Obiceiul de a recompensa eforturile depuse de dascăli în ceea ce privește educația copiilor noștri cu ocazia Sărbătorilor de iarnă sau a diferitelor ocazii, a devenit o obișnuință, iar părinții cumpără cadouri profesorilor fără a ține cont de preferințele lor sau de codul etic și moral.
În perioada de dinaintea Sărbătorilor de iarnă, părinții se mobilizează pe grupuri de Facebook sau pe WhatsApp pentru a strânge bani și pentru a oferi cadouri cadrelor didactice. Această practică nu este una universală și nu toți părinții sau profesorii sunt de acord, dar a devenit unanim acceptată.
În unele situații, cadourile sunt simbolice, dar în altele, sumele strânse sunt impresionante și intră chiar în contul dascălilor... Profesorii susțin că inițiativa aparține părinților, iar aceștia nu doresc să primească niciun cadou.
Este și cazul unei profesoare care postează nemulțumirea ei în mediul online față de această tradiție cu care nu este de acord. Cadru didactic își expune părerea într-o postare făcută pe un site de socializare că singura îi mulțumire și singurul ei cadou este reușita de a transforma un elev într-un om de vază al societății, într-un om realizat, care ulterior îi prezintă familia și copilașii.
„Codul bunelor maniere spune clar cui se fac cadourile și în ce constau aceste cadouri”
Profesoara menționează că dascălii se simt jenați să primească oale, cratițe, blide, prăjitoare de pâine, cafele, bomboane și altele.
"Dragi mămici,
Vă urmăresc cu interes, deoarece toată viața mea am dedicat-o copiilor. Am văzut o postare unde o mămică cerea grupului sugestii pentru un cadou pentru doamna învățătoare. Am citit și comentariile.
Vreau să vă spun că, cadrele didactice își aleg această meserie pentru că le place, nicidecum pentru cadouri.
Eu nu cred că un cadru didactic a cerut cuiva un cadou. În primul rând, Codul bunelor maniere spune clar cui se fac cadourile și în ce constau aceste cadouri. Este umilitor pentru un dascăl să i se dea un cadou, parcă am fi coafeze, manichiuriste sau chelneri.
Pentru mine, ca dascăl, cel mai frumos cadou este să văd că am reușit să fac dintr-un elev un om realizat și să văd că după zeci de ani nu m-a uitat, se bucură să-mi prezinte familia, copilașii. Ăsta e cel mai frumos cadou și cel mai valoros.
V-ați întrebat vreodată cum ne simțim noi, ca dascăli, să apară părinții cu oale, cratițe, blide, prăjitoare de pâine, cafele, bomboane și altele."
Ce cadouri urăsc profesorii să primească de Crăciun
„Nu uitați că dascălii nu așteaptă cadouri”
Postarea făcută pe un grup de Mămici din Cluj Napoca de pe Facebook a continuat, profesoara susținând că părinții nu știu ce cafea consumă dascălul, ce parfum folosește, ce-i place să mănânce și de-a lungul timpului a refuzat mărțișoare, invitații la banchet și chiar flori, auzind comentarii și remarci răutăcioase de la părinți.
"Nu, mulțumim! Noi știm ce cafea bem, noi știm ce parfum folosim, noi știm ce mâncăm. Am refuzat și mărțișoare, flori și invitații la banchet, deoarece am auzit comentarii de genul: iar să-i luăm flori, ce să mănânce pe banii noștri. În primii mei ani de învățământ am primit în particular ca și cadou, două obiecte: un album de artă și o vază de rubin de la doi elevi excepționali. Când le priveam îmi aminteam de ei. Din păcate vaza s-a spart singură la mulți ani după moartea elevei într-un accident cumplit. Atât! Să aveți sărbători fericite alături de familiile voastre și să nu uitați că dascălii nu așteaptă cadouri!", scria cadrul didactic.
@stirileprotv.ro Să fie o poșetă, bijuterii sau vouchere pentru magazine online. De câteva zile se duc lupte crâncene pe rețelele de socializare și pe grupurile de Whatsapp. #stirileprotvdeastazi #news #stiri #românia #protv #stirileprotv ♬ sunet original - stirileprotv.ro
Nu este prima dată când un profesor atrage atenția și se revoltă asupra micilor atenții primite de la părinți. Adriana Crețu este o altă profesoară ce a publicat un mesaj împotriva cadourilor către părinții elevilor, susținând că pentru unii dascăli, o floare nu mai este de ajuns, iar un bilețel de recunoștință nu mai merită citit și un mesaj cu urări de bine nu mai răspunde așteptărilor.
Părinții unei clase au strâns 5500 lei pentru cadourile profesorilor de Crăciun
Cadrul didactic susține că toți părinții și toți profesorii sunt de vină pentru acest lucru. În Constanța, anul trecut, Asociația Elevilor a publicat un tabel cu sume de bani strânse pentru cadouri și fondul clasei, aparținând elevilor unui liceu, fiind considerate ilegale în toate unitățile de învățământ.
O simplă floare și un mesaj de mulțumire ar fi suficient pentru ca dascălul să știe că este apreciat pentru munca depusă. Din păcate, unii părinți consideră că telefoanele, bijuteriile de aur, prăjitoarele de pâine, cafetierele, tablourile, sunt cadouri care arată mult mai bine recunoștința elevilor, precum și situația materială a părinților.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: comisarul.ro, educatieprivata.ro