- 1. Anul școlar va fi organizat pe 5 module, având o durată totală de 36 de săptămâni, dar va fi mai lung doar cu câteva zile față de cel de anul trecut:
- 2. Programul național „Școala Altfel” se desfășoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023
- 3. Elevii nu vor mai putea fi exmatriculați
- 4. Profesorii vor încheia câte o singură medie pe an la fiecare disciplină și nu vor mai fi teze obligatorii
- 5. Părinții nu mai pot strânge bani pentru atenții destinate profesorilor
- 6. Elevii vor beneficia pe parcursul unui an școlar de cel puțin un plan individualizat de învățare
- 7. Transferul elevilor de clasa a IX-a se va putea face în timpul anului școlar
- 8. Se va introduce Școala Verde
- 9. Colegiile Naționale pot organiza admitere la liceu înaintea Evaluării Naționale. Media din anii de gimnaziu nu va mai conta.
- 10. Profesorilor le va fi interzis prin lege să facă meditații cu proprii lor elevi
1. Anul școlar va fi organizat pe 5 module, având o durată totală de 36 de săptămâni, dar va fi mai lung doar cu câteva zile față de cel de anul trecut:
- Modulul 1: luni, 5 septembrie 2022 - vineri, 21 octombrie 2022 (vacanță: sâmbătă, 22 octombrie 2022 - duminică, 30 octombrie 2022);
- Modulul 2: luni, 31 octombrie 2022 - joi, 22 decembrie 2022 (vacanță: vineri, 23 decembrie 2022 - duminică, 8 ianuarie 2023);
- Modulul 3: luni, 9 ianuarie 2023 - vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz; (vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6 – 26 februarie 2023);
- Modulul 4: luni, 13 februarie 2023 - luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023 (vacanță: vineri, 7 aprilie 2023 - marți, 18 aprilie 2023);
- Modulul 5: miercuri, 19 aprilie 2023 - vineri, 16 iunie 2023 (vacanță: sâmbătă, 17 iunie 2023 - duminică, 3 septembrie 2023).
2. Programul național „Școala Altfel” se desfășoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023
Școala Altfel se va desfășura în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri (modul de învățare).
3. Elevii nu vor mai putea fi exmatriculați
Elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, potrivit noului ROFUIP. Având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.
4. Profesorii vor încheia câte o singură medie pe an la fiecare disciplină și nu vor mai fi teze obligatorii
Conform Edupedu, tezele care până acum erau obligatorii vor fi eliminate în anul școlar viitor, iar elevii vor avea o singură medie la final de an. Mai mult, numărul de note nu va fi sub incidența unui regulament, ci va rămâne la decizia fiecărui profesor în parte. „Renunțăm la obligativitatea unor teze care, din păcate, și-au dovedit, și o recunosc, inutilitatea. O recunosc eu, acela, care am susținut importanța lor, dar văzând rezultatele am înțeles că, din păcate, nu își mai ating scopul. De ce am făcut această propunere de renunțare la teze? Am făcut-o, pentru că în anul școlar 2020-2021 am văzut că 53% din elevii României au luat note peste 8.50. (…) Primul semestru din acest an școlar ne-a arătat că nu este așa, pentru că după primul semestru notele peste 8.50, luând în calcul și tezele, procentul acestor note n-a mai fost 53%. A fost 60%, lucru care ne-a arătat că tezele, într-adevăr, am înțeles lucrul acesta, nu au relevanța scontată”, declara pe 30 martie Sorin Cîmpeanu. Mai mult, numărul de note primite de elevi va fi stabilit în acord cu numărul de ore destinat pentru fiecare disciplină în parte, însă nu mai puţin de trei.
5. Părinții nu mai pot strânge bani pentru atenții destinate profesorilor
Părinții nu mai au posibilitatea de a colecta bani pentru cadouri și atenții destinate profesorilor, deoarece a fost eliminată această posibilitate din noul Regulament. Este vorba despre „eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor”, se specifică în comunicatul ministrului Educației.
