Ulei de pin: beneficii și mod de administrare

Ulei de pin: beneficii și mod de administrare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă din cele mai vechi timpuri, uleiurile extrase, prin diverse proceduri, din anumite părți ale plantelor, sunt folosite pentru efectele pozitive pe care le au asupra sănătății. Aceste uleiuri pot fi incluse în produse de îngrijire a pielii, pot fi inhalate, aplicate pe piele sau administrate intern. Din articolul de mai jos poți descoperi nu numai de ce uleiul de pin este benefic pentru organism, ci și cum trebuie să procedezi pentru a-l pune în valoare, astfel încât să îți asiguri starea de bine.

Ce este uleiul de pin

Acest ulei se obține din ace și crenguțe proaspete de pin, cu ajutorul procesului de distilare cu vapori, la temperaturi foarte ridicate. În general, uleiul de pin provine din distilarea acelor de „Pinus sylvestris”, cunoscut și sub denumirea de pin de pădure. Acele care se folosesc pentru obținerea uleiului măsoară 3-6 cm și sunt verzi-albăstrui.

ace si conuri ale pinului din specia Pinus sylvestris

Nu este greu să remarci uleiul de pin datorită aromei sale de pădure, cu note lemnoase și/sau balsamice. În ceea ce privește aspectul său, poate fi incolor sau gălbui. 

Uleiul de pin este versatil și îl poți folosi în mai multe moduri însă, pentru a fi sigură că alegi modalitatea cea mai bună pentru tine, consultă-te cu un specialist în aromaterapie sau, dacă te afli sub un tratament, cere sfatul unui medic. După aceea, poți opta pentru oricare dintre aceste moduri de utilizare:

  • Aromaterapie cu ajutorul unui difuzor: toarnă câteva picături de ulei de pin în difuzorul plin cu apă și apoi  inspiră aroma eliberată;
  • Inhalații: cel mai la îndemână este să torni câteva picături de ulei de pin pe o batistă și să-i inhalezi aroma;
  • Aplicații topice: poți să faci masaje cu ulei de pin. Ca să eviți iritații sau alergii, nu îl aplica direct pe piele, ci diluează-l în prealabil într-un ulei purtător, precum cel de migdale, de jojoba, de cocos etc;
  • Adăugare în apa de îmbăiere: dacă vrei, poți turna câteva picături de ulei de pin în apa caldă când urmează să faci baie.

Beneficiile uleiului de pin

Printre cele mai cunoscute proprietăți ale acestui ulei se numără:

  • Analgezic;
  • Antibacterian;
  • Antifungic;
  • Antiinflamator;
  • Antiseptic;
  • Calmant;
  • Decongestionant;
  • Energizant;
  • Expectorant.

sticlute cu ulei de pin si crenguta de pin

Având în vedere proprietățile enumerate, nu este surprinzător că uleiul de pin oferă beneficii demne de luat în seamă, cum ar fi:

Calmează durerile musculare 

Uleiul de pin este apreciat nu numai pentru că reduce disconfortul ce însoțește oboseala musculară, ci și pentru că ajută la calmarea durerilor specifice afecțiunilor inflamatorii care afectează mușchii și articulațiile, precum artrita sau reumatismul. Pentru a te bucura de efectele sale, adaugă 4 picături de ulei de pin în 30 ml loțiune de corp sau ulei purtător și masează-te apoi pe zonele dureroase. 

Ușurează congestia de la nivelul tractului respirator

Aroma puternică a uleiului de pin, când este inspirată profund, ajută la reducerea congestiei și stimulează eliminarea mucusului. În același timp, întrucât conține un nivel ridicat de fenoli, combate germenii și sprijină organismul în lupta cu diverse afecțiuni ale tractului respirator, precum răceala, gripa sau sinuzitele.

