- Nu vrea să-și trimită copiii la școală, dar se străduiește să le dezvolte anumite abilități
- Își încurajează copiii să citească și să studieze filozofia
- A explicat de ce a optat pentru o asemenea educație pentru copiii ei
- A vorbit despre cum arată o zi din viața familiei ei
- Modul în care a ales să-și crească băieții a stârnit și controverse în mediul online
Nu vrea să-și trimită copiii la școală, dar se străduiește să le dezvolte anumite abilități
Taylor Moran (din Arkansas, SUA) are 32 de ani, este fostă profesoară și mamă a trei băieți: Hudson (5 ani), Thompson (3 ani) și Gus (1 an).
Ea refuză să-i trimită la școală și, în schimb, intenționează, prin intermediul unor activități diverse, să-i stimuleze să deprindă abilități practice, pe care le consideră foarte utile. Spre exemplu, își dorește ca micuții să învețe să cultive plante, să crească păsări, să deosebească plantele otrăvitoare de cele care sunt sigure, să facă pâine și chiar să taie copaci.
Potrivit informațiilor puse la dispoziție de „Mirror”, Taylor a pornit de la propria experiență pe care avut-o pe parcursul anilor de școală și a precizat că nu ar vrea ca și copiii ei să aibă aceleași regrete ca ea:
„Școala mi-a distrus spiritul, m-a făcut mai puțin creativă și mi-a răpit timp prețios- nu vreau ca și copiii mei să ajungă să aibă aceleași regrete ca mine.
Printre lucrurile pe care le învață întrucât nu frecventează „mediul tradițional” al unei școli se numără, de exemplu, cum să taie păsările pentru carne și cum să fie în siguranță când mânuiesc un cuțit. De asemenea, învață ce se întâmplă în timpul clocitului ouălor, cum să aibă grijă de pui, cum să recunoască otrăvirea cu iederă și cum să scape de iritații cu ajutorul plantelor, cum să-și facă o grădină, cum să planteze semințe și cum să taie copaci.
Alte abilități pe care ei le vor deprinde sunt cum să facă pâine cu maia și iaurt de casă, cum să pescuiască și cum să gătească peștii pe care îi prind”.
Își încurajează copiii să citească și să studieze filozofia
Mama a pornit de la exemplul fiului ei cel mare pentru a veni cu detalii legate de preocupările acestuia, care face școală acasă. Așa cum se poate sesiza din sursa citată, a povestit că lectura și filozofia ocupă un loc fruntaș în educația copiilor:
„Filozofia ocupă un loc important în cultura familiei noastre. Atât eu, cât și tatăl copiilor mei, Nick, am studiat filozofie la „Universitatea North Texas” și, în momentul de față, fiul nostru cel mare, Hudson, ia lecții de filozofie pe platforma de învățare online „Outschool”. Clasele sunt mici, rar sunt mai mult de 5 elevi.
De asemenea, lectura este și ea nelipsită din familia noastră- avem multe cărți și băieții adoră să le citim cu voce tare. Hudson știe alfabetul, știe să scrie literele și a început să citească. Teoretic, ar trebui să fie la grădiniță, însă pot spune că este cam la același nivel cu copiii de vârsta lui care sunt la școli publice”.
A explicat de ce a optat pentru o asemenea educație pentru copiii ei
Pe de o parte, fosta profesoară care trăiește în pădure cu copiii ei a adus în prim-plan o experiență pe care a avut-o în perioada în care a predat și care a determinat-o să refuze să-și trimită copiii la școală:
„Încă predam în perioada în care am rămas însărcinată cu Hudson, în anul 2017. Atunci am reușit să văd cum este sistemul din interior și, de aceea, pentru mine și pentru copilul meu, am hotărât să nu mai predau. În primii mei an la catedră, am cunoscut o fetiță în clasa a cincea și am discutat cu ea despre matematică. Nu se descurca deloc bine la această materie, era nevoită să facă ore suplimentare, după încheierea programului de școală, pentru a ține pasul cu ceilalți- m-a durut sufletul când am aflat așa ceva, întrucât acea fetiță era printre primii din clasă la citit și la scris. Practic, sistemul de învățământ o forța să-și bată capul pentru a rezolva probleme de matematică, activitate care, de fapt, nu o interesa deloc.
Fetița aceea mi-a amintit de propriile mele traume și m-a determinat să pornesc pe un alt drum, dându-le copiilor mei mai multe opțiuni- și să-i inspir și pe alții să procedeze așa. Odată ce am devenit mamă, mi-am dat seama ce intenții aveam optând pentru școala acasă”.
