru sistemul imunitar înnăscut deoarece are acțiune pozitivă și asupra altor celule din structura acestuia: macrofagele. Aceste celule pot să fragmenteze și să distrugă resturile celulare, substanțele străine, microbii, celulele tumorale și alte elemente celulare care pot pune sănătatea în pericol. Un studiu publicat în „The Journal of Nutritional Biochemistry” a subliniat faptul că vitamina D stimulează activarea macrofagelor [3]. 

Scade riscul de infecții 

În condițiile în care stimulează buna funcționare a sistemului imunitar, vitamina D este utilă și pentru reducerea riscului de apariție a infecțiilor. De fapt, nu este întâmplător că medicii trag următorul semnal de alarmă: sugarii care au deficit de vitamina D sunt mult mai predispuși la infecții de tract respirator inferior în primele 12 luni de viață. De altfel, două studii, citate de „Translational Pediatrics”, care au analizat probe de sânge provenite din cordonul ombilical, au demonstrat că bebelușii cu nivel redus de vitamina D prezentau un risc crescut de a contacta infecții respiratorii [4].

Contribuie la reducerea riscului de a dezvolta alergii

În ultimul deceniu, auzi tot mai des despre creșterea numărului de copii care au diverse alergii. De aceea, nu este de mirare că viitoarele mămici se gândesc adesea, cu îngrijorare, la cum vor sta lucrurile dacă și micuții lor se vor confrunta încă de la o vârstă fragedă cu alergii. 

Conform informațiilor furnizate de un studiu publicat în anul 2021 în „Nutrients”, deficitul de vitamina D în perioada sarcinii reprezintă o problemă la nivel global, în condițiile în care împiedică dezvoltarea optimă a sistemului imunitar al nou-născutului, ceea ce crește riscul de a dezvolta alergii alimentare și la nivelul aparatului respirator în primii ani ai copilăriei [5].

Care este doza zilnică recomandată de vitamina D în sarcină și în perioada de alăptare?

În general, așa cum se poate observa și consultând „Ghidul privind evaluarea și terapia deficitului de vitamină D la gravidă, nou-născut și copil”, dacă nu este vorba despre un deficit de vitamina D, se recomandă, în scop profilactic, ca o femeie însărcinată să beneficieze de 400-800 UI vitamina D/zi, în funcție de regimul alimentar și de anotimp. 

femeie insarcinata care sta pe pat si tine in mana un pahar de apa si o pastila

Cât privește doza zilnică recomandată de vitamina D în perioada alăptării, în funcție de recomandarea unui medic, este nevoie de 800-1000 UI sau chiar de mai mult. 

Nu uita că, întrucât vitamina D este solubilă în grăsime, pentru a fi sigură că se absoarbe așa cum trebuie în sânge, ia-ți suplimentul alimentar alături de o sursă de grăsimi sănătoase. De pildă, poți asocia vitamina D cu avocado, cu nuci, cu semințe, cu produse lactate, cu ouă etc.

Care este doza zilnică recomandată de vitamina D în primul an de viață al copilului?

Medicii pediatri vin cu următorul sfat: fie că este vorba despre bebelușii care primesc lapte matern, fie că este vorba despre cei care primesc formula de lapte, doza zilnică de vitamina D recomandată în primul an de viață al unui copil este de 400 UI.

barbat care se pregateste sa-i dea picaturi orale cu lingurita bebelusului sau, aflat in patut

Laptele matern conține numeroși nutrienți, dar nu furnizează suficientă vitamina D. În legătură cu formulele de lapte, chiar dacă acestea sunt fortificate, ca să-și asigure doza zilnică de vitamina D un bebeluș ar trebui să consume cantități mari, în jur de 1 l. De aceea, pentru a-i pune bazele unei imunități solide, oferă-i încă din primele zile de la naștere un supliment alimentar cu vitamina D3

Ideal este să optezi, pentru o administrare ușoară a vitaminei D, pentru suplimentele alimentare sub formă de soluție. Bebe are nevoie zilnic, pe tot parcursul anului, de câte 6 picături, pe care le poți oferi fie direct în guriță, fie într-o linguriță sau într-un lichid, preferabil în timpul mesei. Dacă alegi această ultimă variantă, ai grijă să fie o cantitate mică de lichid, ca să fii sigură că va fi consumat în întregime. 

