- Varsta:
- 2 - 4 ani
- Prezent in categoriile:
- Aperitive, Ciorbe, Deserturi, Feluri de mancare, La cuptor, La foc, Mancaruri de post, Mancaruri vegetariene, Mancaruri usoare, Mancaruri rapide, Mancaruri, Romanesti, Pranz, Cina
Sarmale de post
Ingrediente:
- 1-2 căpățâni de varză murată (în funcție de mărimea verzei, dar și de calitatea frunzelor)
- 500 de grame de ciuperci proaspete
- 200 de ml de orez cu bobul rotund, spălat și zvântat
- 1 țelină mică (rădăcină)
- 2 morcovi mari
- 2 cepe mari
- 150 de ml de bulion de roșii
- 60 de ml. de ulei (măsline sau floarea soarelui)
- 1 legătura de mărar
- 1 legătura de cimbru
- 2 foi de dafin
- sare și piper
Mod de preparare
- Se desprind frunzele de varză murată și, după caz, se pot desăra, clătindu-se în câteva ape reci. Se decupează cu grija nervurile îngroșate de pe frunze și se aleg frunzele potrivite.
- Morcovii curățați se dau pe răzătoare mare sau se introduce în robotul de bucătorie, alături de țelina și ceapa.
- Într-o cratiță se pune uleiul la încins și se adaugă morcovii, țelina și ceapa. Se amestecă de câteva ori și se reduce focul, călind legumele 4-5 minute
- Ciupercile se usucă de apă, se toacă mărunt și se pun peste legume. Se amestecă și se mai călește amestecul 2-3 minute, apoi se ia de pe foc și se potrivește gustul cu sare și piper.
- Se adaugă mărarul tocat și cimbru. Se amestecă legumele cu verdeața, se adaugă orezul și se amestecă bine, iar apoi se ia cu lingura compoziție și se pune în foile de varză murată, rulând (capetele rămân înăuntru).
- Folosiți pentru sarmale o oală cu pereții mai groși sau una de lut. Se așază pe fundul ei varză murată tocată mărunt, apoi se aranjează sarmalele. Se acoperă sarmalele cu restul de varză tocată, se adaugă bulionul, cimbru și frunze de dafin
- Se toarnă apă caldă atât cât să depășească sarmalele, se pune capacul pe oală si țin sarmalele la foc mic. Le puteți introduce și la cuptor. Timpul aproximativ de fierbere este de 2 ore.
Chiftele de post
Ingrediente:
- 250 g năut
- 2 legături ceapă verde
- 1 căpățână usturoi
- susan
- ulei
- sare, piper.
Mod de preparare:
- Năutul se ține în apă rece peste noapte. A doua zi se pune la fiert o oră. Se scurge și se lasă la răcit.
- Curățăm ceapa verde și usturoiul. Ceapa verde se toacă mărunt. Usturoiul se pasează cu năutul în blender sau în mașina de tocat. Peste pasta de năut adăugăm ceapa verde tocată și aprox. 30 ml ulei, apoi amestecăm bine. Condimentăm cu sare și piper.
- Formăm chifteluțe pe care le dăm prin susan. Se pun într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de gătit. Se stropesc cu ulei. Se dau la cuptor pentru 40-50 minute la 180 grade C.
Ardei umpluți de post
Ingrediente:
- 8 ardei graşi mari
- 3 cepe
- 150 g ciuperci
- 100 g orez
- 250 g suc de roşii
- o ceaşcă de ulei
- 50 g făină
- sare, condimente
- pătrunjel
Mod de preparare:
- Se taie ciupercile şi se fierb 15 minute în puţină apă. Se strecoară, dar se păstrează zeama.
- Se căleşte ceapa în jumătate din cantitatea de ulei, se adaugă orezul, apoi ciupercile; se mai adaugă 2 ceşti cu zeama în care au fiert ciupercile, după care se lasă să fiarbă compoziţia la foc mic până scade.
- Se adaugă sare, piper, făină, verdeaţa şi câteva linguri de suc de roşii.
- Se umplu ardeii cu tot amestecul, se aşază într-o tavă înaltă şi se pune peste ei şi restul sucului de roşii, restul de ulei şi se dau la cuptor 30 de minute.
Tocăniță de cartofi de post
Ingrediente:
- 500 g cartofi
- o ceapă
- un ardei capia
- o lingură bulion
- 3 roșii de gătit
- 1/2 legătură mărar
- 2 linguri ulei
- sare, piper
Mod de preparare:
- Roșiile se țin 2 minute în apă fierbinte, apoi se curăță de coajă și se taie cuburi.
- Ceapa și ardeiul, curățate, spălate și tăiate mărunt se pun la călit în ulei.
- Se presară cu sare și, după ce s-au înmuiat, se adaugă cartofii curățați de coajă, spălați și tăiați cuburi.
- Se lasă și cartofii 3 minute să se călească, se toarnă apa și se fierb 20 de minute.
- Se pun roșiile și bulionul amestecat cu pu¬țină apă, se potrivește gustul de sare și piper și se mai lasă 10 minute pe foc.
- Se servește mâncarea de cartofi cu mărar proaspăt tocat deasupra.
Negresă de post
Ingrediente:
- 2 căni făină albă
- o cană zahăr pudră
- o cană apă
- 3 linguri de cacao
- un praf de copt
- câteva picături de zeamă de lămâie
- un borcan de gem de prune
- 3 banane pisate cu furculiţa
- coaja de la o portocală – rasă sau cuburi mici
- stafide, nuci.
- Pentru ornat: 2 linguriţe de gem de caise, un pumn de nucă măcinată mai mare.
Mod de preparare:
- Se amestecă totul câteva minute cu telul (se păstrează bucățile de fructe) sau cu mixerul
- Apoi, se pune amestecul la cuptor 45 minute
- După ce se scoate din cuptor, se lasă la răcit bine, se unge pe deasupra cu gem şi se presară nuci, apoi se porţionează.
Gogoși de post
Ingrediente:
- 1 kg făină
- 500 ml apă
- 3 linguri ulei
- 2 linguri zahăr
- un praf de sare
- 1 cubuleţ (25 g) drojdie proaspată
- ulei pentru prăjit: 200 ml; zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare
- Se dizolvă drojdia în puţină apă călduţă şi puţin zahăr, apoi se adaugă celelalte ingrediente şi se omogenizează până se obţine un aluat.
- I se dă formă de bilă şi se lasă la crescut, la loc cald, până îşi dublează volumul.
- Se întinde o foaie groasă, 4 mm, iar cu ajutorul unui pahar se taie cerculeţe
- Se prăjesc gogoşile în ulei încins, într-o tigaie
- Se scot cu o spumiera, pentru a se scurge uleiul
- Se pudrează cu zahăr pudră.
Sursa: www.libertatea.ro
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!