Extract de Laminaria: beneficii și mod de administrare

Extract de Laminaria: beneficii și mod de administrare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Întrucât reprezintă o sursă importantă de vitamine, minerale și antioxidanți, algele au devenit tot mai căutate în ultimele decenii nu numai pentru a fi introduse în dietă, ci și pentru a fi valorificate în produse cosmetice. Printre cele mai cunoscute alge se regăsesc și cele ce aparțin speciei kelp, care include algele brune. Una dintre cele mai apreciate alge brune este Laminaria care, grație compușilor benefici, este utilizată mai ales sub formă de extract. Din articolul de mai jos poți afla informații despre extractul de Laminaria, astfel încât să îți dai seama dacă este indicat sau nu să îl incluzi în rutinele tale de îngrijire și de frumusețe.

Ce este extractul de Laminaria

Extractul de Laminaria se obține prin procesarea frunzelor algelor brune Laminaria, renumite în special pentru proprietățile umectante. Un umectant este o substanță care atrage și reține apa. 

Printre cele mai cunoscute și mai utilizate extracte de Laminaria se numără:

Extractul de Laminaria digitata

Alga Laminaria digitata se remarcă prin forma similară unei palme, regăsindu-se în apele puțin adânci din zonele de coastă ale Oceanul Atlantic. Spre exemplu, se întâlnește pe coastele Marii Britanii, Irlandei, Islandei, Insulelor Feroe, pe coasta sudică a Groenlandei, pe coastele estice ale SUA, ale Canadei etc.

Laminaria digitata este prelucrată pentru obținerea extractului deoarece este bogată în nutrienți și în acid alginic. Acest acid intră în structura pereților algelor brune, formând un gel vâscos în contact cu apa și folosindu-se de mai bine de un secol în industria alimentară, cosmetică și în cea farmaceutică pentru rolul său de emulgator, de stabilizator și de agent de îngroșare.

Extractul de Laminaria japonica

Laminaria japonica (Kombu/Saccharina japonica), o algă care se dezvoltă în apele reci ale Oceanului Pacific (în preajma coastelor Japoniei, Chinei și Coreei), este curățată, uscată și măcinată fin înainte de procesul de obținere a extractului. După aceea se folosește apă sau un solvent blând, iar ulterior extractul este filtrat, concentrat și purificat pentru a fi folosit mai ales în industria produselor cosmetice.  

procesul de uscare a algelor din specia Laminaria japonica

Extractul de Laminaria ochroleuca

Laminaria ochroleuca este o specie de alge des întâlnită în apele din preajma coastelor nord-vestice ale Spaniei și Portugaliei, în zona Insulelor Azore din Oceanul Atlantic, a coastelor Bretaniei (Franța) și în zona Canalului Bristol din Marea Britanie. În ultimii ani, Laminaria ochroleuca a fost detectată și în apele din zona Strâmtorii Messina, care leagă Italia de Sicilia. 

Extractul de Laminaria ochroleuca este valorificat în special în industria produselor cosmetice anti-îmbătrânire.

Beneficiile pe care le are extractul de Laminaria

Laminaria se distinge întrucât conține mai mulți nutrienți decât numeroase plante terestre. De exemplu, furnizează macronutrienți: nutrienții de care organismul are nevoie în cantități ridicate pentru a-și menține funcțiile. În același timp, în Laminaria se găsesc și micronutrienți, adică nutrienții de care corpul are nevoie în cantități mici pentru dezvoltarea sănătoasă, pentru creștere, pentru prevenirea bolilor și pentru asigurarea stării de bine. 

Având în vedere valoarea nutrițională a algelor din familia Laminaria, nu este surprinzător că și extractul de asemenea alge oferă beneficii demne de luat în seamă, cum ar fi:

Pune la dispoziție macronutrienți și micronutrienți 

În extractul de Laminaria se află toți macronutrienții, adică:

  • Proteine;
  • Grăsimi sănătoase, mai exact acizi grași polinesaturați;
  • Carbohidrați.

Referitor la micronutrienți, extractul este sursă de:

  • Vitamine: A, B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12), C, E, K;
  • Minerale: de exemplu, calciu, cupru, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc. 

alge brune Laminaria digitata

Îmbunătățește sănătatea pielii

Fie că este vorba despre extractul de Laminaria digitata, fie că este vorba despre cel de Laminaria japonica sau ochroleuca, acestea au efecte pozitive asupra pielii întrucât:

Protejează de impactul nociv al radicalilor liberi

Radicalii liberi sunt atomi instabili care deteriorează celulele, inclusiv pe cele din structura pielii, accelerând procesul de îmbătrânire. În schimb, extractul de Laminaria are antioxidanți ce protejează pielea de radicalii liberi, care favorizează îmbătrânirea prematură, liniile fine și ridurile. Spre exemplu, extractul de Laminaria digitata conține beta-glucan (o fibră solubilă) și antioxidanții florotanini și floroglucinol, cel de Laminaria japonica furnizează fucoidan, iar cel de Laminaria ochroleuca beta-caroten și zeaxantină. 

