Studiu incredibil: imagini cu bebeluși în uter care reacționează la gustul amar al alimentelor mâncate de mama

Studiu incredibil: imagini cu bebeluși în uter care reacționează la gustul amar al alimentelor mâncate de mama

Bianca Geica - Redactor Senior

Un nou studiu extraordinar a înregistrat prima dovadă a reacției bebelușilor din uter la aromele alimentelor consumate de mamele lor. Imaginile uimitoare arată fetuși care își încrețesc fețele cu dezgust la câteva minute după ce mamele lor consumă varză amară sau zâmbesc când simt arome dulci.

Un studiu incredibil îi arată pe bebeluși reacționând la gustul amar al alimentelor consumate de mamele lor

Multe mămici sunt de părere că bebelușii lor au fost incredibil de receptivi la anumite alimente sau băuturi, în perioada în care aceștia se aflau în pântecele lor. Ceea nu nu ar fi deloc departe de adevăr, spun cele mai recente studii.

Știm că papilele gustative se dezvoltă la un făt în jurul a 14 săptămâni de sarcină. Există, de asemenea, dovezi care arată că anumite molecule de aromă din alimente pot trece în lichidul amniotic. Astfel, unii cercetători au emis ipoteza că preferințele gustative la copiii mici ar putea fi influențate de expunerea la anumite alimente în timpul sarcinii.

„O serie de studii au sugerat că bebelușii pot gusta și mirosi în uter, dar acestea se bazează pe rezultatele de după naștere, în timp ce studiul nostru este primul care observă aceste reacții înainte de naștere”, a explicat cercetătorul principal al noului studiu, Beyza Ustun. „Ca urmare, credem că această expunere repetată la arome înainte de naștere ar putea ajuta la stabilirea preferințelor alimentare după naștere”, mai adaugă acesta.

Pentru a explora această ipoteză, noua cercetare a apelat la tehnologia cu ultrasunete 4D, o modalitate inedită de a vizualiza mișcările fetale cu mare precizie. Au fost recrutate aproximativ 100 de mame, toate aflate în ultimul trimestru de sarcină, care au fost împărțite în trei grupuri: un grup de control care a fost supus unei ecografii 4D fără să fi mâncat ceva înainte și grupuri care au consumat fie varză kale, fie morcovi cu aproximativ 20 de minute înainte de ecografie. Procedura ecografică ulterioară a durat aproximativ 25 de minute, permițând cercetătorilor să urmărească mișcările fetale pe o perioadă semnificativă de timp.

Rezultatele incredibile au arătat că acei fetuși expuși la varză kale au avut mai multe răspunsuri de tip „încruntare”, în comparație cu fetușii expuși la morcovi care au avut mai multe răspunsuri de tip „zâmbet”.

De la linia de bază (stânga) la răspunsul după ce mama a consumat varză kale (dreapta) | Foto: Psychological Science 
De la linia de bază, în stânga, la răspunsul după ce mama a consumat morcovi
De la linia de bază (stânga) la răspunsul după ce mama a consumat morcovi (dreapta) | Foto:  Psychological Science

Jackie Blissett, co-autor al noului studiu, a declarat că varza kale și morcovul au fost alese datorită profilurilor lor diferite de aromă. Kale prezintă caracteristici puternic amare, în timp ce morcovul este adesea considerat a fi o legumă dulce. În mod interesant, Blissett remarcă faptul că nu este clar ce molecule de aromă afectează exact bebelușii, mai ales că zahărul, de exemplu, nu ar contribui la răspunsul pozitiv dulce de la morcov.

„Nu credem că fătul va răspunde la „gustul dulce” în sine, deoarece zahărul din lichidul amniotic este strâns controlat în cazul unei sarcini sănătoase”, a explicat Blissett pe Twitter. „Dar fătul ar putea răspunde la alte lucruri, cum ar fi alte arome ale mâncării și chiar răspunsurile proprii ale mamei la alimente gustoase”.

Constatările ridică, cu siguranță, o serie întreagă de întrebări care vor fi explorate în cadrul unor proiecte de cercetare viitoare. Aceste răspunsuri fetale se diminuează în timp dacă o mamă consumă arome puternice în mod constant în timpul sarcinii? Și se corelează aceste răspunsuri la arome in uter cu preferințele alimentare atunci când un copil începe să mănânce mai târziu în viață?

