La fel ca și în cazul copiilor, adulții cu tulburare din spectrul autist (TSA) pot fi mai funcționali, sau mai puțin funcționali - în sensul în care au nevoie de asistență pentru a desfășura anumite activități și în general, nu pot duce o viață independentă. În aceeași notă, nu toți adulții diagnosticați cu autism pot crește copii; la fel ca și adulții neurotipici, de altfel - nu toți sunt făcuți pentru a fi părinți.
Pentru a contura o idee mai clară asupra a ceea ce înseamnă să fii un părinte diagnosticat cu autism și totodată, pentru că studiile pe acest subiect sunt încă limitate, mai mulți părinți atipici și-au dezvăluit perspectiva unică asupra parenting-ului.
„Eu am aflat că am autism după ce ambii mei copii au primit același diagnostic. Psihologul cu care lucram m-a ajutat să-mi dau seama că experiența mea de copil nu a fost prea diferită de a lor, iar în acel moment am avut o revelație și după o serie de teste, am fost diagnosticată cu autism.
Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum
Faptul că am primit același diagnostic, m-a determinat să fiu un părinte mai bun, mai atent la nevoile copiilor mei și totodată să-i înțeleg mai bine.
Nu în ultimul rând, m-a ajutat să am mai multă înțelegere și față de mine și îmi înțeleg mai bine nevoile.
De pildă, eu am nevoie de multă liniște; nu suport zgomotele prea puternice, ca ascultatul muzicii tare sau săritul prin casă; așa că le-am cumpărat copiilor câte o pereche de căști și le-am spus că cel puțin o oră pe zi, am nevoie de linisște, ca să-mi încarc bateriile. I-am încurajat să facă la fel, pentru că și ei au această nevoie.
Ca părinți, avem o datorie față de copiii noștri, atât ca părinți cu TSA, cât și ca părinți neurotipici, aceea de a fi bine cu noi, pentru a crește copii echilibrați mental și emoțional; dar și aceea de a-i ajuta pe copiii noștri să-și înțeleagă nevoile și să-și cunoască drepturile; să lupte pentru viața lor, pentru locul lor în societate și pentru ceea ce li se cuvine”, a scris Jennifer, o mamă cu tulburare din spectrul autist, potrivit verywellhealth.com.
Specialiștii încurajează persoanele neurodivergente să caute grupuri de suport, sau diferite grupuri de părinți cu tematici comune; precum și să solicite ajutorul ori de câte ori au nevoie, fie că vorbim de o rudă, de un prieten sau de partenerul de cuplu.
Nu e ușor să navighezi prin lume cu un diagnostic care nu te va părăsi, probabil, niciodată, mai ales într-o societate în care prejudecățile sunt „la ele acasă”, însă asta nu înseamnă că nu există și persoane dispuse să ajute: terapeuți, medici, voluntari, prieteni, oameni cu spirit civic…trebuie doar să îi găsești.
Surse foto: istockphoto
Surse articol: verywellhealth.com