În situațiile în care vrei să respiri mai ușor și să-ți calmezi tusea, include și ulei de pin într-un decongestionant „vapour rub”, pe care să îl aplici fie pe gât, fie pe piept, fie pe spate. Pentru a-l prepara, ai nevoie de:

  • 10 picături ulei esențial de pin;
  • 10 picături ulei esențial de mentă;
  • 20 picături ulei esențial de eucalipt;
  • 1/2 cană ulei de cocos;
  • 1/4 cană ceară de albine;
  • 1/4 cană ulei de măsline.

După ce faci rost de ingrediente, procedează așa:

  • Toarnă într-un borcan de sticlă uleiul de cocos, de măsline și ceara;
  • Pune borcanul într-o cratiță cu 5 cm de apă: lasă cratița la foc mediu pentru topirea uleiurilor și cerii. Amestecă permanent;
  • Lasă amestecul de uleiuri și de ceară să se răcească treptat și adaugă uleiurile esențiale;
  • Toarnă amestecul obținut în recipiente de metal pentru păstrare.

Conferă energie și ține oboseala la distanță

Aroma uleiului de pin este revigorantă și, de aceea, este binevenită în stările de oboseală fizică și mentală, îmbunătățind capacitatea de concentrare și de memorare. În aceste condiții, nu greșești dacă apelezi la el, de exemplu, când studiezi, când conduci, când faci exerciții fizice etc.

Înlătură stările de anxietate

Nu numai că uleiul de pin te calmează când îi inspiri aroma, dar este util și pentru diminuarea spasmelor și tensiunilor acumulate la nivelul mușchilor, ceea ce înlătură anxietatea și te ajută să-ți limpezești mintea. De pildă, când vrei să alungi gândurile „negre” care te împiedică să te concentrezi când te rogi, când citești sau când meditezi, pune într-un difuzor ulei de pin, ulei esențial de bergamotă, ulei esențial de tămâie și de lămâie. 

Purifică aerul din spațiile interioare și contribuie la atenuarea alergiilor

Bacteriile, fungii și/sau mucegaiurile provoacă diverse manifestări neplăcute când se află în aerul din spațiile interioare în care petreci mult timp. Din cauza microorganismelor dăunătoare, nu este exclus să te confrunți, la un moment dat, cu simptome caracteristice rinitei alergice: dificultăți în respirație, ochi care lăcrimează frecvent, mâncărimi la nivelul nasului, gâtului, gurii etc. O soluție pentru a evita o asemenea situație este să recurgi și la uleiul de pin.

ramuri de conifere, conuri si sticluta cu ulei esential

Potrivit unui studiu apărut în revista „Medicina” (Kaunas, Lituania), bazat pe testarea a 13 tipuri de toxine prezente în aer, uleiul de pin acționează atât asupra fungilor, cât și asupra bacteriilor. Cel mai puternic acționează asupra acestora din urmă, reducându-le concentrația din aer.

Când nu te simți în largul tău din pricina unei rinite alergice, încearcă să combini ulei de pin cu ulei esențial de eucalipt. Pune câte 2 picături din ambele uleiuri în 30 ml ulei de cocos și masează-te cu amestecul rezultat pe gât, pe piept și pe partea superioară a spatelui. 

Ameliorează durerile de cap

Acest efect al uleiului de pin se datorează capacității de a elimina toxinele din aer. În plus, pentru că induce o stare de calm, este de ajutor inclusiv în caz de dureri de cap tensionale sau în caz de migrene ce însoțesc sindromul premenstrual. 

Pentru a te simți mai bine când te doare capul, urmează și aceste sfaturi:

  • Inhalează aroma uleiului de pin direct din recipientul în care se află;
  • Toarnă câteva picături de ulei fie pe hainele pe care le porți, fie pe o față de pernă: inspiră cât mai profund aroma de pin;
  • Adaugă câteva picături de ulei de pin în 20-30 ml ulei de cocos și masează-te pe tâmple. 