6. Elevii vor beneficia pe parcursul unui an școlar de cel puțin un plan individualizat de învățare
Acesta va fi elaborat în urma evaluărilor susținute și după interpretarea rezultatelor de către cadrul didactic și va fi folosit “pentru consolidarea cunoștințelor, pentru întreprinderea unor acțiuni de învățare remedială și pentru stimularea elevilor capabili de performanțe superioare”, potrivit articolului din ROFUIP 2022.
7. Transferul elevilor de clasa a IX-a se va putea face în timpul anului școlar
Elevii de clasa a IX-a se pot transfera doar în situația în care media lor de admitere este cel puţin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul, conform documentului. Transferul se va putea face în timpul anului școlar, în vacanțele școlare, doar în situații medicale deosebite, pe baza avizului comisiei medicale judeţene/a municipiului Bucureşti sau a documentelor medicale justificative, potrivit sursei citate anterior.
8. Se va introduce Școala Verde
Pe lângă săptămâna Școala Altfel, se va introduce și Școala Verde. Aceasta va fi stabilită în modulele 4 și 5 de învățare, la alegerea școlilor, în funcție de starea vremii și de diferite caracteristici locale. În cadrul perioadei marcate de Școala Verde elevii vor fi implicați în activități prin care să învețe diverse lucruri despre mediu.
9. Colegiile Naționale pot organiza admitere la liceu înaintea Evaluării Naționale. Media din anii de gimnaziu nu va mai conta.
Elevii de clasa a VII-a din anul școlar 2022-2023 vor fi primii care vor da examen la colegiile naționale, pentru că noua lege va prevede că aceste licee pot susține admiterea. Tot din 2023, media din timpul gimnaziului nu va mai conta la intrarea la liceu. Din 2024, acele licee care vor demonstra calitatea educaţiei vor avea dreptul să organizeze propriile examene de admitere în liceu, pentru ocuparea a 90% din locuri, 10% din locuri urmând a fi ocupate prin procesul normal de admitere la evaluarea naţională.
10. Profesorilor le va fi interzis prin lege să facă meditații cu proprii lor elevi
„Vrem să avem relevanța notelor și vrem să avem respectarea condițiilor de etică în sistemul de educație. Relevanța notelor are de suferit atunci când un profesor face meditații cu un elev de la clasă pe care apoi îl notează. Pe de altă parte, în activitatea de predare și evaluare la clasă îi este interzis, dorim să propunem prin lege, se desfășoare meditații cu elevii de la clasă având ca obligație de diligență să depună eforturi în vederea eliminării pregătirii suplimentare, la modul general, și asta pentru atinge profilul de competențe ale absolvenților din ciclul în care predă. România Educată are ca obiectiv transpunerea obiectivelor într-un pachet legislativ. Pachetul legislativ trebuie să poată fi aplicat începând cu septembrie 2023 la nivel de planuri-cadru, curriculum și tot felul de alte lucruri de interes maxim pentru tinerele generații. Ca să se poată aplica în septembrie 2023 avem nevoie de pregătire pentru legislația subsecventă. Deci pachetul legislativ ar trebui să intre în vigoare în acest an, iar prevederea despre care discutăm, cu interdicția de a face meditații cu proprii elevi de la clasă, sunt convins că poate să intre încă din anul școlar 2022 – 2023, foarte rapid”, a declarat ministrul educației.
Întrebat de sancțiunile asupra profesorilor dacă încalcă aceste prevederi, ministrul a spus că vor exista cu siguranță, dar că nu poate oferi exemple clare în momentul prezent, pentru că se lucrează la ele. Dar este clar că vor fi ”în corelație cu gravitatea abaterilor”. În aceste moment există o prevedere, dar în Codul de Etică, aprobat prin ordin de ministru, deci nu prin lege, prin care profesorilor le este interzis să facă meditații cu proprii lor elevi: ”meditațiile contra cost cu beneficiarii direcți ai educației de la formațiunile de studiu la care este încadrat” sunt interzise.
Citește și:
- Se desființează inspectoratele școlare. Ce spune ministrul Educației Sorin Cîmpeanu
- O profesoară din Bistrița a fost hărțuită timp de 10 ani pentru că a dezvăluit nereguli la concursuri școlare
- Mai mulți bani pentru elevi: ce criterii impune noua lege a educației
Surse foto: istockphotos.com
Surse articol: edupedu.ro, Adevarul, Digi24