Unele mame preferă să își păstreze jobul chiar și după ce dau naștere unuia sau mai multor copii. Faptul că lucrează nu le transformă în mame rele sau mamei cărora nu le pasă de pruncii lor. Mamele care au un job se îngrijesc atât de situația materială a copilului, cât și de starea lui de bine, deși adesea sunt blamate de societate. A avea un job și unul sau mai mulți copii în grijă în același timp este foarte greu, dar aduce nenumărate împliniri pe toate planurile.
Un studiu efectuat în anul 2015 de către cercetătorii de la Harvard a ajuns la concluzii demne de luat în considerare. Conform acestui studiu, ajunși la maturitate, copiii crescuți de mame care au avut un job sunt mult mai independenți și au cariere strălucite. Acela a fost primul studiu realizat în favoarea mamelor care lucrează și care vor să le ofere un viitor mai bun copiilor, dar care s-au confruntat adesea cu sentimente de vină din cauza ideilor preconcepute ale societății.
Alegerea mamei de a merge la muncă este o decizie personală ce ține de partea financiară și de preferințele sale, fără a aduce daune în viața copiilor. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 100.000 de femei din peste 29 de țări cu scopul de a aduce în prim-plan modul în care statutul de angajată al mamei aduce avantaje sau dezavantaje în viața copilului.
Intrebam specialistii: Care este jobul perfect pentru o mama?
La maturitate, copiii mamelor cu o carieră au, la rândul lor, un job bine plătit
Rezultatele studiului efectuat de specialiștii de la Harvard sunt îmbucurătoare, mai ales pentru mamele care lucrează. Deși adesea sentimentul de vină este copleșitor, specialiștii asigură mamele că la maturitate copiii au joburi foarte bine plătite în familiile în care și mamele au muncit pentru a-și întreține familia. Concluziile studiului aduc în prim plan faptul că femeile crescute de mame care nu au renunțat la locul lor de muncă au salarii mai bine plătite cu până la 23% față de femeile crescute de mame casnice.
Pe de altă parte, bărbații crescuți de mame care au mers zi de zi la job sunt mult mai dispuși să își petreacă timpul cu membrii familiilor lor și să își ajute partenera de cuplu cu treburile casnice, decât cei crescuți de mame casnice.
Kathleen L. McGinn, profesor la Harvard, susține: „decizia mamelor de a-și păstra un loc de muncă în timp ce își creșteau copiii a avut un impact major asupra vieții lor de adult”.
Nu numai această cercetare pune accent pe impactul mamelor care lucrează asupra vieții copiilor lor și dezvoltării acestora, ci și un alt studiu publicat în revista „Dezvoltarea copilului” care denotă faptul că, în ciuda miturilor asupra acestui subiect, mamele care au un job stabil și copii în grijă, nu au un impact negativ asupra dezvoltării micuților, mai ales din punct de vedere al abilităților și vocabularului.
Războiul Mama de Carieră Vs. Mama Casnică
În plus, acești copii nu au un comportament diferit față de cei crescuți de mame casnice și nu au probleme de ordin intelectual sau educațional. Ba mai mult decât atât, copiii crescuți de mame cu un job se bucură de succes pe plan educațional și ulterior în carieră.
Concluzia este simplă: mamele care muncesc în mod constant în timpul copilăriei celor mici își ajută copiii să dezvolte abilități deosebite pentru cariera lor, să fie mai sociabili, mai descurcăreți, așadar este cazul să nu se mai simtă vinovate pentru decizia pe care o iau și pentru cariera pe care o dezvoltă.
Surse foto: pexels.com, unsplash.com
Surse articol: mother.ly