Ulei de șofrănel: beneficii și contraindicații

Uleiul de pin pentru piele

În primul rând, uleiul de pin este potrivit pentru toate tipurile de piele, redând strălucirea naturală a acesteia și protejând-o de efectele nocive ale radicalilor liberi și ale stresului oxidativ. Așa se explică de ce uleiul de pin reduce și semnele de îmbătrânire a tenului, precum liniile fine, ridurile și petele pigmentare. Pentru a-l folosi în acest scop, poți să amesteci 1-3 picături de ulei de pin cu 1 linguriță ulei de migdale sau de jojoba. Masează-te cu amestecul de uleiuri pe față ca să te bucuri de un ten hidratat și catifelat. 

trei femei fericite in tinuta de casa tinand in mâna sticlute cu uleiuri esentiale 

În al doilea rând, întrucât are proprietăți antifungice și previne transpirația excesivă, uleiul de pin este binevenit și pentru prevenirea piciorului de atlet, care afectează zonele calde și umede ale picioarelor, cum ar fi zona dintre degete de exemplu. De fapt, piciorul de atlet este o infecție fungică, prezentă la unul sau la ambele picioare și manifestată prin:

  • Mâncărime;
  • Piele crăpată sau descuamată între degetele de la picioare;
  • Inflamarea și înroșirea pielii;
  • Senzație de arsură sau înțepătură: inclusiv la nivel tălpilor;
  • Bășici.

Nu în ultimul rând, uleiul de pin, prin proprietățile antibacteriene și antiseptice, micșorează riscul de infecții asociate tăieturilor, înțepăturilor sau zgârieturilor. 

Ulei de pin pentru eczeme

În calitate de agent antiinflamator și analgezic, uleiul de pin este apreciat și pentru calmarea disconfortului prezent în afecțiunile dermatologice acompaniate de inflamație, mâncărime și uscăciune, precum eczemele și psoriazisul. 

Dacă vrei să profiți de efectele benefice ale acestui ulei pentru o eczemă, mizează pe aplicații topice. Pentru cele mai bune rezultate, ține seama de aceste instrucțiuni:

  • Pune ulei de jojoba sau de magneziu într-un vas de sticlă;
  • Adaugă câteva picături de ulei de pin peste uleiul din vasul de sticlă: amestecă bine toate uleiurile, ajutându-te de o lingură de lemn;
  • Toarnă amestecul de uleiuri pe palme;
  • Maseză-te blând pe zonele afectate de eczemă.

Ulei de pin pentru păr

În condițiile în care elimină bacteriile și împiedică acumularea excesivă de murdărie, de sebum și de celule moarte, uleiul de pin previne inflamația, mâncărimile și infecțiile de la nivelul scalpului. Astfel, părul își păstrează vitalitatea și strălucirea.

Deoarece stimulează circulația sanguină și reglează producția de sebum, uleiul de pin întărește foliculii, ceea ce scade riscul de cădere a părului și îi stimulează regenerarea. 

crengute de pin, pieptan de lemn si sticluta de ulei esential

Totodată, acțiunea antifungică a uleiului de pin asigură prevenirea și ameliorarea mătreții. Ca să eviți descuamarea și mâncărimile de la nivelul scalpului, tot ce ai de făcut este să pui 10-12 picături de ulei de pin în jumătate de cană de șampon din ingrediente cât mai naturale. Spală-te apoi pe cap și clătește-te bine.

Ulei de pin: uz intern

În cazul în care te gândești să optezi pentru administrarea internă a uleiului de pin, este necesar să te sfătuiești mai întâi cu un medic și cu un specialist în aromaterapie. Dacă aceștia îți recomandă uleiul și pentru uz intern, trebuie să te orientezi numai către ulei organic de pin, 100% puritate.

De exemplu, când simți nevoia să beneficiezi de o detoxifiere naturală, folosește ulei organic de pin, pentru uz terapeutic, alături de alte ingrediente ce favorizează eliminarea toxinelor, cum ar fi apa, zeama de lămâie, mierea naturală sau un smoothie. 

