Radicchio sau cicoare roșie: beneficii și mod de consum

Radicchio sau cicoare roșie: beneficii și mod de consum

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cunoscut și sub denumirile de „cicoare italiană” sau „andivă roșie”, radicchio este o legumă cu frunze roșu-violet, cu nervuri albe. Chiar dacă, la prima vedere, seamănă cu varza roșie, de fapt are un gust mai pătrunzător, amărui și o textură similară salatei verzi. Din articolul de mai jos poți afla detalii despre radicchio, astfel încât să descoperi cum să îl pui în valoare, în diverse preparate, pentru a te bucura oricând de efectele sale benefice asupra sănătății.

Beneficiile pe care le are radicchio sau cicoarea roșie

Radicchio face parte din familia „Asteraceae”, genul „Chicorium” (cicoare), fiind înrudit cu legume precum andiva belgiană. De altfel, când te referi la „cicoare” trebuie să ai în vedere diferite tipuri de andive: legume cu frunze mari, albe, ușor amărui și cărnoase.

În afară de faptul că nu furnizează multe calorii, radicchio este sărac în sodiu și nu conține grăsimi. În același timp, este sursă de fibre și de nutrienți cum ar fi:

  • Minerale: spre exemplu, cupru, fier, fosfor, potasiu, zinc;
  • Vitamine: de pildă, vitaminele K, C și B6;
  • Antioxidanți: compuși care protejează celulele de efectul nociv al radicalilor liberi. Aceștia sunt molecule instabile care distrug ADN-ul celular, crescând riscul de îmbătrânire prematură și de boli cronice  (diabet, afecțiuni cardiovasculare, boli neurodegenerative etc). Radicchio este bogat în antocianini, un tip de antioxidanți ce reprezintă de fapt pigmenții care dau culoare frunzelor sale. De asemenea, această legumă conține luteină și zeaxantină: antioxidanți responsabili de sănătatea ochilor.

radicchio întreg într-o ladă de plastic

Grație nutrienților menționați, radicchio are efecte pozitive asupra organismului. Printre cele mai importante se numără: 

Contribuie la menținerea sănătății inimii

Pe de o parte, vitamina K din radicchio previne acumularea de minerale la nivelul arterelor, ceea ce asigură circulația sanguină normală. Pe de altă parte, în radicchio se găsesc fitonutrienți ce reglează nivelul tensiunii arteriale și inulină. Aceasta din urmă este o fibră prebiotică regăsită în numeroase fructe, legume și cereale.

Nu în ultimul rând, radicchio conține luteolină, un antioxidant care ajută la îmbunătățirea circulației sanguine și care scade riscul de formare a cheagurilor de sânge. 

Susține sănătatea digestivă

Antioxidanții din radicchio protejează celulele de pe tractul gastrointestinal de stresul oxidativ, adică de dezechilibrul dintre antioxidanți și radicalii liberi. În același timp, antioxidanții stimulează refacerea celulelor intestinale deteriorate din pricina stresului oxidativ. 

Alături de antioxidanți, inulina sprijină sănătatea digestivă întrucât:

  • Menține sănătatea microbiomului intestinal: acesta reprezintă totalitatea bacteriilor, virusurilor și fungilor care trăiesc în intestine;
  • Previne constipația. 

Contribuie la sănătatea oaselor

Un asemenea efect se datorează conținutului ridicat de vitamina K din radicchio. Practic, această vitamină stimulează absorbția calciului, esențial pentru densitatea osoasă și pentru oase puternice. De altfel, vitamina K previne afecțiunile care scad densitatea osoasă, de pildă osteoporoza. 

15 moduri în care poți consuma radicchio sau cicoare roșie

De cele mai multe ori, radicchio se consumă crud, fiind apreciat pentru textura crocantă și pentru gustul amărui cu note ușor picante. În schimb, prin gătire, gustul amărui se estompează și devine dulceag. 

salata asortata, cu radicchio, ruccola, rosii cherry si fasii de parmezan

În funcție de preferințe, radicchio poate fi savurat în oricare dintre următoarele moduri:

