Care pot fi cauzele apariției nasului înfundat
Nasul înfundat poate apărea din cauze variate, precum:• Răceala obișnuită sau gripa
• Prezența unor infecții de la nivelul sinusurilor
• Deviația de sept
• Prezența polipilor
• Diverse reacții alergice (cum ar fi cele la polen, la mucegai, la fân etc.)
• Declanșarea așa-numitei „rinitei medicamentoase" (aceasta poate fi cauzată de utilizarea în exces a substanțelor utile decongestionării nazale)
• Astmul
• Prea mult fum de țigară
Ce fel de uleiuri esențiale ne pot ajuta în caz de nas înfundat
În încercarea de a evita excesul de substanțe de sinteză recomandate pentru nasul înfundat , puteți apela și la uleiuri esențiale. Fie că le folosiți prin inhalarea directă, fie că vă veți masa cu ele, fie că le veți inhala cu ajutorul terapiei cu abur, acestea vă pot ajuta să vă redobândiți starea de bine.
Iată care sunt unele dintre cele mai recomandate uleiuri esențiale pentru tratarea unui nas înfundat.
Este sigur și pentru cei mici și este văzut ca fiind unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale destinate ameliorării senzației de nas înfundat, grăbind totodată vindecarea în răceală sau gripă.
Uleiul de cimbru poate fi folosit astfel:
• Îl poți inhala direct
• Poți să faci aromaterapie cu el
• Poți să pui câteva picături în apa în care faci baie
Uleiul esențial de cuișoare
Este unul dintre uleiurile esențiale cele mai recomandate în caz de congestie nazală. Compușii săi au proprietăți antivirale, antibacteriene și antiinflamatoare și de aceea pot accelera vindecarea inclusiv în caz de infecții sinusale.
Studiile de specialitate au arătat că, în caz de congestie nazală severă, acest ulei își poate spori efectul dacă va fi combinat și cu oricare dintre aceste uleiuri: de scorțișoară, de eucalipt sau de rozmarin.
Uleiul de mentă
Acest ulei este catalogat, de către specialiști ca fiind unul dintre cele mai eficiente remedii pentru congestia nazală. Nu numai că mentolul va contribui la desfundarea propriu-zisă a nasului, dar va fi benefic și datorită proprietăților antimicrobiene, antiinflamatoare, analgezice și antifungice.
Ceea ce îl face util este și capacitatea de a împiedica acumularea excesivă a mucusului în pasajele nazale, ușurând astfel respirația. În plus, fiind astringent și sedativ, uleiul de mentă poate calma durerile de cap ce pot fi asociate adesea cu un nas foarte înfundat.
Îainte de a apela la acest ulei, trebuie să știți că trebuie să procedați în oricare dintre aceste moduri:
• Pune 1-2 picături în palmă și apoi pune-ți palma la nas, respirând profund
• Poți să pui picături de ulei de mentă și pe pernă, ușurându-ți astfel somnul
• Nu te feri să pui ulei esențial de mentă într-un umidificator- Nu numai că te va ajuta să respiri mai ușor, dar va dezinfecta și aerul din încăperea respectivă
Nu uita însă că acest ulei poate deveni toxic dacă este folosit excesiv.
Datorită prezenței eucaliptolului, acest ulei va debloca pasajele nazale, iar datorită proprietăților antimicrobiene, antivirale și antifungice poate grăbi vindecarea în caz de răceală sau gripă.
Un asemenea ulei poate fi utilizat și pentru copii, dar amestecându-l în prealabil cu un altul (precum cel de migdale sau de măsline).
Ideal este să diluezi acest ulei esențial și pentru a-l împrăștia,cu ajutorul unui spray, în camera în care vei dormi.
De asemenea, specialiștii ne recomandă să folosim uleiul de eucalipt și cu un aparat de aromaterapie.
Citește și: 11 remedii naturale la care să apelezi când copilului îi curge nasul
Uleiul esențial de rozmarin
Și el este indicat în caz de nas înfundat datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatoare, eliberând pasajele nazale.
