Și copiii pot fi materialiști. Trăim într-o lume în care contează foarte mult cu ce te îmbraci, cu ce te încalți, ce telefon ții în mână, pe ce laptop lucrezi sau îți faci temele, chiar și ce brand de pâine alegi să mănânci. Într-o lume guvernată de branduri, prețuri mari, lucruri costisitoare în care adulții pun preț pe lucrurile materiale, copiii cresc într-un răsfăț care nu le face bine, nu le conturează personalitatea așa cum ar trebui și le induce valori greșite în viață.
Adesea, copiii nu vorbesc cu alți copii pentru că nu poartă haine de firmă, părinții nu își permit să le ofere ultimul model de telefon, iar din cauza aceasta, micuții sunt marginalizați și devin ținta glumelor colegilor. Iar în acest caz, vina aparține părinților pentru că nu își învață copiii cum să aprecieze lucrurile mărunte.
„Omul face haina, nu haina îl face pe om”. Cum eviți situația în care copilul tău devine materialist?
Materiarismul este dorința de a avea lucruri cât mai multe, cât mai scumpe, de la mărci de renume. Dacă în generațiile anterioare, copiii își doreau doar jucăriile pe care le vedeau în reclamele TV sau la prietenii lor, și îmbrăcau haine de la aceleași magazine cu toții, acum micuții sunt inundați de un val de reclame în social media, în online, pe YouTube. Copiii folosesc telefoane inteligente, tablete, iar în aplicații, chiar și în jocuri, apar reclame la ultimele noutăți apărute pe piață pe care „trebuie” să le aibă.
Desigur că nimeni nu își dorește un copil materialist, dar este greu să reziști acestor tentații într-o lume în care majoritatea copiilor din clasă poartă branduri cunoscute și se laudă cu asta.
Există metode prin care materialismul poate fi ținut sub control, conform noilor sudii și unui articol postat în New York Times, în care se sugerează o nouă abordare asupra acestei probleme. Practic, a fost efectuată o cercetare pe 71 de familii cu copii materialiști, dintre care jumătate și-au continuat viața în mod obișnuit, iar cealaltă jumătate au participat la secțiuni de grup care au avut ca și subiect principal drămuirea banilor de buzunar, ideea de a dărui și nu numai de a primi, conexiunea între bani și adevăratele valori.
După cele opt săptămâni de testare, grupul de familii active implicate în aceste proiecte au manifestat o dorință mult mai mică pentru posesiunile materiale și o stimă de sine crescută.
Autorul Ron Lieber sugerează chiar câteva idei pentru a crește copii care pun mai puțin preț pe lucrurile materiale:
1. Copiii vor primi bani de buzunar în mod constant pe care îi vor împărți în trei categorii: cheltuieli, economii și bani de oferit.
2. Discuții constante împreună cu copiii despre problemele financiare. Copiii trebuie să știe cum afectează scumpirile în viața voastră de familie, care este venitul membrilor familiei și cum este acesta împărțit.
3. Capacitatea de a face o distincție clară între „a vrea” și „a avea nevoie”.
4. Recunoașterea motivelor pentru care își doresc anumite lucruri cum ar fi reclamele.
5. Găsirea unui mentor, a unei persoane care le poate oferi sfaturi financiare și îi poate ajuta să obțină un echilibru între banii cheltuiți și banii economisiți.
Toți părinții fac asta, și astfel ajung să crească copii materialiști
Cum îți înveți copilul indiferent de vârsta acestuia, că nu banii sunt tot ce contează în viață?
Încă de la cele mai fragede vârste, copii au tendința de a vedea posesiunile materiale și bănești ca fiind cele mai importante în această viață. În calitate de părinte, ai posibilitatea de a-i arăta copilului care sunt adevăratele valori în viață, nu cele materiale.
1. Fii un model pentru copilul tău!
Dacă micuțul tău te va vedea că te îmbraci numai de la branduri renumite și că îți cumperi ultimul model de telefon imediat ce apare, cu siguranță că îți va copia comportamentul atunci când va crește. De aceea este bine să îi dai și un exemplu, nu numai o educație financiară, pentru că exemplul transmite un mesaj important copiilor.
2. Alege experiențele, și nu lucrurile materiale!
Atunci când vrei să îi faci copilului tău un cadou de ziua lui sau de Crăciun, ai putea să alegi o vacanță împreună cu familia decât ultimul model de telefon apărut pe piață. Copilul trebuie să înțeleagă că amintirile rămân și clipele cu familia sunt de neprețuit, în timp ce lucrurile materiale se demodează, se strică, sunt înlocuibile.
3. Faceți voluntariat sau participați la acțiuni de caritate!
Tot în puterea exemplului stă creșterea unui copil care nu pune preț pe lucrurile materiale. Dacă tu, în calitate de părinte, îl vei implica în acțiuni de voluntariat sau de caritate, atunci copilul va învăța cce înseamnă să oferi, care sunt provocările oamenilor defavorizați și cât de recunoscător trebuie să fie pentru ceea ce are deja.
4. Încurajează-ți copilul să ofere cadouri handmade…
Nu toate persoanele se bucură la un cadou foarte scump pe care îl primesc de ziua lor. Învață-ți copilul că un dar făcut de mânuțele lui va fi mult mai apreciat de părinți, de bunici, chiar și de prietenii care îl invită la o petrecere.
Andreea Bălan: Mi se pare că este o prostie ca părinții să arate și să ofere haine de brand copiilor
5. Nu-ți răsfăța copilul!
Știu că vrei ca micuțul tău să aibă tot ceea ce nu ai avut tu în copilărie și că ai tendința de a-i oferi tot numai pentru a-l vedea fericit. Doar că în unele situații, acest tip de comportament înrăutățește lucrurile, îl transformă într-un copil răsfățat, nemulțumit în permanență de ceea ce primește și dorindu-și lucruri mai multe, mai scumpe. Părinții ar trebui să înțeleagă că lucrurile pe care le cumpără copiilor lor trebuie să fie dăruite din inimă și nu pentru ca micuțul să nu se facă de râs în fața prietenilor, pentru că a făcut un tantrum, sau pentru că pur și simplu își dorește un nou model.
6. Copilul este bun de plată, dacă are bani de buzunar strânși…
Dacă îi vei cumpăra copilului tot ceea ce își dorește, când își dorește din banii tăi, iar el cu banii strânși nu face nimic concret, nu le află adevărata valoare. Dacă micuțul își dorește un anumit brand de pantofi sport, ghiozdan, haine sau o anumită jucărie scumpă, fă-l să plătească din banii strânși.
Părinții sunt responsabili de educația financiară a copiilor, de bunăstarea lor, de valorile pe care le cultivă și le folosesc mai târziu în viață. Nu te mira dacă îți vei surprinde copilul râzând de altcineva doar pentru că nu poartă haine de firmă, pentru că tocmai acest comportament a fost încurajat de proprii părinți.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: williamjames.edu, melbournechildpsychology.com.au