„A treia și ultima mea sarcină a fost cea mai dificilă, deși toate sarcinile mele au fost toxice. Mi-a fost greață și am vomat constant până la 7 săptămâni; apoi medicul mi-a dat un tratament care a mai ameliorat stările de greață, dar nu total.
În momentele în care nu îmi era greață, profitam și mâncam orice îmi era poftă, mai ales pizza, cartofi prăjiți și înghețată.
Deși vomitam în fiecare zi, nu pierdeam în greutate, ba dimpotrivă. În primele 12 săptămâni de sarcină pusesem deja 7 kg în plus”, a povestit mămica, conform Today’s Parent.
Mămica povestește că în familia sa există un istoric de diabet de tip II, așa că atunci când a observat că tot ia în greutate, s-a dus la medic pentru a-și verifica glicemia.
Medicul i-a dat spus că are diabet gestațional și i-a dat un tratament pentru controlul glicemiei, însă nu a funcționat. Așa că a trebuit să facă injecții cu insulină, ca să-și țină glicemia sub control.
Diabetul gestațional apare, de regulă, în al doilea trimestru de sarcină. În timpul sarcinii, unele mămici au hiperglicemie (creșterea nivelului de zahăr din sânge), care se ține sub control cu o dietă echilibrată și/sau cu tratament. De cele mai multe ori, diabetul gestațional dispare de la sine după naștere.
„Îmi făceam injecțiile cu insulină de 3 ori pe zi și mereu mă simțeam vinovată că am ajuns în acest punct. Dacă aș fi putut să mănânc mai sănătos și aș fi făcut mișcare, nu ar fi trebuit să fac aceste injecții.
Dar nu puteam, pentru că mi-a fost rău constant.
Pe tot parcursul sarcinii, am luat în greutate 45 de kg. Când ajunsesem la 6 luni, oamenii mă întrebau dacă am gemeni.
Eram mare, ceea ce nu era așa o mare problemă cât timp eram însărcinată. Însă, după ce bebelușul s-a născut, unii oameni mă judecau pentru greutatea mea. Unii chiar mă întrebau „De ce nu ai făcut sport?”, iar eu obosisem să le explic motivele.
De atunci, am reușit să scap de kilogramele în plus, datorită unei diete mai sănătoase și sportului. Însă m-am simțit oribil în acea perioadă”, a povestit femeia.
Diabetul gestațional e o complicație serioasă a sănătății și se poate transforma în diabet de tip II, dacă nu e ținut sub control. În nici un caz nu ar trebui să judecăm femeile care trec printr-o astfel de experiență, ci mai degrabă să le ajutăm.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: https://www.todaysparent.com/pregnancy/pregnancy-health/gestational-diabetes-weight-gain/