  • Proaspăt, adăugându-l în salate: de exemplu, gustul intens al radicchio se potrivește de minune cu ingrediente acide precum zeama de citrice, diverse fructe sau un sos pe bază de oțet. Pentru a atenua gustul amărui, poți adăuga în salate măsline, capere, bucățele de bacon etc;
  • Rumenit pe grătar: gătește-l așa pentru a-i savura gustul dulceag;
  • La cuptor, cu sos de oțet balsamic;
  • La tigaie, cu ulei de măsline și sare: dacă pregătești și ceapă caramelizată, poți adăuga radicchio la un burger;
  • Într-un sote de legume;
  • Adăugându-l în supe;
  • Adăugându-l în tocănițe de legume;
  • În preparate cu paste;
  • În preparate cu orez;
  • Într-un topping pentru pizza sau pentru focaccia;
  • Copt sau preparat la grătar și așezat pe o bruschetta cu ulei de măsline/oțet balsamic și brânză;
  • Pentru a înlocui lipiile folosite pentru wraps-urile cu carne sau cu ton din conservă;
  • Pentru a obține tarte sărate;
  • Într-un sos pentru gnocchi (găluște de cartofi): mai exact, radicchio se folosește, proaspăt sau inclus în sosuri, în preparate italiene cu gnocchi;
  • Ca umplutură pentru gnocchi: în acest caz, radicchio este asociat cu anumite tipuri de brânză italiană, spre exemplu cu gorgonzola. 

Există mai multe soiuri de radicchio, fiecare dintre ele distingându-se prin gustul unic:

  • Rosso di Chioggia: este cel mai cunoscut și mai utilizat tip de radicchio. Având formă rotundă, acest radicchio are gust pătrunzător, fiind preferat atât pentru salate, cât și pentru a se prepara la grătar;
  • Rosso di Treviso: are formă lunguiață, nervuri albe foarte pronunțate și este mai puțin amărui decât Rosso di Chioggia. Poate fi servit, de exemplu, în salate, rumenit la cuptor sau caramelizat și cu sos de oțet balsamic;
  • Rosso di Verona: este roșu-violet, iar nervurile de pe mijloc sunt groase. Acest sortiment de radicchio se poate servi rumenit la cuptor;
  • Variegato di Castelfranco: are forma similară unei lalele. Inițial frunzele sunt verzi, iar treptat dobândesc nuanțe de gălbui. Gustul acestui radicchio este subtil, puțin amar;
  • Variegato di Lusia: are formă rotunjită. Frunzele de la exterior sunt verzi, iar spre interior devin gălbui. Acest sortiment de radicchio poate fi servit crud, la grătar sau sote. 

În general, radicchio este sigur pentru consum pentru majoritatea persoanelor. Uneori însă, în cazul persoanelor cu alergie la plante din familia Asteraceae, provoacă reacții alergice.

Consumul de radicchio nu este recomandat persoanelor care au calculi biliari deoarece această legumă stimulează producția secreției biliare. Totodată, consultă-te cu un medic înainte să consumi radicchio dacă:

  • Urmezi un tratament pentru diabet: ține minte că radicchio influențează nivelul zahărului din sânge;
  • Suferi de afecțiuni gastrointestinale: spre exemplu, pentru persoanele cu sindrom de intestin iritabil radicchio este greu de digerat din pricina conținutului ridicat de fibre;
  • Ești sub tratament cu medicamente anticoagulante: vitamina K din radicchio poate interfera cu anticoagulante precum warfarina.

5 rețete cu radicchio sau cicoare roșie

Înainte să prepari radicchio, este indicat să îndepărtezi frunzele de la exterior și să speli căpățâna cu apă rece. După aceea, îl poți pune în valoare în oricare dintre rețetele de mai jos:

Salată asortată, cu brânză Brie

Folosind radicchio, salată verde, nuci și fructe, obții o salată deosebită grație îmbinării dintre gustul dulce, picant, amărui și sărat. Toate aceste gusturi sunt evidențiate de sosul acrișor.

salată asortată cu radicchio, ruccola, mere, struguri, rosii cherry, miez de nuca, migdale si bucatele de branza

Ingrediente:

  • 1/2 radicchio (de mărime medie);
  • 200 g brânză Brie;
  • 100 g salată verde;
  • 1 măr verde;
  • 1 ciorchine de struguri albi;
  • câteva roșii cherry;
  • 1/2 cană nuci;
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin;
  • 1 linguriță muștar de Dijon;
  • zeama de la 1/2 de lămâie;
  • sare și piper (după gust).

Mod de preparare: 

  • Încinge o tigaie mică și lasă la rumenit miezul de nucă pentru 2-3 minute;
  • Taie radicchio și salata verde încercând să păstrezi frunzele mici intacte: pune legumele într-un castron și presară sare;
  • Spală mărul și feliază-l: adaugă-l în salata de legume;
  • Adaugă brânza tăiată cubulețe și nucile tocate;
  • Prepară dressing-ul salatei: pune laolaltă muștarul, uleiul de măsline, zeama de lămâie, sarea și piperul. Amestecă bine;
  • Toarnă dressing-ul peste salată înainte de servire.

