Atunci când ne gândim la un accident vascular cerebral, ne imaginăm că doar oamenii în vârstă suferă de această afecțiune. Din păcate, accidentul vascular cerebral poate să apară la copii, imediat după naștere.
Mama unui bebeluș care a suferit un accident vascular cerebral chiar în brațele ei ne mărturisește prin ce clipe dificile a trecut și ajută părinții să recunoască semnele și simptomele acestei boli.
Emma Winwood, protagonista poveștii noastre de viață, a născut prin cezariană de urgență la numai 37 de săptămâni în spitalul Good Hope din Birmingham. Inițial, planul era să i se inducă nașterea, dar doctorii au descoperit că bebelușul avea cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului.
Mămica ne mărturisește ce ușurare a simțit atunci când a auzit pentru prima oară plânsetul bebelușului, după o naștere traumatizanta, precedată de travaliul indus.
În primele minute după naștere, totul părea în regulă. Mama își ținea bebelușul în brațe, pe Harry, iar soțul ei, Luke, se grăbea să dezvăluie membrilor familiei și apropiaților numele și genul copilului.
La 90 de minute după naștere, lucrurile au luat o întorsătură urâtă
”Harry era în brațele mele și îmi amintesc cum mama mea mă întreba cât de mult îl iubesc, iar eu priveam acel bebeluș perfect ghemuit la pieptul meu. Când m-am uitat mai atent, am exclamat: Mamă, pielea lui Harry se face albastră”, își amintește femeia.
Atunci când soțul ei s-a întors, bunica copilului îl rugase să cheme de urgență medicii.
”Îmi amintesc cum a venit un medic să îl examineze, în timp ce bebelușul stătea pe marginea patului cu mâinile atârnând, în stare flască. Nimeni nu știa ce se petrece”, dezvăluie mama.
De fapt, băiețelul suferise un accident vascular cerebral perinatal, un fenomen deloc neobișnuit, care afectează cel puțin 400 de bebeluși numai în Marea Britanie anual.
Totul despre accidentul vascular cerebral
Doctorii au pus acest accident vascular pe seama nașterii traumatizante din iunie 2016. În timpul nașterii, s-ar fi putut forma un cheag de sânge care ar fi privat creierul de oxigen. Cauza exactă nu a fost descoperită nici până în ziua de astăzi.
La tomografie s-a descoperit că partea stângă a creierului copilului era destul de afectată. Deși și-a revenit, Harry suferă de epilepsie, are întârzieri de dezvoltare și paralizie cerebrală. Micuțului îi este foarte greu să își miște mâna stângă în mod normal. din cauza accidentului vascular cerebral suferit la naștere.
La vârsta de doi ani, băiețelul a început să aibă convulsii, urmate de perioade lungi de somn neîntrerupt. De asemenea, se descurca foarte greu la mers.
Mama lui a decis să împărtășească întregii lumi pozele pentru a avertiza și alți părinți asupra riscurilor acestei afecțiuni. Emma susține că se bucură că bebelușul a fost în brațele ei în acel moment și că a putut face imediat ceva pentru a preveni consecințe mult mai grave.
Deși doctorii nu i-au dat șanse să meargă sau să vorbească, Harry s-a dezvoltat binișor și acum poate merge și poate vorbi pentru că a înfruntat toate obstacolele care îi stateau în cale pentru o dezvoltare armonioasă.
”Cel mai greu lucru este să mă uit la el atunci când are câte o criză sau nu se simte bine. În perioadele lui rele, Harry are dureri de cap, nu își poate mișca piciorul în mod normal și devine frustrat pentru că nu poate să facă lucruri banale”, relatează Emma.
”Din păcate, accidentul vascular cerebral este un real pericol pentru bebeluși și poate avea loc încă din pântecul mamei, precum și imediat după naștere”, susține directorului executiv al Asociației pentru Prevenirea Accidentului Vascular Cerebral, Juliet Bouverie.
Băiețelul meu a făcut accident vascular cerebral la numai 6 ani
”Nu este întotdeauna posibil să aflăm cauza exactă a accidentului vascular la bebeluși. De cele mai multe ori se poate dezvolta un cheag de sânge în placentă care poate ajunge direct la creierul bebelușului, cauzând această nemiloasă afecțiune”, continuă reprezentanta asociației.
Specialistul ne atrage atenția asupra faptului că sunt necesare cercetări amănunțite în continuare pentru a determina cauza exactă a acestor boli. De asemenea, ne aduce în vedere faptul că, după ce au suferit un accident vascular, copiii pot avea probleme de vorbire sau de mers.
”Iar în privința părinților care se arată îngrijorați că ar putea fi vina lor pentru situația neplăcută prin care trece copilul, îi asigurăm că ei nu au nicio vină pentru producerea unui accident vascular cerebral” concluzionează ea.
O astfel de veste poate fi cutremurătoare pentru orice părinte, fie că vine imediat după nașterea bebelușului sau după aceea.
Din păcate, în ziua de astăzi, afecțiunile neurologice se instalează indiferent de vârsta pacienților, de gen sau de starea de sănătate. Important este că există speranță și părinții trebuie să acționeze rapid pentru a preveni potețialele consecințe dezastruoase.
Surse foto: facebook.com, istockphoto.com
Surse articol: metro.co.uk