Pe de altă parte, Taylor consideră că mersul la școală afectează procesul de socializare a copiilor: „Principala grijă legată de homeschooling este că intervin probleme ce țin de socializarea copilului. Însă, dacă ne gândim la statul în bancă, la mersul în linie, la ridicatul mâinii pentru a cere permisiunea să vorbești sau să mergi la toaletă- oare toate acestea înseamnă să socializezi? Pentru mine, socializarea înseamnă ca un copil să poată să alerge în natură și să se întâlnească în parc cu alți copii...”
A vorbit despre cum arată o zi din viața familiei ei
Mama care își crește copiii într-o casă din pădure a explicat că aceștia petrec o bună parte din timp în aer liber, descoperind diverse obiecte din natură. Conform informațiilor disponibile în sursa citată anterior, a venit cu următoarele detalii: „Ne trezim și luăm micul dejun, de obicei mâncăm ouă proaspete, cartofi și ardei gras roșu. După micul dejun, obișnuim să ne implicăm în activități de crafting. Ne-am dat seama că, reușind să stăm cât mai mult la aer, vom avea parte de o zi mai bună. Îi duc pe copii la locul lor de joacă, în pădure și îi încurajez, de exemplu, să picteze- pictează pietre, conuri de brad și bețe. În general, le pun la dispoziție „recuzita” și le dau câteva idei, lăsându-i pe ei să creeze. Între timp, eu practic yoga sau fac exerciții fizice ridicând greutăți”.
View this post on Instagram
Modul în care a ales să-și crească băieții a stârnit și controverse în mediul online
Taylor Moran a devenit cunoscută și pe TikTok datorită videoclipurilor cu activitățile în care își implică băieții. În aceste condiții, de multe ori a fost criticată pentru stilul ei de parenting, așa cum se poate sesiza și din comentariile de pe contul său de TikTok:
- „Și eu am făcut școala acasă. Te rog, nu mai încerca să promovezi diverse „fantezii” pe acest subiect. De fapt, este un lucru îngrozitor”;
- „Practic, este vorba despre o glorificare a ceea ce înseamnă neglijarea educației”;
- „Ar fi amuzant să încerci să explici așa ceva unor persoane care vor ajunge adulți, care vor trebui să se angajeze și să trăiască în lumea reală”;
- „Pentru mine, așa ceva este un stil de parenting care nu aduce nimic bun. Practic, îți îndepărtezi copiii de libertatea de a-și alege propriul drum în viață, libertate pe care o aduce accesul la o educație formală”;
- „Este total greșit ceea ce faci pentru acești copii”;
- „Este dezgustător. De ce acești copii nu sunt luați de acolo pentru neglijență și abuz?”.
Anumiți utilizatori de TikTok susțin modul în care această mamă își educă fiii:
- „Și eu cunosc persoane care au făcut școala acasă. Sunt extraordinare, adoră să citească și sunt printre cele mai inteligente pe care le-am întâlnit”;
- „Cred că este o modalitate prin care îți întărești legătura cu copiii tăi și îmi place să văd așa ceva! Dacă ei învață să citească și să scrie, totul este în regulă”;
- „Nu văd nimic rău în asta, din moment ce copiii învață să scrie, să citească etc”;
- „Nici eu nu mi-am trimis fiul la școală și ieri ne-am amintit cum construia castele din noroi, după ce termina să-și exerseze cititul și scrisul. Tocmai a împlinit 28 de ani”;
- „Îmi pare rău că ai parte de atât de multă ură. Cred că ești o mamă extraordinară și un profesor excelent”.
@leafandlearn Learning isn’t something that has to be handed to you by someone certified by the government. That’s not how it works. If you: ✔️went to school ✔️then college ✔️then got a 9-5 job —and feel like you’ve checked all those boxes & you’re done learning new skills…then yeah, I can see how the idea of unschooling would seem super wild. 🤯 Unschooling only makes sense when you have an intimate relationship with learning. When you know how to teach yourself, how to practice a craft, how to fail, how to persevere. This is why entrepreneurs are the most likely folks to unschool: because we already know how to carve their own way in the world. We know how to find success without following the main path. We are open-minded enough to see multiple ways of doing things. I would never mock someone for choosing public school. But the amount of aggression and hate I’ve seen recently towards our decision to homeschool is SO telling….and if you’re someone who spends your free time scrolling on social media & attacking a family who is literally just minding their business…what does that say about the “education” you’re so proud of? Where are your hobbies & interests? Why is this how you’re spending your “well-educated” time? Thanks for reading 😂🫶🏼 #homeschooling #homeschool #unschooling #momlife ♬ originalljud - Ebba Högberg
Surse foto: instagram.com/leafandlearn/, tiktok.com/@leafandlearn
Surse articol: dailymail.co.uk, mirror.co.uk, protv.ro