Sarcina este văzută ca un paradox minunat. Cele nouă luni de iubire pură și de așteptare cu sufletul la gură, în care părinții sunt în culmea fericirii, nu arată pentru toate femeile la fel. Pentru unele mame, prima sarcină poate fi foarte dificilă și nu vorbim mai de grețurile matinale sau de dureri, ori de hormonii care o iau razna, ci de preeclampsie, diabetul gestațional sau de alte afecțiuni care pot umbri fericirea părinților.
După o primă sarcină dificilă, femeile care își doresc și un al doilea copil nu au mare așteptări că lucrurile vor decurge diferit. Binecuvântarea de a mai aduce un copil pe lume este umbrită de teama de a nu trece încă o dată prin momente delicate.
Vă prezentăm povestea de viață a unei mămici care a acceptat perioada maternității cu bune și cu rele. „Prima sarcină a fost considerată cu risc extrem. Ca să mă înțelegeți mai bine, în urma discuției cu medicul care mi-a monitorizat sarcina, am ajuns la concluzia că aveam una din trei șanse ca fiul meu să supraviețuiască”, ne mărturisește mama.
În mod miraculos, băiețelul a venit pe lume perfect sănătos. Dar la cea de-a doua sarcină, femeia a retrăit trauma încă de la început și s-a confruntat cu o permanentă stare de alertă să nu pățească bebelușul ceva.
Simptome in sarcina pe care sa NU le ignori
Motivele pentru care prima sarcină a fost considerată cu risc
„Încă din primele șase săptămâni, am început să am sângerări din cauza unui hematom subcorionic. Sângerările persistente și destul de grave au continuat până în săptămâna 27 de sarcină. Atunci chiar am stat internată trei săptămâni în spital, timp în care am trăit zi de zi cu anxietatea că voi pierde copilul”, își amintește mama.
La ecografia de 20 de săptămâni, doctorul i-a mai dat o veste proastă. A anunțat-o că bebelușul se dezvolta cu mici întârzieri și așa avea să rămână și în primele luni după naștere.
Această afecțiune purta numere de restricție de creștere intrauterină și venea cu o serie de riscuri, inclusiv nașterea unui copil mort. Femeia își amintește că toate aceste vești au luat-o prin surprindere. O afecțiune atât de rar întâlnită îi putea fura visul de a fi mamă.
”Fiul meu s-a născut la 31 de săptămâni și șase zile, cu opt săptămâni mai devreme decât era normal. A petrecut primele cinci săptămâni de viață la secția de Terapie Intensivă Neonatologie. Deși s-a născut perfect sănătos, medicii au decis să îl țină sub observație, pe baza diagnosticului primit în timpul sarcinii”, povestește femeia.
O nouă încercare de a fi mamă după o sarcină atât de dificilă
Tânăra mămică a rămas din nou însărcinată. De data aceasta, totul merge surprinzător de bine. Ea ne mărturisește că nu a existat risc de avort și nici nu a avut sângerări, iar fetița se dezvoltă normal în burtica ei. Cu toate acestea, susține că este foarte speriată. 20%, chiar 25% de femei trec prin anxietate într-un anumit stadiu al sarcinii.
”Deja sunt îndrăgostită de micuța care se formează în burtica mea, dar în realitate nu trece zi fără să îmi amintesc de emoțiile prin care am trecut în prima sarcină”, povestește cu emoție, graviduța.
Partea bună este că acum, este pregătită pentru orice. Ori de câte ori merge la baie, se teme să nu mai vadă un cheag de sânge în toaletă. Disperarea o cuprinde la fiecare ecografie și încearcă să citească pe chipul specialistului orice gest care i-ar da de înțeles că nu este totul în regulă.
„Mă simt vinovată că îmi fac atâtea griji, deși mă număr printre mamele norocoase”
Orice sarcină este imprevizibilă și plină de neliniște și incertitudine, mai ales în perioadele dintre vizitele la medic și ecografii. Nu toate femeile se pot bucura de liniște și relaxare în perioada maternității, uneori există și experiențe traumatice, iar acest lucru ar trebui normalizat.
”Acum am depășit deja jumătatea celei de-a doua sarcini și nu am niciun motiv medical să îmi fac griji despre sănătatea fiicei mele. Dar în loc să mă relaxez, devin tot mai conștientă de fragilitatea sarcinii și mă îngrijorez din ce în ce mai mult. Mai știu și că mulți părinți au trecut prin șoc și disperare perioadele de graviditate. Unele femei nici nu au avut șansa de a-și duce sarcina la bun sfârșit. Aici intervine elementul de vină pentru mine. Mă simt vinovată că îmi fac atâtea griji, deși mă număr printre mamele norocoase”, mărturisește cu emoție protagonista noastră.
Luminița de la capătul tunelului
Anormalitățile care apar în sarcină nu sunt valabile pentru toate femeile, acestea apar întâmplător. Hematomul subcorionic și restricția de creștere fetală sunt afecțiuni suficient de rar întâlnite, cu care, din păcate, protagonista noastră s-a confruntat. De aceea, la a doua sarcină are toate motivele să se îngrijoreze.
În general nu ne putem baza pe ideea că ”nu mi se poate întâmpla chiar mie”, dar este bine fim în gardă și să înfruntăm neprevăzutul. Chiar dacă nu fumezi, nu consumi alcool, ai o dietă echilibrată și ai grijă de tine în general în sarcină, problemele pot apărea fără motiv anume.
„Cum mi-am găsit puterea de a rămâne din nou însărcinată?”
”Deși prima experiență în calitate de femei însărcinată a fost terifiantă, acum am reușit să îmi găsesc puterea în fetița mea. Ea crește din ce în ce mai puternică de la săptămână la săptămână. Deși anxietatea încă mă mai bântuie, am înțeles cât de important este să rămâi pozitiv, să te relaxezi și să iei fiecare trimestru cu bune și cu rele.
Dacă bebelușa se naște sănătoasă, așa cum toate ecografiile și analizele o arată, mă întreb cât de bucuroasă voi fi dacă acum radiez de fericire pentru simplul fapt că am o sarcină normală și un copil sănătos care crește în burtică”, afirmă cu bucurie, mama.
Este normal ca orice femeie să aibă semnele ei de întrebare după ce a trecut printr-o experiență dificilă. O primă sarcină grea, cu multe complicații, este principalul motiv pentru care multe femei așteaptă o perioadă lungă până vor mai ține un alt test pozitiv în mână.
Cum ghinionul nu bate de două ori la ușă, există și cazuri fericite în care mamele reușesc să vadă și partea bună a perioadei de graviditate și o depășesc relaxate și fără griji.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: mother.ly