Pe lângă beneficiile remarcabile ale vitaminei D pentru sistemul imunitar, reține faptul că ea joacă un rol demn de luat în seamă și în scăderea riscului de apariție a obezității, a bolilor cardiovasculare și metabolice. 

Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula

*Articol susținut de LINEX Baby

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com, Image by gpointstudio on Freepik

Surse articol: Referinte bibliografice: 1.Brogan, Ashley, Simner, Claire et al Placental uptake and metabolism of 25(OH)vitamin D determine its activity within the fetoplacental unit, Developmental Biology, martie 2022; 2.Chen, L., Eapen, M. & Zosky, G. Vitamin D both facilitates and attenuates the cellular response to lipopolysaccharide, Sci Rep 7, 45172 (2017); 3. Fernandez, Javier Geysson, Mejia-Ramirez Julieta M. et al, Vitamin D boosts immune response of macrophages through a regulatory network of microRNAs and mRNAs, The Journal of Nutritional Biochemistry, vol.109, noiembrie 2022; 4. Von Essen, Rode Marina, Kongsbak, Peter et al, Vitamin D controls T cell antigen receptor signaling and activation of human T cells, Nature Immunology volumul 11, pag. 344–349 (2010); 5. ME, Houben ML, Wilbrink B, et al. Cord blood vitamin D deficiency is associated with respiratory syncytial virus bronchiolitis, Pediatrics 2011;127:e1513-20; Camargo CA Jr, Ingham T, Wickens K, et al. Cord-blood 25-hydroxyvitamin D levels and risk of respiratory infection, wheezing, and asthma, Pediatrics 2011;127:e180-7; Alte surse: chop.edu, healthline.com, immunology.org, lege5.ro, mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov, news-medical.net, sciencedirect.com

Articolul urmator
Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?
Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Depresia postnatală nu mi-a permis să-mi iubesc copilul în primele 18 luni de viață
    Depresia postnatală nu mi-a permis să-mi iubesc copilul în primele 18 luni de viață

    Depresia postnatală este o problemă serioasă, cu care se confruntă multe proaspete mămici. Această femeie ne împărtășește o parte din experiența sa cu depresia postnatală....

    Nu am fost capabilă să îmi iubesc fiica în primele 18 luni din viața ei
    Nu am fost capabilă să îmi iubesc fiica în primele 18 luni din viața ei

    Chiar dacă în perioada sarcinii tot ce îți dorești este să îți strângi micuțul la piept și să te bucuri de el, depresia postnatală îți poate strica...

    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață
    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață

    Nu e întotdeauna ușor să „descifrezi” limbajul unui bebeluș. Asta pentru că, încă vorbiți limbi diferite. Tocmai de aceea, e bine să-l înveți pe copilul...

    "Asistenta ucigașă" din Marea Britanie a fost condamnată la închisoare pe viață, după ce a ucis 7 bebeluși și a atacat alți 6 nou-născuți
    "Asistenta ucigașă" din Marea Britanie a fost condamnată la închisoare pe viață, după ce a ucis 7 bebeluși și a atacat alți 6 nou-născuți

    Unele știri șocante ne aduc în atenție realitatea cruntă din sistemul medical de la noi, dar și de peste hotare. Aflăm că printre cadrele medicale sunt ascunși adevărați...

    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”
    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”

    UNICEF transmite un semnal de alarmă tuturor mamelor din lume: primele 1000 de zile din viața copilului sunt extrem de importante pentru dezvoltarea sa armonioasă. La fel de importantă...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    De ce i-am făcut asigurare de viață copilului meu de cinci luni
    De ce i-am făcut asigurare de viață copilului meu de cinci luni

    Asigurarea de sănătate este o opțiune financiară foarte benefică, ce asigură sprijin financiar în cazul în care beneficiarul suferă de anumite afecțiuni și are nevoie de...

    De ce spun specialiștii că nou-născuții trebuie alăptați în primele 30 de minute de la naștere
    De ce spun specialiștii că nou-născuții trebuie alăptați în primele 30 de minute de la naștere

    UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea încă din prima zi de viață a unui copil, mai exact la 1 oră de la naștere, în condițiile în...

    © 2025 Qbebe