Hidratează și protejează 

Acest efect se datorează acțiunii umectante a extractului de Laminaria, astfel că apa din țesuturile profunde ale pielii ajunge și la nivelul celor superioare, asigurându-se hidratarea. 

Extractul de Laminaria japonica este vestit pentru proprietățile hidratante, în condițiile în care stimulează absorbția umezelii din aer în piele, îmbunătățindu-i textura. De o bună hidratare a pielii depinde și menținerea barierei de protecție, care previne deshidratarea. 

femeie zambitoare care aplica crema pe fata

Diminuează riscul de hiperpigmentare

Expunerea la soare poate conduce la hiperpigmentarea pielii, însă extractul de Laminaria este bogat în carotenoizi, inhibând absorbția razelor ultraviolete UVA și UVB. În același timp, acest extract inhibă enzima tirozinază, interferând cu formarea melaninei și prevenind petele pigmentare după expunerea la soare. 

Calmează iritațiile

Iodul din extractul de Laminaria are proprietăți antiseptice, de aceea calmează pielea iritată sau lezată, contribuind totodată la combaterea bacteriilor ce pot provoca infecții. În plus, lipidele din extractul de Laminaria ochroleuca protejează pielea în fața agresiunii factorilor de mediu.

Susține sănătatea părului

Când te gândești la extractul de Laminaria, ar trebui să iei în calcul și efectele pe care le are asupra părului. Practic, vitaminele, mineralele, antioxidanții și aminoacizii oferă următoarele beneficii:

  • Hrănesc și întăresc părul;
  • Îmbunătățesc structura firului de păr;
  • Hidratează;
  • Asigură protecție în fața radicalilor liberi precum poluarea și radiațiile solare;
  • Conferă strălucire;
  • Contribuie la combarea problemelor scalpului cum ar fi mătreața de exemplu.

Potrivit unui studiu publicat în „Clinical Nutrition Research”, extractele de Laminaria și de Cistanche tubulosa, o plantă ce crește în Deșertul Taklamakan (China), pot îmbunătăți sănătatea părului stimulând fluxul sanguin la nivelul scalpului și foliculilor. Odată ce se întâmplă așa, căderea părului se atenuează, inflamațiile se diminuează și scade riscul de apariție a mătreții. 

Cum folosești extractul de Laminaria

Pe de o parte, extractul de Laminaria digitata este sigur pentru utilizarea topică dacă te orientezi către produse de îngrijire a pielii care să-l conțină în concentrații cuprinse între 0,0001 % și 5 %.  

Pe de altă parte, extractul de Laminaria japonica este un ingredient popular în produsele de îngrijire a tenului grație proprietăților anti-îmbătrânire și detoxifiante. 

De asemenea, extractul de Laminaria ochroleuca poate fi regăsit mai ales în produse destinate pielii sensibile întrucât acționează benefic asupra barierei de protecție a pielii. 

De altfel, toate aceste tipuri de extract de Laminaria sunt incluse de multe ori în produse cosmetice precum:

  • Creme de față;
  • Seruri;
  • Soluții pentru curățarea tenului;
  • Produse pentru protecție solară.

Ca să te asiguri că produsele cu extract de Laminaria destinate utilizării topice sunt deplin sigure pentru tine, este preferabil ca, înainte să le utilizezi pe suprafețe întinse ale corpului, să le testezi mai întâi pe porțiuni mici. Această măsură de siguranță este binevenită în special în situația în care ai pielea sensibilă și predispusă la alergii. 

În plus, extractul de Laminaria japonica este valorificat în șampoane și în balsamuri. 

femeie roscata care aplica pe par spuma, sampon sau balsam

În afară de produsele destinate îngrijirii pielii și părului, extractele de Laminaria japonica și de Laminaria digitata sunt prezente și în diferite suplimente alimentare sub formă de capsule și de tablete. Aceste suplimente sunt considerate o sursă de antioxidanți, dar și o soluție naturală pentru:

  • Menținerea funcționării normale a tiroidei: datorită iodului și seleniului;
  • Detoxifiere;
  • Ținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge și creșterea nivelului de energie: datorită vitaminelor B.

