Ai un copil bully! Te rog să îl educi până nu ajung să îl îngrop pe al meu

Ai un copil bully! Te rog să îl educi până nu ajung să îl îngrop pe al meu

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Motivele pentru care un copil poate să ajungă să fie bully sunt numeroase, avertizează psihologii. Fie că este vorba de dorința de a se integra pe deplin într-un anturaj ai căror membri sunt implicați în activități de bullying, fie că este o fire impulsivă, fie că a fost la rândul său victimă a bullying-ului sau pur și simplu își dorește să atragă atenția celor din jur, copilul poate avea momente în care să nu dea deloc dovadă de empatie față de alt copil/alți copii și să nu se lase până când nu îl/îi va hărțui în diverse moduri. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi nu doar confesiunea unei mame, care atrage atenția asupra consecințelor pe care le poate bullying-ul, ci și care sunt semnele menite să îți indice faptul că ai un copil ce are tendința să fie bully.

Confesiune de mamă

Trecând prin experiența de a vedea cum copilul ei suferă din cauza bullying-ului, o mamă s-a confesat pentru a aduce în atenția părinților gravitatea acestui fenomen.

Aceasta își începe confesiunea prin a spune care a fost momentul în care a aflat că fiul ei în vârstă de 9 ani este victima bullying-ului: „Totul a început cu o dimineață de sâmbătă. Fiul meu a dormit peste noapte la nepotul meu, în timp ce nepoatele mele au dormit la noi. Când m-am dus să-mi iau fiul, sora mea m-a luat deoparte și mi-a zis că trebuie să vorbim. Mi-a spus că fiul meu, Drew, a avut o criză emoțională seara trecută și a afirmat că și-ar dori să moară (Chiar a menționat și modul în care ar vrea să moară) din cauza modului în care este tratat de copii la școală.”

baietel-deprimat-care-sta-pe-podea-ascunzandu-si-fata

În primele clipe în care a auzit despre ceea ce a făcut fiul ei s-a simțit neputincioasă și nu știa cum să acționeze: „În doar câteva momente, am simțit cum lumea mea se prăbușește. Nu știam ce să fac, nu știam ce să spun, tot ceea ce știam atunci era că am simțit instinctul de a-mi proteja copilul prin toate mijloacele necesare.”

După aceea a început să ia măsurile pe care le-a considerat necesare pentru copilul ei bullied: „M-am implicat în toate acțiunile necesare, am anunțat la școală, m-am adresat unui terapeut...Timp de câteva luni am refuzat să-mi las copilul singur într-o cameră întrucât eram îngrozită că ar fi putut să-și ia viața.”

A explicat care au fost primele ei gânduri după ce a aflat ce se întâmpla cu copilul: „Trebuia să îmi fac griji de faptul că fiul meu în vârstă de nouă ani s-ar fi putut sinucide întrucât copilul altcuiva dorea să-i transforme viața de la școală în iad și a decis să-l determine să se simtă groaznic, în timp ce el nu-și dorea decât să meargă la școală și să învețe.”

Revoltată, mama a avut următoarele gânduri: „De ce să fie nevoie să-mi dezrădăcinez fiul de la școală, să-i dau peste cap programul pentru că TU ai un copil care nu știe sau căruia nu-i pasă că determină pe altcineva să se simtă mizerabil? ...Ai auzit de o mamă al cărei copil s-a sinucis pe când era în clasa a patra? Eu am auzit. Nu e de glumă.”

Atrage atenția asupra unei tendințe pe care a sesizat-o în rândul unor părinți din prezent: „Trăim într-o lume în care ADULȚII au un scop nelimitat, acela de a tachina, de a pedepsi și de se plânge de faptul că, în zilele de azi, copiii sunt prea sensibili, fără să realizeze că aceștia au emoții și sentimente. Aceleași persoane obișnuiesc să-și ignore sentimentele (în loc să le înfrunte) procedând la fel și cu copiii lor sau cu alți adulți.”

Insistă asupra ideii că părinții copiilor care sunt bully ar trebui să fie cei care vor acționa, deprinzându-i cu empatia: „Este un cerc vicios care continuă și care nu se va rupe până când părinții copiilor bully nu vor face un pas înainte pentru a face lucrurile cuvenite. Știu că sunt și părinți care încearcă, dar oare încerci suficient? Până în ce punct va trebui să acționăm precum adulții și să-i protejăm pe cei care au cea mai mare nevoie?...Nu este vorba despre faptul de a avea copii sensibili. Este despre a readuce puțină empatie în această generație.”

Cea care s-a confesat nu s-a ferit să încheie prin următoarea concluzie: „Așa că, dacă ai un copil care se folosește de școală pentru a-i tortura pe alții, vei face un pas înainte și vei lua măsuri. Nu ar trebui să ajung să-mi fac griji de faptul că îmi voi îngropa copilul pentru că al tău nu îl va lăsa în pace.”

