Prima zi de școală reprezintă, pentru părinți, un moment care implică multe pregătiri în avans, sesiuni de cumpărături și foarte mult stres. Dar ce credeți? Și pentru copii momentul este unul delicat! Renunță la programul de vacanță, se culcă mai devreme, renunță la telefon sau tabletă și trebuie să se obișnuiască din nou cu programul. Îndeosebi pentru elevii claselor zero, a cincea, a opta, a noua și pentru cei care dau examenul maturității, prima zi de șoală vine cu emoții înzecite. Venim în întâmpinarea perioadei dificile pe care o traversați cu niște sfaturi care vă vor fi de un real folos.
1. Creați ritualuri pe care să le puteți respecta zi de zi în familia voastră
Relația părinte-copil va fi îmbunătățită după ce veți crea anumite ritualuri care vă vor ajuta să creați o conexiune adevărată. Pe cât posibil, programați ca în fiecare zi să luați masa împreună, să faceți o mică plimbare după programul de școală sau să citiți împreună o poveste de noapte bună. Practic, aveți nevoie de doar câteva minute pe care să le alocați zilnic copilului pentru o mai bună comunicare.
În timpul zilelor în care merge la școală, încercați să creați un ritual de dimineață prin care să vă ajutați copilul să se pregătească pentru noua zi. Luați împreună micul dejun, pregătiți pachețelul sau alegeți hainele pe care le va purta micuțul/a la școală. Câteva afirmații pozitive vă vor ajuta atât să începeți ziua cu dreptul, cât și să oferiți un exemplu demn de urmat copilului.
2. Alocați timp doar pentru copil
Desigur că plimbările în familie sunt foarte distractive și reprezintă amintiri foarte frumoase. Ori de câte ori aveți ocazia, încercați să alocați câteva zeci de minute doar elevului/ei. Astfel se va simți important/ă, iar legătura părinte-copil va fi solidă.
Programați o ieșire la film, în parc, la o prăjitură și discutați într-un cadru intim despre așteptările copilului cu privire la noul an școlar. Vorbiți despre temerile lui/ei și vedeți ce puteți face pentru a-i îmbunătăți starea de spirit și încrederea în sine.
3. Formulați întrebări cu răspunsuri elaborate
După ce își încheie ziua la școală, atunci când se întoarce acasă, încercați să aflați care au fost cele mai importante evenimente. Întrebările pe care le formulați trebuie să vă ajute să înțelegeți modul în care au decurs orele de curs. Dacă îl/o veți întreba Cum a fost azi la școală?, vă va răspunde sec Bine. Pentru a destinde puțin comunicarea, alegeți întrebări specifice.
Întrebați, spre exemplu, Ce ți-a plăcut la ziua de astăzi? sau Cum s-a mai purtat colegul acela răutăcios, te-a mai deranjat?, Care a fost materia ta preferată? La ce crezi că te-ai descurcat cel mai bine astăzi la școală? Astfel copilul nu va mai putea să răspundă scurt, ci va trebui să formuleze o frază care îți va spune multe despre cum a decurs ziua la școală.
Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău
4. Fii dispus să-ți asculți copilul
În calitate de părinți, avem tendința de a le ține predici copiilor și de a le expune situații de viață, crezând că așa îi ajutăm. În realitate, copiii vor doar să fie ascultați. Această dorință se manifestă de la cele mai fragede vârste, când prichindelul se agață de fusta mamei și îi spune tot ce vede, tot ce simte, ce îl/o doare. Iar nevoia de a fi ascultat/ă crește pe măsură ce și copilul se dezvoltă.
Ce puteți face în această situație? Așezați-vă pe canapea alături de copil atunci când simțiți că are ceva important să vă spună și permiteți-i să fie deschis. Nu îl judecați și niciodată nu folosiți ceea ce vă spune împotriva lui/ei pentru că acest lucru doar îl/o va interioriza. Nu uitați că de cele mai multe ori, atunci când copilul vrea să vă spună ceva important, nu vă cere neapărat sfatul așa că nu vă grăbiți să i-l oferiți.
5. Participați la ședințele cu părinții
Chiar dacă ședința este stabilită la o oră inoportună pentru jobul pe care îl aveți, nu ezitați să vă luați câteva ore libere pentru a participa. Astfel școlarul va vedea multă implicare în educația lui/ei și nu se va simți exclus/ă atunci când învățătoarea sau diriginta va expune numele părinților care nu au participat la ședință. Vă sugerăm ca ori câte ori se organizează evenimente sau excursii, să fiți alături de cel mic și să îi oferiți tot sprijinul.
6. Planificati activități interesante și amuzante împreună
Școala și activitățile sportive, ori grupurile de interes la care este înscris copilul, îi ocupă majoritatea timpului. Nu ezitați să planificați o ieșire într-un weekend în familie la un grătar sau la o grădină zoologică din apropiere. Puteți organiza o seară de jocuri amuzantă în familie sau invitați câțiva prieteni pentru a se simți în largul lui/ei. Uitați-vă împreună la un film din confortul canapelei. Lăsați creativitatea să-și pună cuvântul și organizați o oră de pictură, desenat, colorat împreună în confortul propriului cămin sau în parcul din apropierea casei.
Calendarul anului școlar 2023-2024, lansat în dezbatere de Ministerul Educației
Având toate aceste sugestii la îndemână, cu siguranță veți face față cu mai multă ușurință începerii noului an școlar. Nu ezitați să vă planificați din timp vacanțele din perioada anului școlar și să țineți cont de părerea copilului în ceea ce privește locațiile alese.
Un copil care se simte important/ă pentru părinții săi va da un randament mult mai bun la școală!
Surse articol: lovewhatmatters.com