Copilul tău știe cine a fost Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu? Cât de mult știi tu, ca părinte, istoria României?

Copilul tău știe cine a fost Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu? Cât de mult știi tu, ca părinte, istoria României?

Mariana Voinea

Călin Georgescu, candidatul alegerilor prezidențiale 2024 care au obținut surprinzător cele mai multe voturi în România, și-a exprimat părerile controversate în mai multe domenii și asupra mai multor subiecte. Printre acestea se numără și elogierea unor nume „grele” din istoria României, Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu, despre care a spus că ar fi făcut și fapte bune și că pot fi considerați eroi și martiri.

În urma acestor declarații făcute în ianuarie 2022, Parchetul General a deschis chiar și un dosar penal pe numele lui Călin Georgescu pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid și crime de război. Totodată, candidatul la prezidențiale Călin Georgescu a susținut faptul că România ar avea mai mult de câștigat dacă ar întreține niște relații mai bune cu China și cu Rusia.

Oare toți părinții știu să explice copiilor care văd la televizor, în cadrul emisiunilor de știri, astfel de afirmații, ce semnificație și ce simbolistică au ele, de fapt? Ce impact au avut Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu asupra istoriei României?

„Istoria a fost mistificată şi sunt foarte mulţi oameni fabricaţi”

Toţi au făcut şi fapte bune şi altele mai puţin bune, dar în general un lider autentic este cel care spune adevărul şi, dacă nu spui adevărul, nu ai cum să fii lider. Istoria a fost mistificată şi sunt foarte mulţi oameni fabricaţi, iar puterea a fost luată pe bani în ultima perioadă, în ultimii 30 de ani.

Sub acest aspect, referitor la întrebare, trebuie să păstrăm un echilibru. Au fost şi fapte bune şi fapte pe care nu le pot comenta, dar istoricii trebuie să demonstreze acest lucru. Faţă de martiri nu pot să am păreri, dar sunt din istoria noastră şi rămân în istoria noastră", a spus Călin Georgescu la Antena 3. Totodată, candidatul la prezidențiale susținea și că Zelea Codreanu „s-a luptat pentru moralitatea ființei umane”.

fotografie alb negru cu un baiat care se uita la un televizor cu tub

Fostul judecător Cristi Dănileț face precizări în acest sens pe pagina sa personală de Facebook: „Corneliu Zelea Codreanu a fost șeful mișcării legionare în perioada interbelică, construită pe model fascist italian și cu nazist german. A pus la cale asasinate împotriva unor personaje importante ale vremii - miniștri, istorici, jurnaliști.

A vânat și ucis evrei. Fascina populația unind ortodoxismul de românism într-un misticism atrăgător pentru intelectuali și pentru țărani. Mergea prin sate călare pe cal alb îmbrăcat în costum popular. A fost asasinat de jandarmii care trebuiau să îl conducă la un loc de detenție.

Ion Antonescu a fost conducător al armatei române și prim-ministru în anii imediat anteriori ocupării țării de ruși în 1944. A dat ordin armatei să deporteze și să omoare romi și evrei din Basarabia și Bucovina. S-au autoproclamat conducător al statului, a emis acte normative în locul parlamentului.

A fost decorat de Hitler și a refuzat ieșirea din războiul purtat alături de nemți. A fost judecat drept criminal de război și executat. În anul 2008 curtea noastră supremă a respins reabilitarea lui. Cultul acestor indivizi este interzis de către OUG 31/2002, modificată în anul 2015”.

Corneliu Zelea Codreanu

Corneliu Zelea Codreanu a fost liderul Mișcării Legionare, un personaj faimos și controversat al perioadei interbelice. Corneliu Zelea Codreanu a fost ucis la vârsta de 39 de ani, la apogeul puterii sale politice, iar ordinul asasinatului a fost dat chiar de Regele Carol al II-lea.

corneliu zelea codreanu

În 1927, în Regatul României a luat naștere Legiunea Arhanghelului Mihail, fondată de Corneliu Zelea Codreanu, pe atunci student la Drept, personaj cunoscut pentru activitatea sa reacționară din mediile studențești. Mișcarea Legionară formată din câțiva colaboratori din mediile intelectuale și studențești, avea o politică de extremă dreapta unicat în România.