Alge nori: beneficii și idei de consum

Extract de Laminaria: riscuri și complicații

Înainte să te gândești să apelezi la suplimente alimentare cu extract de Laminaria, este recomandat să ceri sfatul unui medic în condițiile în care, uneori, aceste suplimente conțin cantități mari de iod, până la 1000 mcg. În anumite cazuri, administrarea unei doze de iod de peste 150 mcg pe zi poate avea următoarele consecințe negative:

  • Chiar dacă tiroida funcționează normal, există riscul să devină hipoactivă sau hiperactivă;
  • Dacă este vorba despre hipertiroidism, această afecțiune se poate agrava. 

femeie care tine in mana un recipient cu capsule si il arata unei alte femei, cu care sta de vorba online

În plus, iodul și potasiul din extractul de Laminaria pot fi nocive pentru persoanele care suferă de afecțiuni renale.

Ține minte că suplimentele alimentare pe bază de extract de Laminaria interacționează cu anumite medicamente și suplimente, printre care:

  • Digoxin: este un medicament indicat în caz de fibrilație atrială și de insuficiență cardiacă. Fibrilația atrială se referă la tulburări de ritm cardiac, iar insuficiența cardiacă intervine când inima nu reușește să pompeze suficient sânge. În condițiile în care extractul de Laminaria conține cantități ridicate de potasiu, poate amplifica efectele pe care le are Digoxin;
  • Medicamentele destinate tratării hipertensiunii arteriale: extractul de Laminaria și anumite medicamente destinate scăderii nivelului tensiunii arteriale pot crește excesiv cantitatea de potasiu din sânge. Printre astfel de medicamente se numără Captopril, Enalapril, Ramipril etc;
  • Medicamentele diuretice: acestea au rolul de a crește producția de urină și sunt indicate, de exemplu, în tratarea unor afecțiuni precum hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă etc. Medicamentele diuretice și extractul de Laminaria favorizează acumularea excesivă de potasiu în organism;
  • Suplimentele alimentare cu potasiu;
  • Medicamentele incluse într-un tratament cu hormoni tiroidieni de substituție: extractul de Laminaria amplifică efectul acestor medicamente.

Nu în ultimul rând, evită suplimentele cu extract de Laminaria dacă ești însărcinată sau dacă alăptezi deoarece Laminaria poate conține urme de metale grele foarte toxice, de exemplu arsenic. 

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, youtube.com

Surse articol: alganex.com, go.drugbank.com, medicalnewstoday.com, paulaschoice.com, rxlist.com, sciencedirect.com, seaweedsolution.com, sfatulmedicului.ro, skincarelab.org, webmd.com, webprod.hc-sc.gc.ca

Articolul urmator
Ulei de pin: beneficii și mod de administrare
Ulei de pin: beneficii și mod de administrare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bacopa monnieri: beneficii și mod de administrare
    Bacopa monnieri: beneficii și mod de administrare

    Bacopa monnieri, cunoscută și sub numele de Brahmi sau isopul de apă, este o plantă perenă, cu frunze mici și flori albastre sau albe, care face parte din familia Plantaginaceae....

    Astragalus: beneficii și mod de administrare
    Astragalus: beneficii și mod de administrare

    Nu ai auzit niciodată de astragalus? Renumită pentru proprietățile sale adaptogene, se crede că rădăcina Astragalus susține sistemul imunitar, îmbunătățește sănătatea...

    Coama leului: beneficii și mod de administrare
    Coama leului: beneficii și mod de administrare

    Coama leului este o ciupercă medicinală originară din Asia, dar care crește și în alte regiuni cu un climat similar, precum Europa și America de Nord.

    Uleiul de canabis: beneficii și mod de administrare
    Uleiul de canabis: beneficii și mod de administrare

    Uleiul de canabis, cunoscut și sub numele de ulei de CBD (cannabidiol), este un produs derivat din planta de canabis. Această plantă conține numeroși compuși chimici, denumiți...

    Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare
    Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare

    Uleiul de măceșe este folosit din timpuri străvechi, pentru ameliorarea mai multor afecțiuni, însă a fost reintrodus recent în atenția publicului, datorită beneficiilor pe...

    Seva de mesteacăn: beneficii și mod de administrare
    Seva de mesteacăn: beneficii și mod de administrare

    Seva de mesteacăn, cunoscută și sub numele de apă de mesteacăn, este un lichid limpede și răcoritor, care se extrage din mesteacăn. Cu gustul său unic și numeroasele beneficii...

    Lăptișorul de matcă: beneficii și mod de administrare
    Lăptișorul de matcă: beneficii și mod de administrare

    Lăptișorul de matcă este o substanță produsă de albinele lucrătoare, constituind și sursa de hrană a albinei matcă. Este o secreție cremoasă, cu un gust deosebit și o...

    Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare
    Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare

    Vitamina B6, cunoscută și sub numele de piridoxină, este o vitamină solubilă în apă, care joacă un rol esențial în diverse funcții fiziologice ale organismului. Aceasta...

    © 2025 Qbebe