Uleiul de pin pentru slăbit

Pe de o parte, uleiul de pin te susține în efortul de a-ți păstra o greutate sănătoasă întrucât stimulează metabolismul. Pe de altă parte, pentru că are și proprietăți diuretice, favorizează eliminarea excesului de apă din corp, ceea ce te ajută în situația în care ai kilograme în plus din pricina retenției de fluide. Mai mult, când se elimină excesul de apă, prin creșterea frecvenței urinării se ajunge și la eliminarea acidului uric, a sării și a grăsimilor. În acest context, se poate spune că uleiul de pin contribuie la păstrarea sănătății tractului urinar și la  reglarea greutății corporale prin stimularea detoxifierii. 

Inhalații cu ulei de pin

Acest tip de inhalații sunt apreciate în special pentru congestiile care afectează tractul respirator. Ca să faci inhalații cu ulei de pin, poți să recurgi la:

  • Inhalații cu aburi: adaugă 3-5 picături de ulei de pin la 1 l de apă fierbinte. Toarnă apa într-un vas, apleacă-te deasupra acestuia și inspiră aburii formați pentru aprox. 5 minute sau până când simți că aceștia pătrund pe căile respiratorii;
  • Inhalații cu ajutorul difuzorului de aromaterapie: folosește-te de un difuzor electric, care trimite în aer molecule de vapori infuzate cu ulei de pin, astfel încât să poți să inhalezi aroma cu virtuți terapeutice. Procedând așa, sinusurile se deblochează treptat, iar inflamația de la nivelul pasajelor nazale se reduce. 

femeie care inhaleaza vapori aromatici datorita inhalatiilor cu ajutorul unui difuzor

Efecte adverse ale uleiului de pin

În general, uleiul de pin este bine tolerat când este folosit pentru aplicații topice. Uneori, nu este exclus ca persoanele cu piele hipersensibilă să se confrunte cu anumite reacții nedorite, ca de exemplu:

  • Iritații;
  • Mâncărimi;
  • Inflamații;
  • Uscarea și/sau descuamarea pielii.

femeie care incearca sa se scarpine pe mână din pricina mâncarimilor

Pentru a nu ajunge într-o asemenea situație, testează uleiul de pin pe piele înainte să-l utilizezi. Diluează 1-2 picături într-un ulei purtător și aplică-le apoi pe zone ale pielii care nu sunt foarte sensibile, cum ar fi pe antebraț de exemplu. Dacă în 24 de ore nu intervin iritații și mâncărimi, înseamnă că poți să aplici uleiul și pe zone mai sensibile, precum pe piept sau pe față. 

Alte efecte adverse ale utilizării uleiului de pin, care survin în cazuri rare, sunt iritațiile ușoare la nivelul tractului respirator. Aceste iritații declanșează tuse. 

În cazul în care ești alergică la polenul de pin, nu folosi nici ulei de pin. Ca să-ți dai seama dacă treci printr-o reacție alergică, ar trebui să ai simptome precum strănut și/sau iritații pe piele.

Nu uita că inhalațiile cu ulei de pin sunt contraindicate în caz de epilepsie sau de astm, în condițiile în care cresc riscul declanșării unei crize. 

De asemenea, uleiul de pin nu se utilizează fără a avea sfatul unui medic în oricare dintre aceste situații:

  • Ești însărcinată sau alăptezi;
  • Te confrunți cu anumite probleme de sănătate: de exemplu, cu boli cardiace, hipertensiune arterială, boli de piele, dereglări hormonale etc;
  • Urmează să treci printr-o intervenție chirurgicală.

Dacă vrei să folosești uleiul de pin pentru copilul tău, consultă-te neapărat cu un medic pediatru. 