Corneliu Zelea Codreanu promova un model ultra naționalist de factură ortodoxă, bazat pe renaștere spirituală și asezonat cu puțin antisemitism. Străinii și evreii erau priviți cu scepticism. În anii 30, liderul Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu chiar a ajuns deputat în Parlamentul României și devenise un motiv de îngrijorare pentru Regele Carol al II-lea.

A fost condamnat pentru ultraj, trădare și considerat un real pericol pentru societate, având în vedere asasinatele politice comise de legionari în acea perioadă.

Ion Antonescu

Generalul, ulterior mareșalul Ion Antonescu nu a fost un martir și nici un erou al României, așa cum este elogiat de actualul candidat la prezidențiale.

Unul din cele mai controversate personaje ale istoriei României a ajuns chiar Prim Ministru al țării și a pus mâna pe puterea supremă în stat, trimițându-l pe Regele Carol al II-lea în exil. Dictatura antonesciană a marcat istoria României, iar Ion Antonescu este și acum considerat un criminal de război de unii dintre istorici.

Dictatura antonesciană a hotărât soarta țării noastre pe tot parcursul celui de-al Doilea Război Mondial. Mareșalul Ion Antonescu s-a născut într o familie de militari de carieră, a urmat Școala Militară de Infanterie și Cavalerie și apoi Școala Specială de Cavalerie și Război. Numai că faptele și acțiunile în care s-a făcut remarcat, nu sunt chiar onorante.

ion antonescu

Se spune că Ion Antonescu Este cel care a contribuit la planurile pentru bătălia de la Mărășești și ulterior a fost decorat cu „ordinul Mihai Viteazul”, fiind considerat erou de război. În 1937, devine general DE devizie, când se hotărăște și se intre în politică și este propus ca Ministru al Apărării Naționale în Guvernul condus de Octavian Goga.

După lovitura de stat din 10 februarie 1938 a lui Carol al II-lea, Ion Antonescu a rămas Ministru al Apărării în relații aparent bune cu regele. Fiind nemulțumit de politica lui Carol al II-lea, i-a trimis chiar și un memoriu în care îl sfătuia pe conducătorul țării cum să procedeze în condiția delicată în care se afla România. Contextul era absolut dramatic: din septembrie 1939 în Germania nazistă invadase Polonia, iar România rămăsese fără aliați tradiționali.

Și Franța și Anglia aveau mari probleme cu Hitler. Armata română, slab pregătită pentru a face față unei eventuale invazii și sfaturile date de Ion Antonescu lui Carol al II-lea l-au determinat pe șeful statului de atunci să îl perceapă ca pe un inamic. Generalul Ion Antonescu fusese trimis forțat în domiciliu la mănăstirea Bistrița, însă nu pentru mult timp.

Drama României Mari din vara anului 1940, când România a rămas rând pe rând fără Transilvania de Nord Vest, fără Basarabia, nordul Bucovinei și Cadrilaterul a fost momentul prielnic pentru ca Ion Antonescu să fugă de la Mănăstirea Bistrița. Acesta s-a întâlnit în secret cu Iuliu Maniu, liderul PNȚ.

Atunci au pus la cale îndepărtarea lui Carol al II-lea și formarea unui Guvern de Uniune Națională din care să facă parte inclusiv legionarii. Carol al II-lea ulterior a abdicat, iar rege a ajuns Mihai I, fiul său. Dar stăpânul de facto al României era Ion Antonescu. În România a fost proclamat Statul Național Legionar, iar țara s-a aliat, sub îndrumarea lui Ion Antonescu, cu Germania nazistă, alegând să plece pe frontul de est cu nemții, contra sovieticilor.

