Vrei să-ți întărești relația pe care o ai cu cel mic? Bun, acesta este primul pas.
Mai departe, există mai multe modalități prin care poți face asta. Una dintre ele este implementarea unor obiceiuri zilnice, care vă vor apropia.
1. Îmbrățișează-ți copilul de mai multe ori pe zi (ideal, 12)
Virginia Satir, psihoterapeut de familie, spune că un copil are nevoie de minim 4 îmbrățișări în fiecare zi ca să supraviețuiască; 8 îmbrățișări pe zi ca să se simtă bine; și 12 îmbrățișări pe zi ca să crească și ca să se dezvolte.
Nu știm dacă acest număr e bătut în cuie, dar esența mesajului este simplă. Îmbrățișează-ți copilul în fiecare zi, de mai multe ori, fără să cauți un motiv anume. Sigur că poți să-l mângâi și pe păr, pe umeri, poți să-i dai un pupic pe nas, pe frunte, pe obraz; practic dă-ți voie să-ți exprimi afecțiunea atât de mult cât simți.
2. Joacă-te
Cui nu-i place să râdă și să se distreze? Râsul (mai ales împreună cu cei dragi) ajută la secretarea endorfinei și oxitocinei, hormonii responsabili de fericire și de sentimentul de siguranță, încredere.
Ei bine, joaca, distracția și râsul întărește legătura dintre părinte și copil și totodată, îl ajută pe acesta să-și regleze emoțiile și comportamentul.
3. Oprește-ți telefonul atunci când interacționezi cu copilul
Probabil că nu e prima dată când o auzi, însă nu puteam să nu punem și acest obicei pe listă.
În momentul în care ești disponibil și prezent în interacțiunea ta cu copilul, acesta se simte important, iubit și încrezător.
4. Petrece mai mult timp cu el înainte de o etapă de tranziție
Schimbările pot fi dificile și pentru adulți, dar cu atât mai mult pentru copii. Fie că vorbim de prima zi de grădiniță, sau de mutarea în altă locuință, etapele de tranziție pot provoca mult stres pentru copil.
Ia-ți puțin timp ca să discuți cu el despre ce simte și să-l încurajezi, înainte de a face orice schimbare majoră.
5. Petrece timp cu el 1 la 1
Activitățile cu întreaga familie sau cu prietenii sunt speciale și aduc multă bucurie, însă e nevoie și de petrecerea timpului 1 la 1, doar copilul și părintele.
În felul acesta, legătura și încrederea dintre cei doi se menține și crește, devenind tot mai puternică.
E bine să faci asta chiar și când copilul e mai mare, nu doar atunci când e mic.
6. Încurajează-l să-și exprime emoțiile
Validarea emoțiilor din partea părintelui îl face pe copil să se simtă în siguranță și să înțeleagă că nu e nimic greșit sau ciudat cu el, pentru că simte anumite emoții.
Adu-ți aminte că tu ești persoana cea mai importantă pentru copil. În fața ta va avea curajul să plângă, să își arate vulnerabilitatea să râdă în cel mai zgomotos mod posibil.
7. Ascultă-l
Ascultă-l fără să îl întrerupi sau să îi dai vreo sugestie care să-i spună ce ar fi trebuit să facă sau ce trebuie să facă mai departe.
Doar ascultă-l și ai să vezi cât de mult îl va ajuta.
În plus, ți se dezvoltă partea empatică atunci când încerci să vezi lucrurile din perspectiva copilului tău.
8. Nu te mai grăbi
Știm, părinții și-au „instalat” obiceiul de a se grăbi încă de când copilul era mic. Până la urmă sunt atâtea lucruri de făcut!
Însă poți să iei o pauză din când în când și să mergi mai încet. Dă-ți timp să savurezi unele momente, sunt șanse să îți fie dor de ele și să-ți pară rău că nu te-ai bucurat mai mult.
9. Povestește cu el înainte de culcare
Rutina înainte de culcare poate deveni una din preferatele copilului mai ales atunci când părintele se bagă sub aceeași plapumă, începe să-l mângâie pe păr și îl întreabă ce vrea să se facă când va fi mare. Sunt momente speciale, de care cel mic își va aminti cu drag când va fi mare.
Eu încă îmi amintesc când mergeam în vizită la bunicul meu și mă bgam seara în pat lângă el. Îl puneam să-mi povestească vrute și nevrute și probabil că unele dintre cele mai bune discuții ale noastre datează din acea perioadă.
Aui trecut mulți ani de atunci, dar încă e una dintre amintirile mele preferate cu el.
10. Fii prezentă
În conversații, în îmbrățișări, în momentele bune și în acelea mai puțin bune. Îți vei mulțumi mai târziu pentru asta și la fel va face și copilul tău.
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: https://www.lovewhatmatters.com/10-routines-that-will-strengthen-a-parent-child-relationship/