Cât timp ar trebui să renunțe la alcool bărbații care încearcă să conceapă un copil- concluziile unui studiu
O echipă de cercetători din cadrul „School of Veterinary Medicine & Biomedical Sciences” (Universitatea Texas), sub coordonarea profesorului Michael Golding, a atras atenția asupra următorului fapt: un consum îndelungat de alcool în cazul bărbaților care încearcă să conceapă un copil are impact negativ nu numai asupra dezvoltării placentei, ci favorizează și creșterea riscului de sindrom alcoolic fetal. Acest sindrom apare întrucât alcoolul este metabolizat mult mai lent de organismul fătului, prin comparație cu o persoană adultă și, în plus, interferează cu furnizarea oxigenului și a nutrienților. De aceea, bebelușii cu sindrom alcoolic fetal au la naștere o greutate mai mică decât ar fi normal și sunt afectați de întârzieri în dezvoltare, de coordonare slabă a mișcărilor, de tulburări de echilibru, de hiperactivitate, de probleme de atenție etc.
Michael Golding și echipa sa au realizat un studiu prin care au demonstrat că și consumul de alcool în rândul viitorilor tați afectează dezvoltarea normală a fătului și, mai mult decât atât, poate diminua șansele de succes în cazul procedurilor de fertilizare in vitro. Într-o intervenție pentru „TEXAS A&M TODAY”, Michael Golding a venit cu următoarele precizări: „Vreme îndelungată, nimeni nu a luat în calcul și impactul consumului de alcool al taților asupra dezvoltării fătului. Însă, în ultimii 5-8 ani, am sesizat că există anumite probleme de dezvoltare a fătului, ce sunt influențate puternic și de tați...”.
Studiul menționat, publicat în decembrie 2023 în revista „Andrology”, a adus în prim-plan acest aspect: sperma viitorilor tați este afectată negativ de consumul de alcool inclusiv în perioada în care se renunță la acest obicei. Mai exact, este vorba despre perioada marcată de sindromul de abstinență la alcool, vizibil la persoanele ce renunță brusc la consumul de alcool.
Dacă anterior se susținea că, după renunțarea la alcool, calitatea spermei poate reveni la normal după aprox. 1 lună, echipa profesorului Michael Golding a constatat că lucrurile nu stau așa. De fapt, sindromul de abstinență la alcool este prezent mai mult de 1 lună și, având în vedere că producția de spermă durează, în general, în jur de 60 de zile, bărbații care vor să conceapă un copil sunt sfătuiți să nu mai consume alcool cel puțin 3 luni.
Impactul consumului de alcool asupra fertilității masculine
Stând de vorbă cu sursa citată anterior, Michael Golding a explicat ce se întâmplă cu sperma bărbaților în intervalul în care aceștia se confruntă cu sindromul de abstinență la alcool: „În perioada marcată de sindromul de abstinență la alcool, ficatul este supus permanent stresului oxidativ, transmițându-se un anumit semnal în organismul bărbaților. Practic, aparatul reproducător interpretează acest semnal astfel: „Sunt într-un mediu cu mult stres oxidativ. Am nevoie de o resetare ca să mă pot adapta acestui mediu”. În acest context, inclusiv sperma are nevoie să se adapteze.
De asemenea, Michael Golding insistă asupra următoarei idei: nu numai consumul excesiv de alcool este responsabil de sindromul de abstinență. Pentru sursa amintită, profesorul adaugă: „În modelele pe care le-am folosit în studiul nostru, chiar și consumul de 3-4 beri, de câteva ori pe săptămână, după programul de muncă, poate să conducă la sindromul de abstinență la alcool. Astfel, corpul o să ajungă să treacă prin diverse modificări”.
Studiul prezentat nu este singurul care a evidențiat impactul negativ al consumului de alcool asupra fertilității masculine. De exemplu, un studiu publicat în 2018 în „Reproductive Biology and Endocrinology”, a arătat, în cazul bărbaților care consumă în mod constant cantități ridicate de alcool, pot surveni probleme precum: scăderea producției de testosteron, modificări ale gonadotropinei (cu impact asupra producției spermei), modificări ale formei, dimensiunii și mobilității spermatozoizilor etc.
Surse foto: istockphoto.com, Image by Drazen Zigic on Freepik
Surse articol: mother.ly, onlinelibrary.wiley.com, rbej.biomedcentral.com, sfatulmedicului.ro, today.tamu.edu