Ideal este să-l aplici astfel: amestecă-l și cu un alt ulei (cum ar fi cel de lavandă, de eucalipt sau de lămâie) și masează-ți ușor pieptul, nasul, tâmplele și pomeții. Cu siguranță că te vei simți mult mai bine!
Acest tip de ulei conține compuși cu proprietăți antiinflamatoare și antiseptice, fapt care-l face foarte potrivit pentru congestia nazală.
Poți să folosești uleiul precum în indicațiile de mai jos:
• Combină-l cu ulei de jojoba sau de măsline și masează-te cu el în zona nasului și pieptului
• Îmbibă o cârpă în apă cât mai caldă, pune pe ea 1-2 picături de ulei de rozmarin și o vei duce la nas, respirând profund
• Pune ulei de rozmarin într-un aparat de aromaterapie
Este cunoscut din cele mai vechi timpuri pentru tratarea nasului înfundat în caz de infecții sinusale, răceală sau gripă. Nu numai că ne va scăpa de această problemă neplăcută, dar ne va ajuta întreg organismul să lupte mai bine cu bacteriile sau cu virușii.
Când avem nasul foarte înfundat, ideal este să ne folosim de uleiul de Tea tree în felul următor: îți vei masa cu el zona sinusurilor, pieptul și gâtul. Ai însă grijă, dacă ai pielea sensibilă, să-l diluezi în prealabil cu alt ulei, evitând astfel apariția unor erupții cutanate.
În același timp, uleiul de Tea tree poate fi diluat (2-3 picături) într-un pahar cu apă. Vei face apoi gargară cu el, fără a-l înghiți.
Simptomele neplăcute provocate de un nas înfundat pot fi ameliorate și datorită uleiului esențial de lavandă. Și acesta are proprietăți antibacteriene, antivirale, antiinflamatoare și analgezice, fiind numai bun și pentru durerile de cap din răceală sau gripă.
Poți să foloseși uleiul esențial de lavandă în oricare dintre aceste moduri:
• Te vei masa cu câteva picături pe piept, pe tâmple și pe gât. Vei vedea că te vei simți mai relaxată și vei adormi mai ușor.
• Poți să pui uleiul într-un aparat de aromaterapie.
Extras prin presarea la rece, acest ulei este excelent pentru congestia sinusurilor, eliminând bacterii sau viruși și ușurând respirația. În plus, poate să întărească și sistemul imunitar.
Înainte de a-l folosi, ține cont de următorul aspect: uleiul de lămâie este fotosenzitiv, așa că nu te expune la soare după ce l-ai aplicat pe piele.
Pentru a scăpa de nasul înfundat, cel mai bine este să-ți masezi cu el pieptul, fruntea și tâmplele.
Studiile din domeniu au arătat că acest ulei esențial eliberează congestia nazală și poate contribui considerabil la ameliorarea simptomelor provocate de afecțiuni precum rinita alergică sau răceala comună.
Datorită acestui tip de ulei, nu numai că nasul se va desfunda mai ușor, dar vei scăpa și de strănut sau de ochii ce curg.
Cum ne pot ajuta, în caz de nas înfundat, combinațiile de uleiuri esențiale
Specialiștii ne propun, pentru situația în care senzația de nas înfundat este persistentă, să ne folosim de o inhalație cu aburi, în care să punem următoarele uleiuri esențiale:
• 1 picătură de ulei esențial de mentă
• 1 picătură de ulei esențial de eucalipt
• 1 picătură de ulei esențial de cimbru
După ce vom avea la îndemână aceste uleiuri, vom respecta aceste instrucțiuni:
• Pune să fiarbă o oală de apă
• Pune în apa fierbinte uleiurile esențiale menționate
• Ajută-te de un prosop și stai cu capul aplecat deasupra aburului, având grijă să ai capul cât mai bine acoperit
• Inhalează, pe cât poți de profund, aburii formați.
Voi știați până acum faptul că și uleiurile esențiale ne pot scăpa de nasul înfundat?
Citește și: Remedii simple, dar eficiente care combat raceala
Surse:
www.themiracleofessentialoils.com; www.thinkoily.com