A doua decizie controversată a fost continuarea războiului alături de nemți, după eliberarea Basarabiei și trecerea Nistrului în teritoriul rusesc, în 1941. Aceasta a fost o mare eroare a generalului Ion Antonescu, decizie care a costat viața peste 100.000 de soldați români și a marcat cea mai umilitoare înfrângere din istoria țării noastre. Dictatura lui Antonescu a fost marcată de violențele antisemite ale legionarilor.

În acest context, pot fi mumiți Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu eroi și martiri?

Surse foto: istockphoto.com, facebook

Surse articol: romania.europalibera.orgadevarul.roadevarul.ro

Articolul urmator
Din toamnă, elevii clasei a XI-a vor studia disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul”
Din toamnă, elevii clasei a XI-a vor studia disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    Cel mai greu lucru ca părinte: să iei decizii pentru viața copilului tău. O mamă povestește cât de greu i-a fost să accepte că fiul ei va fi operat pe creier
    Cel mai greu lucru ca părinte: să iei decizii pentru viața copilului tău. O mamă povestește cât de greu i-a fost să accepte că fiul ei va fi operat pe creier

    După mai multe complicații suferite la naștere a fiului ei, o mamă este nevoită, 14 ani mai târziu, să ia o decizie crucială pentru sănătatea și viitorul lui. Mama a trebuit...

    Vrei ca al tău copil să știe ce este compasiunea? Nu uita să ți-o arăți și ție, dragă părinte
    Vrei ca al tău copil să știe ce este compasiunea? Nu uita să ți-o arăți și ție, dragă părinte

    Îți faci des auto-critica, inclusiv în fața copiilor tăi? Nu te simți suficient de bun? Te porți exemplar cu toți cei din jur, mai puțin cu tine însuți? Ce-ar fi...

    O mamă și fiul ei au fost diagnosticați cu o boală rară: „Vreau să știe cât de puternic poate fi”
    O mamă și fiul ei au fost diagnosticați cu o boală rară: „Vreau să știe cât de puternic poate fi”

    Salina Itwaru suferă de neurofibromatoză, o boală genetică care provoacă apariția tumorilor pe țesutul nervos. Din păcate, i-a transmis aceeași boală și fiului său, Tyler. Partea...

    „Mama, nu vorbi cu el, are haine ieftine”. Tu, dragă părinte, ești vinovat pentru faptul că al tău copil pune mai mult preț pe lucrurile materiale, și nu pe valoarea umană
    „Mama, nu vorbi cu el, are haine ieftine”. Tu, dragă părinte, ești vinovat pentru faptul că al tău copil pune mai mult preț pe lucrurile materiale, și nu pe valoarea umană

    Care este diferența dintre o haină scumpă și una ieftină? Un logo cusut sau imprimat pe o bucată de material. Care este diferența dintre un copil sărac și unul bogat sau care pune...

    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

    Încă o zi, încă un duș, încă 20 de minute pe care le petrec luptând cu părul frumos - dar extrem de diferit - al celor două fiice ale mele. Una are părul cu...

    Vrei sa îl ții ocupat pe copilul tău cât îți rezolvi treburile casnice? Iată cum!
    Vrei sa îl ții ocupat pe copilul tău cât îți rezolvi treburile casnice? Iată cum!

    Orice mamă visează să își împartă timpul în așa manieră încât să își poată rezolva treburile casnice, cât timp micuții ei sunt ocupați...

    Am plesnit copilul altui părinte. Ce-o fi fost în capul meu?
    Am plesnit copilul altui părinte. Ce-o fi fost în capul meu?

    Sunt puține lucruri la care mă gândesc mai mult decât la faptul că sunt un părinte bun. Prinsă constant între gânduri precum ce voi pregăti la cină și dacă...

    © 2024 Qbebe