Semne că ai un copil bully

Cea mai la îndemână modalitate de a-ți da seama dacă nu cumva copilul tău este bully este să-i observi cu atenție comportamentele și rutinele. Iată ce ar trebui să te îngrijoreze:

Are diverse probleme de comportament

Medicii psihiatri consideră că un copil ce este de obicei nervos, care se înfurie și se supără cu ușurință este mai predispus în a fi bully. De obicei, un asemenea copil nu suportă să nu primească rapid ceea ce vrea, nu este empatic și, de-a lungul timpului, a avut asemenea manifestări inclusiv la școală sau la grădiniță. În plus, dacă este orgolios și arogant șansele să devină bully vor fi mai mari.

A intrat de mai multe ori în încurcături la școală

În cazul în care ai un copil despre care ți se spune adesea că a intrat în necazuri pe la școală, că a agresat fizic și/sau verbal colegi, că a avut crize de furie puternice, că a avut o atitudine dominantă față de ceilalți copii sau chiar față de un cadru didactic, gândește-te că este posibil să fie bully.

Este obsedat să fie popular

Un copil care are pur și simplu obsesie de a fi cel mai popular la școală sau în cercul său de prieteni poate să fie dispus și să se implice în activități de bullying în acest scop. De la dorința de a le face rău altora pentru a nu fi exclus dintr-un grup până la dorința de a ataca alți copii doar pentru că sunt diferiți față de el, asemenea atitudini trebuie să te pună pe gânduri.

Este lipsit de empatie

Adesea, ceea ce îl stimulează pe un copil să îi rănească, să îi agreseze pe ceilalți, este lipsa compasiunii și incapacitatea de a privi lucrurile și din punctul de vedere al celuilalt. În cazul în care sesizezi că și copilul tău este așa, discută cu el despre ce presupune empatia și, pe cât posibil, încurajează-l să-i asculte pe alții și să-i ajute ori de câte ori poate.

Vrea să dețină controlul

Bullying-ul este practic o formă de a exercita controlul, prin vorbe sau acțiuni, asupra altcuiva. Copiii care sunt bully vor să devină cei mai vestiți din școala lor, din cercul lor de prieteni și nu vor să-și piardă o asemenea poziție. Din acest motiv, vor face tot posibilul să-i controleze pe ceilalți, determinându-i să acționeze așa cum vor ei. Când nu vor reuși, vor deveni mai furioși și mai agresivi.

În cercul său de prieteni sunt copii agresivi

În situația în care prietenii cu care copilul tău își petrece mare parte a timpului obișnuiesc să fie mai degrabă agresivi și dornici să-și exercite controlul, nu ar trebui să te mire când acesta va începe să le imite comportamentele. De aici și până la implicarea în activități de bullying nu mai este decât un singur pas!

fetite-care-isi-bat-joc-si-râd- de-un-baietel

Nu ai o relație bună cu copilul

Psihologii insistă asupra următorului aspect: cu cât un copil are o relație mai tensionată cu părinții săi, care sunt adesea furioși, agresivi și nici nu comunică suficient cu el, cu atât va fi mai predispus să fie bully. În schimb, copiii proveniți dintr-o familie în care se comunică, în care există relații armonioase și în care fiecare se simte respectat și iubit, nu vor avea tendința de a-i hărțui pe ceilalți.

Nu are parte de un somn de calitate

Un studiu ce aparține „Universității Michigan” (SUA), publicat în „Sleep Medicine Journal”, a arătat că acei copii care sunt agresivi și au tendința de a fi bully sunt de două ori mai predispuși în a avea tulburări de somn precum dificultăți de respirație în somn și episoade de microsomn în timpul zilei decât cei care nu sunt astfel. Studiul nu a demonstrat că tulburările de somn provoacă bullying-ul, dar a subliniat că lipsa somnului de calitate are impact negativ asupra comportamentelor și a capacității de a lua decizii.

Cum să procedezi dacă ai un copil bully

Pentru a gestiona cât mai eficient situația în care ai un copil bully te vei strădui, pe cât posibil, să ții cont și de sfaturile de mai jos:

