Mămica ne povestește că pănă în al treilea trimestru, a sângerat încontinuu. Până când sângerarea s-a oprit, aceasta a stat cu sufletul la gură și cu teama de a pierde sarcina.
„La început, aveam pete maronii, ca în ultima zi de menstruație. După 12 săptămâni de sarcină, sângerarea din ce în ce mai roșie și mai abundentă. S-a oprit abia atunci când am ajuns la 27 de săptămâni.
După naștere am aflat că era vorba despre un hematom subcorionic (hemoragie subcoriala). Spre uimirea mea, hematomul subcorionic este un simptom cu care medicii se întâlnesc foarte des. Când am primit diagnosticul, m-am speriat, pentru că nu auzisem în viața mea de așa ceva. Niciuna dintre femeile pe care le cunoșteam nu au avut parte de o astfel de situație.
Însă la scurt timp am aflat că una din patru femei experimentează acest simptom în timpul sarcinii, la fel cum mi s-a întâmplat și mie” povestește femeia.
Hemoragia subcorială reprezintă sângerarea acumulată între placentă și uter. Simptomul principal reprezintă sângerarea vaginală. Cauzele pot fi multiple, de la malformații ale uterului, până la o sarcină anterioară care s-a pierdut.
„Oricare ar fi fost cauza, se pare că în cazul meu – ca în cazul majorității femeilor – hematomul nu a reprezentat un risc de pierdere a sarcinii sau de afectare a sănătății mele sau a lui bebe. M-am bucurat enorm că totul s-a terminat cu bine” mai povestește mama.
Medicul ginecolog Jaques Moritz spune că de cele mai multe ori, cauzele hematomului subcorionic rămân necunoscute. Însă insistă ca femeile să se ducă imediat la medic dacă observă sângerare în sarcină. S-ar putea să nu fie nimic, dar în același timp s-ar putea să fie vorba despre ceva mai grav.
„E normal să ai câteodată sângerare ușoară în timpul sarcinii, dar trebuie să dispară în maxim 24 de ore. În caz contrar, trebuie să mergi la medic.
Cel mai rău mi-a fost atunci când am ajuns la 24 de săptămâni. Atunci a trebuit să stau 3 săptămâni în spital ca să-mi revin, iar în tot acest timp, parcă ca prin minune, bebelușul meu era sănătos” mărturisește mămica.
Din păcate, nu se știu foarte multe detalii despre cum să previi aceste simptome sau cât de mult durează, pentru că fiecare caz este diferit.
Este important să rămâi calmă și să apelezi întotdeauna la medic dacă crezi că s-ar putea să ai hematom subcorionic.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: https://www.mother.ly/health-wellness/womens-health/bleeding-during-pregnancy/