Chelsea și-a dorit mereu să fie mamă, însă pentru că s-a născut fără uter, a crezut că nu va reuși niciodată să aibă propriul său copil.
Însă situația s-a schimbat de câțiva ani, de când transplantul de uter a devenit posibil.
În 2020, Chelsea a aplicat la un program experimental medical de transplant de uter, în Philadelphia, SUA.
Transplantul a funcționat, iar în luna mai 2021, Chelsea a născut primul său copil.
„Mi-am petrecut toată viața gândindu-mă că nu o să devin mamă niciodată. După ce am născut primul copil, am simțit că trăiesc un vis și o bucurie de nedescris”, își amintește Chelsea (sursa Insider).
Apoi, în octombrie 2022, femeia a născut al doilea său copil; care este, totodată, al 25-lea copil născut prin metoda transplantului de uter.
Aceeași sursă ne spune că transplantul de uter se află încă în fază experimentală și este o metodă care trebuie perfecționată.
Până în prezent, la nivel global s-au efectuat aproximativ 70 de transplanturi de uter, însă doar o parte dintre acestea au rezultat în sarcini.
Majoritatea donatorilor sunt în viață, însă transplantul se poate efectua și de la o persoană care a decedat de curând.
Spre exemplu, în iunie 2019, o femeie a născut în urma unui transplant de uter; uter pe care l-a primit de la o femeie care decedase de curând. Acesta a fost al doilea copil care a venit pe lume în urma acestei metode.
Persoanele care sunt eligibile să primească un transplant de uter sunt cele care s-au născut fără unul, sau au rămas fără unul, în urma unei probleme medicale.
„Aceste femei au ovare și ovule, însă nu au uterul care să permită formarea și dezvoltarea bebelușului. Astfel, pentru cele care își doresc să devină mame, metoda transplantului de uter este una care le permite împlinirea acestui vis”, a declarat Kathleen O’Neil, medic și director al acestui proiect medical.
După naștere, uterul este scos, pentru a preveni complicațiile medicale ulterioare.
Asta s-a întâmplat și în cazul lui Chelsea, care acum trăiește fericită în Montana, alături de familia sa, viața la care a visat mereu.
Citește și Ce este transplantul de uter? Cine poate fi donator și care sunt riscurile?
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: https://www.insider.com/mom-delivered-second-baby-after-a-rare-uterus-transplant-2023-2