Conceptul tehnologiei EctoLife a fost creată de Hashem Al-Ghaili, un cercetător științific care susține că scopul unui uter virtual este salvarea femeilor care mor la naștere, precum și creșterea natalității.
„Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 300.000 de femei mor în urma complicațiilor din timpul sarcinii sau nașterii. EctoLife a fost conceput pentru a reduce această suferință, dar și pentru a reduce numărul femeilor care nasc prematur sau prin cezariană” a scris Hashem Al-Ghaili pe pagina sa de Twitter.
Specialiștii din spatele tehnologiei EctoLife susțin că acesta este un instrument care poate ajuta și în cazul problemelor de infertilitate, care oricum se înmulțesc pe zi ce trece, după cum spun ultimele cercetări.
Potrivit Adevărul, dacă ratele natalității continuă să scadă și dacă ne vom confrunta cu o criză demografică, uterul artificial ar putea deveni modul obișnuit în care se fac copiii.
EctoLife mai promite și să ajute femeile care vor să facă un copil, însă au suferit histerectomie (scoaterea uterului).
Nu în ultimul rând, noua tehnologie ar putea ajuta țările cu o rată demografică în scădere, precum Coreea de Sud, Japonia sau Bulgaria să își crească numărul populației.
Așadar, în viitorul nu foarte îndepărtat, ar putea exista posibilitatea ca o persoană să facă un copil (sau mai mulți) fără a mai trebui să treacă prin concepție și prin sarcină. După ce embrionul va fi fertilizat in vitro, va fi transplantat în uterul artificial, unde va fi monitorizat 24/24. Dacă sunt probleme cu sarcina, se vor face intervenții în timp util.
Asta nu e tot. Tehnologia Ectolife ar putea oferi opțiunea denumită „pachet de elită” prin care părinții își vor putea alege trăsăturile viitorilor lor copii, de la culoarea ochilor, până la inteligență, dar și evitarea bolilor genetice.
Hashem a mai menționat că noua tehnologie este gata pentru a fi folosită, dar încă nu a fost aprobată, din cauza normelor etico-morale. Rămâne de văzut dacă, sau mai degrabă când se va întâmpla asta.
Surse foto: Twitter/hashemghaili
Surse articol: https://economictimes.indiatimes.com/news/international/us/worlds-first-artificial-womb-facility-is-a-creepy-glimpse-of-pregnancy-in-future/articleshow/96203552.cms https://adevarul.ro/stil-de-viata/stiinta/uterul-artificial-care-ar-permite-alegerea-2227190.html https://twitter.com/HashemGhaili