Profesorii au propriile tactici prin care își determină elevii să învețe, să progreseze și să dorească să fie cei mai buni. Un cadru didactic care stă la catedră de 25 de ani face mărturisiri surprinzătoare despre metodele pe care le folosește ea însăși, metode care dau roade.
Conform spuselor acesteia pentru rubrica „Vocea profesorului” pe site-ul Educație prin lectură, are cei mai mulți „îngerași silitori” în clasă.
„Sau cum zic copilașii, „diriga e a naibii”
Mădălina F. a petrecut jumătate de veac la catedră și a „crescut” cinci serii de copii ca dirigintă. Mărturisește că nu poate înțelege cum în ziua de astăzi, cadrele didactice se plâng că nu se mai înțeleg cu copiii.
Mai mult, susține că părinții sunt nemulțumiți de rezultatele elevilor și întregul proces educațional este într-o continuă schimbare. Elevii pe care îi pregătește au Instagram, Tik Tok și în general sunt la curent și cu toate trendurile în modă pe care le adoptă copiii în ziua de azi. Soluțiile pentru a le asigura o educație adecvată pe care le propune, sunt simple.
Aceasta îndeamnă cadrele didactice, dar și părinții să-și asculte vocea interioară, care le spune ce au de făcut.
„Eu așa am făcut și mă descurc foarte bine. Am o clasă de elevi cu respect pentru mine și pentru toți ceilalți colegi din cancelarie, fiindcă eu le-am insuflat asta. Ce fac concret? Sunt exigentă în privința aspectelor esențiale, chiar dacă râd și comunic cu elevii mei. Sau cum zic ei, copilașii, „diriga e a naibii”.
20 de Profesori care și-au dus meseria pe alte culmi
Diriginta nu acceptă gene false, unghii lungi, cercei în nas și blugi cu franjuri
Ulterior, diriginta vorbește despre regulile pe care le are la clasă, exigențele și pretențiile de la de la elevii ei. Deși comunică foarte bine cu elevii pe care îi formează, nu acceptă întârzierile la ore, absențele nemotivate, temele nefăcute, dar și hainele neadecvate.
„Nu accept să-mi vină fetele la clasă cu maoiuri decoltate, cu sutienul la vedere, cu fuste scurte, ciorapi cu plasă și alte hăinuțe care nu au nimic în comun cu școala”.
Totodată, Mădălina F. susține că a comunicat și părinților pretențiile pe care le are la ședințele cu părinții. Aceasta nu acceptă unghii și gene false, păr vopsit, cercei în nas, blugii făcuți franjuri.
Ba chiar susține că a cerut mutarea disciplinară a unei eleve căreia mama îi plătise manichiura și a venit cu unghii roșii. Totodată, cadrul didactic mărturisește că elevii ei nu fumează, cel puțin la școală.
Iar ora de dirigenție este ora de dirigenție, nu o cedează profesorilor de la alte materii. Pe Mădălina F. o interesează foarte mult starea emoțională a copiilor și problemele pe care cu care se confruntă.
La ora de dirigenție vorbesc despre diferite probleme, despre vicii, pericole, relații cu părinții, trădări, minciuni și relații amoroase. Iar Mădălina F. vine cu argumente științifice și filmulețe.
Diriginta nu acceptă cadouri de la copii sau părinți
Profesoara nu acceptă de la elevi sau părinți atenții, cadouri. De ce? Cadrul didactic susține că astfel nu este presată să evite să atenționeze unii dintre elevi doar pe motiv că i-au adus o floare sau o cafea.
Concluzia? „Da, sunt a naibii! Scriu procese verbale, trimit mesaje părinților și pun nota 4 fără să clipesc când copilul merită. Dar toți mă iubesc, părinții stau liniștiți, eu simt respectul tuturor.
Am copii buni, să știți, dar asta pentru că mi-a păsat și m-am gândit la ei din prima zi când au pășit în clasă. Cum vreau eu să cresc acești copii? Cum ar trebui să fie în clasa a VIII-a? Și ce credeți?
Copiii mei nu fac probleme altor profesori, învață toți bine, nu avem incidente deosebite, se respectă între ei și câțiva sunt olimpici și ne mândrim cu ei. Sfatul meu este, pentru toți profesorii care au probleme cu elevii, să fie fermi, dar blânzi, să luați măsuri, dar cu respect față de elevi și profesori.
Să nu fiți ignoranți, să nu o luați personal când un copil greșește, chiar dacă e obraznic,are nevoie să fie adus pe calea cea bună. Hai că nu e așa greu!”.
Un profesor model mult prea exigent? Un cadru didctic așa cum ar trebui să fie sau chiar „o dirigă a naibii”? Cum o vedeți pe Mădălina F.?
Surse foto: unsplash.com, unsplash.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: educatieprinlectura.ro