A plecat în Danemarca alături de soțul și de fiul ei
Maria Vasile (40 de ani) a fost profesoară de limba engleză la școala din satul Redea, județul Olt. Soțul ei, Cornel, lucra la primăria din acest stat. Amândoi făceau o navetă de 9 km până în Redea, întrucât locuiau în Caracal.
În anul 2012, Maria, Cornel și fiul lor, Albert, au plecat în Danemarca și s-au stabilit inițial în estul Peninsulei Jutland. Deși își depusese numeroase CV-uri, Maria nu a reușit să se angajeze timp de câțiva ani. În schimb, Cornel a lucrat la mai multe firme de curățenie industrială. La un moment dat, a făcut naveta dus-întors 220 km zilnic și a făcut curățenie într-un abator.
Patru ani mai târziu, familia Vasile s-a mutat în Hjøring pentru a fi mai aproape de localitatea în care lucra Cornel, Hirtshals. Maria a început să lucreze ca femeie de serviciu la o cantină și a precizat, într-un interviu pentru „Libertatea”, că ultimul ei salariu ca profesoară, înainte de a pleca din România, era de 1.200 lei. În Danemarca, lucrând la cantină, câștiga 2000 de euro.
A trecut prin momente dificile alături de soțul ei și a luat în calcul întoarcerea în România
Cornel a povestit, în interviul pentru sursa citată, că în anul 2017 începuse să aibă probleme de sănătate, în special amețeli. A făcut numeroase investigații, inclusiv examene RMN, dar medicii nu i-au pus un diagnostic. El este de părere că a suferit din cauza unei depresii întrucât nu mai suporta munca dificilă.
În condițiile în care nu își găseau de lucru în alt domeniu, soții Vasile s-au gândit să revină în România. După ce a intrat în șomaj, Cornel a reușit să-și echivaleze studiile urmate în țara noastră. El absolvise Facultatea de Drept și, în anul 2018, s-a angajat în Danemarca la o firmă de recrutare, fiind consilier. Tot în acel an, soția sa a început să se ocupe de vânzări și de contabilitate la biroul unei fabrici de pește din Hirtshals.
Pentru a se putea descurca, Maria și-a echivalat și ea studiile. Ulterior, alături de soțul ei, au început să urmeze cursurile gratuite de limba daneză organizate de primărie.
În prezent este profesoară la o școală din Danemarca
Pe parcursul anului trecut, Maria a auzit că școala din altă localitate, Skagen, are nevoie de profesori de limba și cultura română. A dat telefon acolo și s-a prezentat la interviu. În prima parte a acestui an, a început să lucreze part-time la școala în care studiază 410 copii, de 82 de naționalități. Printre aceștia se află și 46 de copii români.
Chiar dacă se simțea obosită, a dezvăluit că mersul la școală îi dădea energie, după cum a mărturisit în interviul pentru sursa citată anterior: „Plecam moartă de obosită de acasă și, când ajungeam la școală, energia se schimba. Chiar mi se potrivește meseria asta, îmi place să lucrez cu copiii.”
Înainte de începerea vacanței de vară, Maria a aflat că școala din Skagen căuta un profesor full-time. Nu a stat pe gânduri și a depus din nou o scrisoare de intenție, iar din luna august este profesor de limba română, de engleză și de daneză pentru copiii care nu sunt vorbitori nativi. În Danemarca, învățarea limbii materne face parte dintre materiile facultative, iar elevii primesc calificative.
Despre fiul ei, Albert, care are 11 ani, Maria a povestit, în cadrul aceluiași interviu, că nu știa deloc limba daneză când a mers la grădiniță, dar că acum vorbește fluent această limbă.
Surse foto:
- istockphoto.com;
- facebook.com/libertatea/
Surse articol: libertatea.ro, b1tv.ro