Face parte dintre câștigătorii Galei „Profesorul Anului din mediul rural 2023”
Maria Cleopatra Stoicescu este mamă și lucrează în învățământ de 30 de ani. Dintre aceștia, 11 ani a fost învățătoare, iar de 19 ani predă limba și literatura română. A absolvit liceul pedagogic, apoi a urmat cursurile Facultății de Teologie, secția „Litere și Limba Română”.
În luna februarie a acestui an, s-a regăsit printre cei 15 dascăli premiați în cadrul Galei „Profesorul Anului din mediul rural 2023”, organizată pe scena Ateneului din Iași. Scopul acestei gale este să dezvăluie eforturile și implicarea cadrelor didactice din mediul rural din țara noastră. Maria Cleopatra Stoicescu a obținut premiul al III-lea la categoria „Implicare în comunitate”.
Despre provocările pe care le are de înfruntat ca profesor în mediul rural, în comuna Starchiojd, a vorbit într-o intervenție pentru „Observatorul Prahovean”. De exemplu, a adus în discuție abandonul școlar și faptul că un copil de la țară trebuie să muncească adesea și în gospodărie: „...Sunt obișnuiți de mici cu munca fizică. Vin la școală, apoi, unii, intră „la schimbul doi”: munca din gospodărie. Eu încerc să mi-i apropii. Să le insuflu valori și principii. Mă duc eu spre ei, atunci când am de-a face cu familii cu probleme. Abandonul școlar este un fenomen la țară, iar eu asta încerc să fac, să explic părinților, dar și copiilor, că școala este șansa lor de reușită în viață”.
De asemenea, profesoara de limba română nu s-a ferit să dezvăluie cum se străduiește să scoată tot ce este mai bun de la fiecare elev al ei: „Pentru mine, important e să scot din copilul acela om, chiar dacă poate nu excelează la materia mea. Îl încurajez mereu și vorba mea pentru fiecare e: „Hai că poți! Știu că poți!”.
A reușit să redeschidă o școală
Mai demult, în perioada în care preda în județul Giurgiu, Maria Cleopatra Stoicescu a redeschis o școală din satul Petru Rareș, comuna Izvoarele. Școala respectivă fusese închisă 15 ani și, pentru a reuși să o redeschidă, cadrul didactic a apelat la două mame cu câte doi copii din județul Prahova, pe care le-a convins să se mute în satul menționat. Acestea, la rândul lor, au convins și alți părinți să-și lase copiii la școala de acolo.
Despre cum s-au desfășurat lucrurile în acea perioadă, profesoara a vorbit într-un interviu acordat pentru „Adevărul”: „Școala fusese închisă în urmă cu 15 ani. Am deschis practic o clasă simultană pentru că elevii aveau vârste diferite. Primarul de atunci a fost deschis la minte și a mers cu mine la Consiliul Județean. Un consilier de acolo a mers la mine acasă și a văzut că aveam un perete plin de cărți, s-a convins că sunt foarte serioasă și așa i-am convins să redeschidem școala”.
Predă limba și literatura română și se implică în activități de voluntariat
În prezent, Maria Cleopatra Stoicescu este profesor de limba și literatură română la Școala Profesională Starchiojd. Pentru a-i motiva pe elevii ei să fie interesați de istoria comunei în care locuiesc, veche de peste șase secole, a susținut ca în școala în care predă să se organizeze un simpozion național. În intervenția pentru sursa citată anterior, a ținut să precizeze cum se implică în acest simpozion: „Scriu articole și prezint materiale despre istoria bogată a comunei noastre în fiecare an. Anul acesta, directorul nostru a pus un film în care eu prezentam istoria localității Starchiojd acum 30 de ani, exact în anul când intrasem în învățământ la doar 19 ani”.
De altfel, ori de câte ori ocazia, se străduiește să promoveze localitatea natală în rândul elevilor săi și a vizitatorilor, vorbind cu mândrie despre originile acesteia: „Star înseamnă „vechi” în limba rusă, iar „chiojd” vine din limba maghiară și înseamnă „vatră”. La acea vreme, Starchiojd era un punct de legătură între cele trei provincii românești: Muntenia, Ardealul și Moldova”. Printre obiectivele care pot fi vizitate în comuna Starchiojd se regăsesc, de exemplu, ruinele Casei Cheșca-Pantazi (secolul al XVIII-lea) și Biserica de lemn „Sfânta Cuvioasă Parascheva Gârbească” (1780).
Pentru a-i atrage pe elevii săi să fie dornici să participe la orele de limba română, nu ezită să utilizeze și metode mai puțin formale, așa cum a menționat și în interviul pentru „Adevărul”: „Am ținut de mai multe ori ora de Română pe deal. Ei învață ceea ce le predau, dar într-o formă inedită. Descriu, de pildă, anotimpul în care suntem și culorile pe care le văd în jurul lor. Le dezvolt comunicarea orală și formularea unei opinii provocându-i la tot felul de discuții”.
În același timp, profesoara obișnuiește să-și deschidă sufletul pentru a le povesti elevilor diverse experiențe personale și, pentru a-i responsabiliza, îi solicită să ocupe diferite funcții, cum ar fi cea de șef al clasei de exemplu. În plus, a povestit cum îi motivează pentru a progresa: „Cu elevii mei am o relație puțin altfel decât restul profesorilor. Le explic că nu le pot da note fără să le merite, dar îi fac să conștientizeze că dacă muncesc și progresează măcar puțin, eu nu muncesc degeaba”.
Totodată, nu neglijează nici activitățile de voluntariat, astfel că, săptămânal, merge să facă teme cu copiii abandonați de părinți și aflați în grija asociației „Provita”. Le este și mentor și încearcă mereu să îi învețe lucruri care să le fie permanent utile în viață. În interviul pentru aceeași sursă, Maria Cleopatra Stoicescu a venit și cu aceste precizări: „Important este să îi arăți copilului că este valoros... Îi învăț pe elevii mei să fie în primul rând oameni, să fie empatici și respectuoși, iar dacă au această bază, este imposibil să nu reușească în viață”.
Nu în ultimul rând, obișnuiește să se implice și în diverse activități extracurriculare. Spre exemplu, merge la antrenamente de arte marțiale alături de anumiți elevi ai ei sau cântă alături de aceștia. Potrivit sursei amintite, la un moment dat a compus, împreună cu elevii, imnul clasei a VIII-a: „Am boxă, vin cu chitara, fac tot ce pot să iasă bine”.
Este și autor de carte
Profesoara Maria Cleopatra Stoicescu este autor a patru cărți. Trei dintre acestea sunt cu poezii.
A mărturisit că pasiunea pentru activitatea didactică o moștenește de la mama sa care, la rândul ei, a fost și ea învățătoare.
În primii ani de învățământ, Maria Cleopatra Stoicescu a trecut prin clipe grele întrucât nu i-a fost ușor să se despartă de elevii din satul natal. Pentru „Adevărul”, a declarat că: „Îmi era milă de copiii pe care îi aveam la școala din Starchiojd. Ei plângeau că pleacă „Domnișoara”, eu plângeam de mila lor”.
Surse foto: captură youtube.com, capturi tiktok.com/@asociatia.goahead/video/, youtube.com, facebook.com/groups/
Surse articol: adevarul.ro, observatorulph.ro, teachforromania.org