  • Adresează-te imediat acțiunii de bullying- Odată ce ai aflat de aceasta, abordează-ți cât mai rapid copilul. Procedând așa îi vei demonstra că nu vei tolera bullying-ul, că acesta este inacceptabil. Poartă o discuție despre ceea ce s-a întâmplat, pe un ton cât mai calm, evită să-l determini să se simtă rușinat, dar avertizează-l că vor fi consecințe pentru ceea ce a făcut
  • Încearcă să vezi ce a stat la baza comportamentului său- Din acest punct de vedere, ar trebui să-ți răspunzi la întrebări precum: „Oare nu cumva copilul meu a trecut la rândul său prin bullying?”, „A văzut cumva acțiuni de bullying chiar în familie?”, „Se uită des la televizor sau se joacă pe calculator jocuri în care predomină bullying-ul?”, „Copilul meu are stimă de sine scăzută?” „Își dorește să iasă în evidență cu orice preț?” etc.
  • Comunicarea este cheia- Pentru a afla de ce un copil a devenit bully este esențial să se discute cu el. În cele mai multe dintre cazuri, bullying-ul a apărut ca o consecință a nesiguranțelor, a stimei de sine scăzute, a anturajului nefast, a dorinței de a domina, a anumitor schimbări majore sau traume din viața sa. De asemenea, spune-i cum se simte cineva care este bullied, explică-i faptul că indiferent de forma în care se exercită bullying-ul (față în față sau în mediul online), acesta va aduce durere, suferință și că aceste demers nu este acceptabil. Nu în ultimul rând, îl vei asigura că se poate baza pe tine, că îl iubești în continuare și că îl vei ajuta să-și schimbe comportamentele și să-și exprime în alte moduri frustrările, furia etc.
  • Stai de vorbă și cu cadrele didactice- Când un copil este bully la școală, este neapărat necesar să ai discuții și cu cadrele didactice. Insistă asupra ideii că vei colabora cu ele pentru îndreptarea situației. În același timp, dacă este cazul, poți să precizezi că este o perioadă mai dificilă pentru familia ta, că ați trecut prin situații de criză și că este posibil ca toate acestea să aibă consecințe asupra comportamentului copilului
  • Ajută-ți copilul să devină mai empatic- O modalitate la îndemână pentru a mai diminua din tendința unui copil de a fi bully este să-i dezvolți treptat empatia. Fie că îi vei povesti experiențe concrete care să fie legate de ea, fie că îl vei încuraja să doneze lucruri și să se implice în activități de voluntariat, treptat poți reuși să-l înveți să se pună și în locul celorlalți
  • Apelează la ajutorul unui specialist- Ședințele cu un psiholog sau cu un specialist în terapie cognitivă îl vor ajuta pe copil să învețe să se comporte diferit, să fie mai responsabil pentru acțiunile sale, să înțeleagă faptul că anumite comportamente ale sale le pot face mult rău celorlalți

parinti-alaturi-de-baietelul-lor-la-o-sedinta-de-terapie

Indiferent de vârsta pe care o are copilul tău bully, nu trata acțiunile de bullying ca și cum ar fi o etapă firească din formarea personalității sale, ci învață-l următoarele:

  • Să își schimbe comportamentele negative
  • Să găsească resursele pentru a lupta cu fricile, cu frustrările, cu furia
  • Să-și construiască treptat stima de sine
  • Să comunice mai mult cu ceilalți
  • Să aibă curajul să-și exprime sentimentele
  • Să fie cât mai receptiv la nevoile celor din jur

Surse: childmind.org, everydayhealth.com, kidspot.com.au, justsayyes.org, rd.com, raisingchildren.net.au, sciencedirect.com, stompoutbullying.org, verywellfamily.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
„Nu are autism, dragă, este foarte deștept!". Mama refuză să accepte diagnosticul copilului meu
„Nu are autism, dragă, este foarte deștept!". Mama refuză să accepte diagnosticul copilului meu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Te rog frumos, nu încerca să-mi educi copilul. Păstrează-ți sfaturile pentru propriul copil
    Te rog frumos, nu încerca să-mi educi copilul. Păstrează-ți sfaturile pentru propriul copil

    Fiind martora unor mustrări făcute de o mamă unui copil care nu este al ei, o femeie a realizat că nu este deloc de acord cu un astfel de comportament. Sfătuiește toți părinții să...

    „Te rog nu îmi spune MAMA doar pentru că am adus pe lume un copil”
    „Te rog nu îmi spune MAMA doar pentru că am adus pe lume un copil”

    Chiar dacă, la începutul perioadei postpartum, ești foarte încântată când auzi de la cei din jur că îți spun „mama”, treptat nu este exclus să...

    „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați
    „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați

    Ce se întâmplă atunci când șeful tău nu îți acceptă cererea de concediu sau nu îți permite să îți iei concediu medical sau acele zile speciale de...

    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”
    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”

    Bullyingul încă este o problemă cu care se confruntă mai toți copiii care intră în colectivitate. Deși există legi împotriva bullying-ului nu numai în...

    Nu credeam că o să ajung la 46 de ani, divorțată, singură și cu un copil mic de crescut
    Nu credeam că o să ajung la 46 de ani, divorțată, singură și cu un copil mic de crescut

    Chiar dacă ajung la mari realizări pe plan profesional, anumite femei nu se simt pe deplin împlinite până când nu devin mame. În anumite cazuri, dorința de a avea...

    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit
    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit

    În urmă cu cinci ani mi am pierdut copilul care putea acum să meargă la grădiniță, să fie un băiețel la fel ca toți ceilalți, să facă năzbâtii, să mai spargă...

    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

    La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum
    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum

    O femeie de peste hotare povestește că în timpul sarcinii, a sângerat intensiv până la 27 de săptămâni. Din fericire, bebelușul este bine acum.

    © 2025 Qbebe