„O elevă a venit la școală cu gene aplicate, cadrul didactic a recurs la smulgerea genelor”
În timpul orelor de curs, profesoara din Petrila ar fi smuls genele false unei eleve de clasa a șasea. Dascălul, profesoară de limbă română, ar fi cerut câtorva eleve să immobilizeze o colegă pentru a-i smulge genele false, deși adolescenta în cauză i-ar fi spus că se duce singură la baie să și le dea jos. În trecut a mai existat o sesizare din partea unei mămici care reclamat că profesoara ar fi avut o atitudine necorespunzătoare față de o elevă ce s-ar fi aflat pe hol în timpul orelor.
„În timpul orelor cadrul didactic a observat faptul că o elevă are gene false, sens în care a solicitat ajutorul altor două eleve din clasă pentru a imobiliza eleva care purta genele false, în scopul de a-i îndepărta genele. Deși eleva a ripostat și a cerut permisiunea să meargă la baie pentru a și le îndepărta singură, cadrul didactic a recurs la smulgerea genelor”, a declarat Andreea Airinei-Schiau, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani.
Iar directorul școlii „ID Sârbu” Petrila, Zorilă Coculeana a completat: „Ni s-a adus la cunoștință de părinții fetiței, de un incident petrecut la o oră, când o elevă a venit la școală cu gene aplicate, doamna profesor a fost deranjată de acest aspect și a recurs la îndepărtarea genelor fetiței fără acordul acesteia.”
Ramona Dobrică este numele profesoarei de limba română care acum este cer cetată de comisia de cercetare disciplinară a școlii: „În această perioadă cât se desfășoară cercetarea disciplinară, dumneaei nu mai are voie să intre la clasă până nu se finalizează și se ajunge la o concluzie. Dumneaei va desfășura activități complementare la nivelul bibliotecii unde va pregăti materialele care vor fi apoi distribuite copilașilor”.
Ai un copil bully! Te rog să îl educi până nu ajung să îl îngrop pe al meu
Acțiunea cadrului didactic, un caz clasic de bullying?
Modul în care a reacționat profesoara din Petrila poate fi văzut ca un caz clasic de bullying, numai ca agresiune a fost de data aceasta inițiată de un profesor, și nu de un elev. Profesoara de limba română care ar fi trebuit să contribuie la formarea caracterelor viitorilor adulți a preferat să facă un gest pentru care acum este cercetată.
Inspectoratul Județean ISJ Hunedoara s-a sesizat în acest caz: „Este regretabil ceea ce s-a întâmplat. Avem această informare de la unitatea de învățământ și la nivelul inspectoratului s-a consituit o comisie care monitorizează toată procedura de soluționare a acestui caz”.
Și Protecția Copilului a reacționat. Geanina Marina Ianc, director DGASPC Hunedoara a afirmat: „Intervenția noastră va fi conform ordinului care este în vigoare, împreună cu biroul de siguranță școlară și împreună cu poliția.
Vor beneficia și de consiliere psihologică în urma evaluării dar trebuie să se finalizeze întreaga evaluare și ulterior în funcție de nevoile identificate le putem discuta cu reprezentanții legali. Putem să le oferim și consiliere psihologică dacă își doresc la un psiholog din cadrul direcției sau pot să beneficieze de consiliere la psihologul școlar sau alt psiholog pe care-l alege reprezentantul legal”.
În regulamentele interne ale școlilor există indicații referitoare la îmbrăcămintea și apariția elevilor, iar încălcarea acestora poate fi sancționată, însă nu în mod abuziv din partea cadrelor didactice.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com
Surse articol: observatornews.ro, cugetliber.ro, libertatea.ro