„S-ar putea susține că expunerile repetate la arome în perioada de gestație pot duce la preferințe pentru acele arome experimentate postnatal”, a speculat Blissett. „Cu alte cuvinte, expunerea fătului la arome mai puțin plăcute, cum ar fi varza, ar putea însemna că se obișnuiește cu acele arome în uter. Următorul pas este să examinăm dacă fetușii prezintă în timp răspunsuri mai puțin negative la aceste arome, ceea ce duce la o mai mare acceptare a acestor arome atunci când bebelușii le gustă pentru prima dată în afara uterului”.

Noul studiu a fost publicat în Psychological Science.

Citește și:

Surse foto: Psychological Science, istockphoto.com

Surse articol: Psychological Science

Articolul urmator
Provocările pe care mama însărcinată le are la locul de muncă
Provocările pe care mama însărcinată le are la locul de muncă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Studiu: de ce mamele au șanse foarte mari să nască bebeluși în luna propriei aniversări
    Studiu: de ce mamele au șanse foarte mari să nască bebeluși în luna propriei aniversări

    Nu de puține ori auzim despre familii în care unul din părinți, cu precădere mama, își celebrează ziua de naștere în aceeași lună cu copilul. Care este explicația...

    O mamă este criticată în mediul online pentru faptul că postează imagini cu fiul ei bolnav. "Felul în care arată copilul meu nu are legătură cu valoarea lui"
    O mamă este criticată în mediul online pentru faptul că postează imagini cu fiul ei bolnav. "Felul în care arată copilul meu nu are legătură cu valoarea lui"

    Această mămică este criticată de cei din mediul online, pentru că postează poze cu băiețelul ei bolnav, însă ea consideră că felul în care arată acesta nu ar trebui...

    O mamă a instalat o camere de filmat după ce a angajat o bonă pentru bebelușul ei. Ce a descoperit femeia în imagini
    O mamă a instalat o camere de filmat după ce a angajat o bonă pentru bebelușul ei. Ce a descoperit femeia în imagini

    Odată ce îți lași copilul în grija unei persoane străine, tot ce îți dorești este să-l știi în siguranță. Din păcate, acea persoană te poate dezamăgi cum...

    O fată din Mehedinți a sunat la 112 să anunțe că mama ei și-a ucis doi bebeluși și i-a îngropat în curte. Ce a declarat mama
    O fată din Mehedinți a sunat la 112 să anunțe că mama ei și-a ucis doi bebeluși și i-a îngropat în curte. Ce a declarat mama

    Un apel la 112 a alertat autoritățile din Mehedinți. O adolescentă de 15 ani a sunat pentru a anunța că mama ei și-a ucis doi bebeluși pe care i-a ăngropat apoi în curtea...

    O mamă insistă să fie ea sărbătorită de ziua copiilor ei. Motivul ei este incredibil
    O mamă insistă să fie ea sărbătorită de ziua copiilor ei. Motivul ei este incredibil

    Aniversarea copiilor este un prilej de mare bucurie pentru părinți, care se străduiesc să facă tot ce pot pentru ca aceștia să fie în centrul atenție. Ce se...

    Tehnologia viitorului: Trăsăturile copiilor vor putea fi alese cu ajutorul unui uter artificial
    Tehnologia viitorului: Trăsăturile copiilor vor putea fi alese cu ajutorul unui uter artificial

    EctoLife reprezintă o tehnologie modernă, mai exact primul uter virtual din lume. Acesta poate produce până la 30.000 de copii pe an. Fiecare dintre acești copii, pot avea...

    Era însărcinată cu gemeni, însă a descoperit că în uter se mai ascunde încă un set de gemeni
    Era însărcinată cu gemeni, însă a descoperit că în uter se mai ascunde încă un set de gemeni

    Un cuplu a visat să aibă o familie numeroasă, dar drumul lor a fost unul lung și dureros. Aveau deja o fetiță, dar își mai doreau măcar un frățior sau o surioară pentru...

    10 rețete de prăjituri de casă cu cremă pe gustul întregii familii
    10 rețete de prăjituri de casă cu cremă pe gustul întregii familii

    Deserturile cu cremă nu și-au pierdut nicicând popularitatea, ci dimpotrivă. Fie că este vorba despre creme bazate pe ingrediente „tradiționale”, precum vanilia sau...

    © 2024 Qbebe