Un studiu incredibil îi arată pe bebeluși reacționând la gustul amar al alimentelor consumate de mamele lor
Multe mămici sunt de părere că bebelușii lor au fost incredibil de receptivi la anumite alimente sau băuturi, în perioada în care aceștia se aflau în pântecele lor. Ceea nu nu ar fi deloc departe de adevăr, spun cele mai recente studii.
Știm că papilele gustative se dezvoltă la un făt în jurul a 14 săptămâni de sarcină. Există, de asemenea, dovezi care arată că anumite molecule de aromă din alimente pot trece în lichidul amniotic. Astfel, unii cercetători au emis ipoteza că preferințele gustative la copiii mici ar putea fi influențate de expunerea la anumite alimente în timpul sarcinii.
„O serie de studii au sugerat că bebelușii pot gusta și mirosi în uter, dar acestea se bazează pe rezultatele de după naștere, în timp ce studiul nostru este primul care observă aceste reacții înainte de naștere”, a explicat cercetătorul principal al noului studiu, Beyza Ustun. „Ca urmare, credem că această expunere repetată la arome înainte de naștere ar putea ajuta la stabilirea preferințelor alimentare după naștere”, mai adaugă acesta.
Pentru a explora această ipoteză, noua cercetare a apelat la tehnologia cu ultrasunete 4D, o modalitate inedită de a vizualiza mișcările fetale cu mare precizie. Au fost recrutate aproximativ 100 de mame, toate aflate în ultimul trimestru de sarcină, care au fost împărțite în trei grupuri: un grup de control care a fost supus unei ecografii 4D fără să fi mâncat ceva înainte și grupuri care au consumat fie varză kale, fie morcovi cu aproximativ 20 de minute înainte de ecografie. Procedura ecografică ulterioară a durat aproximativ 25 de minute, permițând cercetătorilor să urmărească mișcările fetale pe o perioadă semnificativă de timp.
Rezultatele incredibile au arătat că acei fetuși expuși la varză kale au avut mai multe răspunsuri de tip „încruntare”, în comparație cu fetușii expuși la morcovi care au avut mai multe răspunsuri de tip „zâmbet”.
Jackie Blissett, co-autor al noului studiu, a declarat că varza kale și morcovul au fost alese datorită profilurilor lor diferite de aromă. Kale prezintă caracteristici puternic amare, în timp ce morcovul este adesea considerat a fi o legumă dulce. În mod interesant, Blissett remarcă faptul că nu este clar ce molecule de aromă afectează exact bebelușii, mai ales că zahărul, de exemplu, nu ar contribui la răspunsul pozitiv dulce de la morcov.
„Nu credem că fătul va răspunde la „gustul dulce” în sine, deoarece zahărul din lichidul amniotic este strâns controlat în cazul unei sarcini sănătoase”, a explicat Blissett pe Twitter. „Dar fătul ar putea răspunde la alte lucruri, cum ar fi alte arome ale mâncării și chiar răspunsurile proprii ale mamei la alimente gustoase”.
Constatările ridică, cu siguranță, o serie întreagă de întrebări care vor fi explorate în cadrul unor proiecte de cercetare viitoare. Aceste răspunsuri fetale se diminuează în timp dacă o mamă consumă arome puternice în mod constant în timpul sarcinii? Și se corelează aceste răspunsuri la arome in uter cu preferințele alimentare atunci când un copil începe să mănânce mai târziu în viață?
„S-ar putea susține că expunerile repetate la arome în perioada de gestație pot duce la preferințe pentru acele arome experimentate postnatal”, a speculat Blissett. „Cu alte cuvinte, expunerea fătului la arome mai puțin plăcute, cum ar fi varza, ar putea însemna că se obișnuiește cu acele arome în uter. Următorul pas este să examinăm dacă fetușii prezintă în timp răspunsuri mai puțin negative la aceste arome, ceea ce duce la o mai mare acceptare a acestor arome atunci când bebelușii le gustă pentru prima dată în afara uterului”.
Noul studiu a fost publicat în Psychological Science.
Citește și:
Surse foto: Psychological Science, istockphoto.com
Surse articol: Psychological Science