Sandvișuri cu pesto și radicchio

Preparând sos pesto acasă ai ocazia să-l folosești nu numai pentru sandvișuri, ci și pentru paste, pizza, focaccia etc. Dacă nu vrei să prepari varianta „tradițională” de pesto cu semințe de pin, optează pentru miez de nucă.

sandvis pe chifla alba cu sos pesto, frunze de busuioc, rosie si radicchio

Ingrediente pentru sosul pesto:

  • 3 căni frunze de busuioc proaspăt;
  • 1 cană și 1/2 semințe de pin sau nuci tocate;
  • 1 cană ulei de măsline;
  • 1/4 cană parmezan ras;
  • 4 căței de usturoi (decojiți);
  • sare și piper (după gust).

Mod de preparare:

  • Pune în blender busuiocul, parmezanul, usturoiul, semințele de pin/nucile tocate și uleiul de măsline;
  • După ce obții o pastă omogenă, adaugă sare și piper.

Ingrediente pentru sandvișuri:

  • 4 jumătăți de chifle ciabatta;
  • 1/2 cană sos pesto;
  • 1 roșie mare;
  • frunze de busuioc proaspăt;
  • câteva frunze de radicchio, tăiate mărunt.

Mod de preparare: 

  • Unge chiflele cu sos pesto;
  • Spală și feliază roșia;
  • Spală frunzele de busuioc;
  • Așează deasupra stratului de sos pesto o felie de roșie, frunze de busuioc și câteva bucățele de radicchio.

Radicchio la grătar, cu oțet balsamic

Spre exemplu, servește radicchio la grătar alături de alte legume coapte și/sau de brânză halloumi. În plus, radicchio la grătar este o garnitură potrivită pentru diferite tipuri de carne sau pește.

radicchio rumenit pus intr-o cratita

Ingrediente:

  • 1 radicchio tăiat sferturi;
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin;
  • 1 linguriță oțet balsamic;
  • 1 linguriță muștar de Dijon;
  • 1 linguriță sare.

Mod de preparare:

  • Pune radicchio într-un castron și unge-l cu ulei de măsline (1 lingură): adaugă sarea;
  • Într-un castron separat, pune laolaltă restul de ulei, muștarul și oțetul balsamic: amestecă bine ingredientele;
  • Încinge grătarul;
  • Rumenește, pe fiecare parte, sferturile de radicchio: lasă-le să se rumenească aprox. 3 minute pe fiecare parte;
  • Toarnă peste radicchio sosul cu oțet balsamic, ulei de măsline și muștar și servește imediat.

Paste cu radicchio 

Având la îndemână paste „al dente”, ca să pregătești un fel de mâncare gustos și sățios tot ce ai de făcut este să adaugi un sos de radicchio și parmezan ras.

paste penne rigate cu radicchio, parmezan si verdeata 

Ingrediente:

  • 400 g paste (penne rigate);
  • 2 căpățâni de radicchio;
  • 1 ceapă de mărime medie;
  • 3/4 cană vin alb;
  • 3 linguri ulei de măsline;
  • 2 linguri unt;
  • 1/2 linguriță sare;
  • piper (după gust)
  • parmezan ras;
  • pătrunjel tocat (pentru decor). 

Mod de preparare:

  • Pune pastele la fiert;
  • Toacă sau feliază radicchio;
  • Toacă mărunt ceapa;
  • Călește ceapa în unt topit și ulei de măsline până se înmoaie;
  • Adaugă radicchio, vinul, sarea și piperul: amestecă bine și lasă pe foc până când radicchio se înmoaie, adică aprox. 10 minute;
  • Înainte să strecori pastele, oprește 1 cană din apa în care au fiert: adaugă aprox. 1/3 cană de apă în amestecul cu radicchio și lasă-l pe foc încă 1-2 minute;
  • Pune pastele peste amestecul pe bază de radicchio și amestecă bine;
  • Adaugă parmezan ras și verdeață tocată. 

Risotto cu radicchio

Pentru a obține un risotto reușit, încearcă să utilizezi orez Carnaroli. Acest tip de orez are un conținut ridicat de amidon și o textură fermă. De asemenea, se distinge prin aroma agreabilă și prin capacitatea de a absorbi lichidele fără să-și piardă consistența. 