În afară de faptul că este benefic pentru sănătate din mai multe puncte de vedere, uleiul de pin îți poate fi aliat de nădejde și în gospodărie când:

  • Îl incluzi într-un amestec pentru curățarea podelelor: adaugă 1/2 cană de oțet și 10 picături de ulei de pin într-o găleată. Distribuie amestecul obținut pe podele și apoi clătește cu apă;
  • Îl folosești să cureți cât mai bine tigăile: în acest scop, adaugă câteva picături de ulei de pin în bicarbonat de sodiu pentru a obține o pastă densă pe care să o aplici pe zonele cu pete;
  • Îl utilizezi pe suprafețe de sticlă: pentru a curăța oglinzile, geamurile sau diverse electrocasnice, adaugă câteva picături de ulei de pin la o cană/ la o jumătate de cană de oțet;
  • Îl folosești pentru a pregăti o soluție pentru curățarea și dezinfectarea covoarelor: pune 15-20 de picături de ulei de pin la 3 l de apă. Distribuie amestecul în zonele cu pete și dacă, vrei, apelează și la un dispozitiv de curățare cu aburi;
  • Îl incluzi într-o soluție de curățare pentru suprafețele din baie, pentru dulapuri, pentru electrocasnice: toarnă apă și câteva picături de ulei de pin într-un recipient tip spray și agită-l bine. Aplică spray-ul pe suprafețele dorite și șterge ușor, folosind o cârpă moale și curată;
  • Îl combini cu ulei esențial de lămâie ca să alungi mirosurile neplăcute din găleata de gunoi și să o dezinfectezi: pune 2 picături de ulei de pin și 2 picături de ulei esențial de lămâie pe mai multe dischete de vată, pe care le distribui apoi în gălețile de gunoi. 

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pixabay.com, Image by FreepikImage by DCStudio on Freepik

Surse articol: draxe.com, explore.globalhealing.com, healthline.com, lovetknow.com, mayoclinic.org, natureswildmedicine.com, newdirectionsaromatics.com, organicfacts.net, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, romedic.ro, sfatulmedicului.ro, webmd.com

Articolul urmator
Glucomannan: beneficii și mod de administrare
Glucomannan: beneficii și mod de administrare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare
    Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare

    Uleiul de măceșe este folosit din timpuri străvechi, pentru ameliorarea mai multor afecțiuni, însă a fost reintrodus recent în atenția publicului, datorită beneficiilor pe...

    Bacopa monnieri: beneficii și mod de administrare
    Bacopa monnieri: beneficii și mod de administrare

    Bacopa monnieri, cunoscută și sub numele de Brahmi sau isopul de apă, este o plantă perenă, cu frunze mici și flori albastre sau albe, care face parte din familia Plantaginaceae....

    Uleiul de canabis: beneficii și mod de administrare
    Uleiul de canabis: beneficii și mod de administrare

    Uleiul de canabis, cunoscut și sub numele de ulei de CBD (cannabidiol), este un produs derivat din planta de canabis. Această plantă conține numeroși compuși chimici, denumiți...

    Astragalus: beneficii și mod de administrare
    Astragalus: beneficii și mod de administrare

    Nu ai auzit niciodată de astragalus? Renumită pentru proprietățile sale adaptogene, se crede că rădăcina Astragalus susține sistemul imunitar, îmbunătățește sănătatea...

    Ulei de cimbru: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de cimbru: beneficii și mod de utilizare

    Uleiul de cimbru este un ulei esențial extras din planta de cimbru (Thymus vulgaris), cunoscută pentru aroma sa distinctivă și proprietățile terapeutice.

    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare

    Uleiul de neem este un produs natural, cu o istorie lungă și bogată în utilizări medicinale și cosmetice. Acest ulei este extras din semințele arborelui de neem (Azadirachta...

    Coama leului: beneficii și mod de administrare
    Coama leului: beneficii și mod de administrare

    Coama leului este o ciupercă medicinală originară din Asia, dar care crește și în alte regiuni cu un climat similar, precum Europa și America de Nord.

    Seva de mesteacăn: beneficii și mod de administrare
    Seva de mesteacăn: beneficii și mod de administrare

    Seva de mesteacăn, cunoscută și sub numele de apă de mesteacăn, este un lichid limpede și răcoritor, care se extrage din mesteacăn. Cu gustul său unic și numeroasele beneficii...

    © 2025 Qbebe