O mamă face mereu sacrificii pentru ca puiul ei să fie bine, dar nimic nu se compară cu sacrificiul suprem făcut de o femeie aflată în moarte cerebrală, ce poartă un suflet nevinovat în pântec. Timp de 11 săptămâni, medicii au făcut eforturi supraomenești pentru a menține copilul în viață, iar rezultatul a fost o naștere cu adevărat miraculoasă.
Cazurile în care femeile aflate în pragul morții au fost conectate la aparate și ținute în viață pentru a aduce pe lume bebelușul, nu mai sunt o raritate. Un astfel de eveniment destul de recent, petrecut în Florida, ne oferă tuturor o nouă perspectivă asupra modului în care tragedia mamei se transformă în speranță pentru copil și familie.
Cazul femeii aflate în moarte cerebrală care a născut un copil perfect sănătos
Trebuie să recunoaștem că o astfel de întâmplare, care nu a rămas fără ecou în lumea medicală, șochează pe oricine. În ultimii ani, 35 de astfel de cazuri au fost descoperite și 27 din ele s-au soldat cu nașteri „pe viu„ inclusiv 4 nașteri vaginale, conform unui studiu publicat în Cureus.
Protagonista poveștii noastre este o femeie de 31 de ani din Florida, gravidă în 22 de săptămâni. Acuzând dureri severe de cap, femeia s-a prezentat la o clinică medicală pentru investigații. La scurt timp, a intrat în comă.
Autorii aceluiași studiu ne informează asupra stării inițiale ale femeii însărcinate, ”scanările cerebrale au confirmat că sunt îndeplinite criteriile pentru declararea morții cerebrale a pacientei, chiar în ziua internării”.
Fiind un caz ce prezinta interes pentru lumea medicală, cercetătorii de la Universitatea din Florida nu au rămas impasibili, ci s-au implicat și au descris cu lux de amănunte parcursul sarcinii după momentul tragic al morții cerebrale.
Totul despre comotia cerebrala
În urma analizelor amănunțite, specialiștii au ajuns la concluzia că femeia suferise o hemoragie cerebrală. Experți în mai multe domenii medicale și-au unit forțele pentru a face lumină în acest caz și au consiliat familia în privința celei mai bune decizii pe care ar putea-o lua.
Având în vedere starea de sănătate a pacientei, medicii au sfătuit membrii familiei să facă tot posibilul să o păstreze în viață, pentru a aduce sarcina la bun sfârșit.
”Membrii familiei au fost de acord și și-au exprimat dorința ca sarcina să fie dusă la termen prin susținerea somatică a gravidei”, au afirmat cercetătorii.
Cum explică specialiștii miracolul nașterii femeii în moarte cerebrală?
Pentru a păstra în viață copilul din burtica mamei aflată deja în moarte cerebrală s-au făcut eforturi uriașe și intervenții medicale extinse. Cadrele medicale au conectat mămica la un ventilator și i-au introdus un tub pentru hrănire, astfel încât să susțină viața în formare din uterul ei. De asemenea, pacientei i-au fost administrate anticoagulante pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge.
O femeie a născut la trei luni de când medicii o declaraseră în moarte cerebrală
Cadrele medicale au făcut tot posibilul pentru a tratata infecțiile care tot apăreau în spital, în săptămânile ce au precedat momentul tragediei. Pe patul de spital, mama a suferit de pneumonie și alte complicații, dar medicii au reușit să protejeze viața micuțului folosind o medicație variată, din care nu au lipsit antibioticele.
Timp de 11 săptămâni s-au desfășurat aceste demersuri. Ulterior, chirurgii au adus pe lume bebelușul prin operația de cezariană. Autorii studiului continuă relatarea șirului evenimentelor: „Copilul a fost într-o stare bună după naștere și nu a avut nevoie de resuscitare. Mama a fost internată la terapie intensivă, iar cinci zile mai târziu i-a fost chemată familia pentru a o lua acasă.”
Din păcate, după cele cinci zile s-a declarat decesul, în urma opririi suportului medical ce ținea pacienta în viață. Situația relatată nu este singulară în lume. Din cele 35 de evenimente asemănătoare petrecute recent, în 69% au fost necesare tratamente pentru pneumonie și sepsis. 63% din femeile însărcinate aflate în moarte cerebrală s-au confruntat cu tulburări circulatorii, în timp ce în 56% din cazuri s-a constatat diabetul în stare incipientă.
Grație noilor descoperiri ale medicinei, din cele 35 de cazuri prezentate, doar opt în opt dintre ele au fost pierduți fetușii, în timp ce 27 de femei au dus sarcina la termen, iar copiii s-au născut sănătoși.
Evenimentele relatate nu pot decât să ne bucure și să ne întărească și mai mult convingerea că iubirea unei mame este mai puternică decât orice pe lume, chiar și decât moartea. Cu ajutorul eforturilor depuse de cadrele medicale, se întâmplă adevărate minuni, chiar și în situații limită!
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: playtech.ro, cureus.com