Ingrediente:

  • 320 g orez Carnaroli;
  • 400 g radicchio;
  • 1 ceapă șalotă;
  • 100 g parmezan;
  • supă de legume preparată în prealabil: trebuie să fie bine strecurată și să conțină morcovi, ceapă, țelină și cartofi;
  • 1 lingură de unt sau 5-6 linguri ulei de măsline;
  • 1 pahar de vin roșu;
  • sare și piper (după gust).

Mod de preparare:

  • Spală radicchio și taie-l fâșii subțiri: lasă-l în apă rece pentru a-i atenua gustul amărui;
  • Toarnă uleiul de măsline sau untul topit într-o cratiță;
  • Toacă fin ceapa și las-o să se rumenească în ulei de măsline sau în unt;
  • Adaugă orezul și lasă pe foc aprox. 3-4 minute;
  • Toarnă vinul roșu și lasă pe foc până când acesta se absoarbe complet: dă focul mai încet;
  • Adaugă, treptat, câte un polonic de supă;
  • Lasă orezul la foc mic, având grijă să amesteci permanent;
  • Presară peste risotto parmezan ras.

Ca să profiți din plin de gustul său unic și de nutrienții valoroși, alege numai radicchio cu frunze roșu intens, fără pete, cu nervuri foarte pronunțate și cu textură fermă. Pentru a-i păstra prospețimea, învelește radicchio cu o folie de plastic și lasă-l la frigider. În cazul în care speli radicchio înainte să-l ții la rece, încearcă să pui un prosop de hârtie în recipientul de păstrare astfel încât să fii sigură că se absoarbe toată umezeala. Procedând așa, frunzele își mențin textura crocantă. 

Cele mai bune legume cu frunze verzi pe care să le incluzi în alimentație

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pixabay.com, youtube.com

Surse articol: allrecipes.com, culinarybreedingnetwork.com, delish.com, draxe.com, healthline.com, health.clevelandclinic.org, homecookingcollective.com, lacucinaitaliana.com, masterclass.com, mykitchenmemories.com, netmeds.com, thespruceeats.com, vincenzosplate.com, webmd.com

Articolul urmator
Extract de Laminaria: beneficii și mod de administrare
Extract de Laminaria: beneficii și mod de administrare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cicoare: beneficii, contraindicatii și mod de consum
    Cicoare: beneficii, contraindicatii și mod de consum

    Cicoarea, cunoscută științific sub numele de Cichorium intybus, este o plantă erbacee cu flori albastre care face parte din familia Asteraceae. Originară din Europa, cicoarea a devenit...

    Germeni de grâu: beneficii și mod de consum
    Germeni de grâu: beneficii și mod de consum

    Germenii de grâu reprezintă una dintre cele mai nutritive și valoroase părți ale bobului de grâu. Aceștia constituie embrionul plantulei viitoare și sunt adesea...

    Pătrunjelul: beneficii și mod de consum
    Pătrunjelul: beneficii și mod de consum

    Pătrunjelul este o plantă aromatică, cu un gust deosebit, folosită în bucătărie pentru a da savoare preparatelor, dar și apreciată pentru beneficiile sale pentru sănătate. Cu...

    Ceai oolong: beneficii și mod de consum
    Ceai oolong: beneficii și mod de consum

    Ceaiul oolong este un tip de ceai semi-fermentat, care se situează între ceaiul verde și ceaiul negru în ceea ce privește procesul de oxidare și aroma.

    Fasole neagră: beneficii și idei de consum
    Fasole neagră: beneficii și idei de consum

    Fasolea neagră este un aliment valoros, cunoscut pentru multiplele sale beneficii nutriționale și proprietăți pentru sănătate.

    Linte neagră: beneficii și idei de consum
    Linte neagră: beneficii și idei de consum

    Lintea neagră este o varietate de linte care a câștigat popularitate datorită gustului său specific și a valorii nutriționale ridicate.

    Smochine proaspete: beneficii și idei de consum
    Smochine proaspete: beneficii și idei de consum

    Smochinele au o istorie bogată și plină de povești, care datează de mii de ani, fiind unele dintre cele mai vechi fructe cultivate. De la civilizațiile antice la bucătăriile moderne,...

    Sardinele: beneficii și idei de consum
    Sardinele: beneficii și idei de consum

    În bucătăriile din întreaga lume, sardinele și-au câștigat un loc atât ca aliment tradițional de bază, cât și ca superaliment al zilelor noastre,...

    © 2025 Qbebe