Medicina nu contenește în a ne uimi, iar cazurile medicale extreme care au rezultate pozitive șochează nu numai pacienții, ci și o lume întreagă. Este și cazul unei femei din Insula Reunion, un loc situat între Madagascar și Mauritius, care a adus pe lume un copil perfect sănătos, dar care s-a dezvoltat în abdomenul, și nu în pântecele ei.
Femeia în vârstă de 37 de ani s-a văitat o perioadă îndelungată de dureri de stomac și de balonare, neștiind ce se întâmpla de fapt în trupul ei. Durerile atroce de stomac nu-i dădeau pace zi și noapte, de aceea, după 10 zile, mama a doi copii nu a mai suportat durerile și și-a făcut o programare la medic.
Pacienta a primit un diagnostic rar: o sarcină extrauterină abdominală
În ciuda bănuielilor medicilor că femeia ar fi însărcinată, după ce i-au examinat pântecul au descoperit că acesta era gol. Conform Jurnalului de medicină New England, medicii au descoperit că femeia purta o sarcină abdominală care apare atunci când embrionul nu poate ajunge în uter, unde se implantează de obicei, și se dezvoltă în trompele uterine.
Surprinzător, bebelușul s-a dezvoltat normal în abdomenul femeii, între stomac și intestine, iar placenta se afla chiar pe deasupra pelvisului. Sarcinile abdominale sunt foarte rare și au loc în 1% din cazurile sarcinilor extrauterine.
„Deși sarcile abdominale sunt extrem de rare, acestea pot avea consecințe tragice asupra fătului și a mamei”, susține specialista Mary Ann Liebert. Cele mai multe astfel de sarcini au o rata mortalității foarte crescută pentru făt, cu un procentaj de până la 90% dintre sarcinile care nu ajung la termen.
Practic, 95% din sarcinile abdominale se dezvoltă în trompele uterine care, din cauza greutății copilului, se pot rupe pe măsură ce acesta crește.
Sarcina extrauterina - cauze, simptome si tratament
Bebelușul care s-a dezvoltat literalmente în burtica mamei, este acum perfect sănătos
În urma diagnosticului, medicii au sfătuit mămica să își ducă sarcina la bun sfârșit, cel puțin până la 29 de săptămâni pentru a-i da bebelușului șanse de 80 - 90% să supraviețuiască. În caz contrar, dacă ar fi efectuat operația de cezariană la 21 de săptămâni, șansele de supraviețuire ale copilului erau de maxim 68%.
@clinica.nativia Dr. Nicoleta Gana explică ce riscuri apar atunci când sarcina este extrauterină👩🏼⚕️ #5pasidebine #invatapetiktok #medicalinformation #medicaladvise #nativia #clinicanativia #medicinativia #ginecologie #obgyn #sarcina #pregnacy #extrauterina #bucuresti ♬ Piano Song - Piano
În raportul despre starea pacientei și a fătului se menționează faptul că aceasta a fost transferată la un alt spital din cauza riscurilor de a dezvolta hemoragie internă și a pierderii fătului.
Din fericire, medicii au folosit tehnica laparotomiei, care presupune deschiderea peretelui abdominal pentru a inspecta organele și țesuturile din interiorul abdomenului, astfel încât au reușit să aducă pe lume copilașul.
Ce trebuie să știi despre durerile abdominale în timpul sarcinii
Nou-născutul a fost transferat la unitatea de îngrijire neonatologică, unde și-a petrecut două luni din viață sub atenta îngrijire a medicilor. Și mama a stat în spital 25 de zile și a avut nevoie de o altă intervenție chirurgicală. Ulterior a fost și ea eliberată din spital.
Un caz pe cât de rar, pe atât de interesant, dar totul e bine când se termină cu bine, iar mama și copilul nu numai că au supraviețuit, ci sunt într-o stare de sănătate excelentă.
Surse foto: pexels.com, unsplash.com, pixabay.com
Surse articol: kidspot.com.au