Cum se raportează părinții la consumul de alcool în rândul adolescenților
Analizându-se datele colectate în urma sondajului din cadrul campaniei de conștientizare „Ești super ok fără să bei ! Adolescență fără alcool”, s-a ajuns la concluzia că mai puțin de un sfert dintre părinți (18%) sunt conștienți de faptul că adolescenții minori obișnuiesc să consume băuturi alcoolice. De asemenea, cei mai mulți dintre părinți (65,53%) cred că ai lor copii au început să consume astfel de băuturi după vârsta de 17 ani și consideră că principalele motive care au condus la un asemenea obicei sunt influența anturajului și socializarea.
În plus, 25% dintre părinții de adolescenți nu s-au ferit să spună că este acceptabil consumul ocazional de alcool, fără a se face abuz, în rândul copiilor. Totodată, 37% dintre părinți susțin că nu le permit deloc copiilor să consume alcool.
Când au fost întrebați care ar fi prima măsură pe care ar intenționa să o adopte în cazul în care ar descoperi că au un copil minor care consumă în mod constant băuturi alcoolice, în cantități mari, peste 50% dintre părinți (58%) au precizat că ar purta o discuție serioasă cu acesta. Mai mult, 27% dintre părinți au menționat că s-ar strădui să-și îndepărteze copilul de anturaj, 7% au declarat că ar cere sprijinul medicului de familie și 2% că ar informa școala sau dirigintele despre o astfel de situație.
În urma analizării răspunsurilor părinților participanți la sondaj, Violeta Carmen Tapai, psiholog specializat în probleme de educație, a ținut să spună că, în prezent, problema consumului de alcool la adolescenți reprezintă încă un subiect tabu pentru părinți. Aceștia nu încearcă să apeleze la ajutor specializat pentru a se adresa unei asemenea probleme în vederea identificării unor soluții eficiente. Potrivit „spirits-romania.ro”, psihologul a insistat și asupra acestor idei: „Consumul de alcool în rândul adolescenților nu este numai o problemă individuală sau de familie, ci este o chestiune socială și de sănătate publică iar consecințele pot fi de lungă durată. În același timp, consumul de alcool în rândul minorilor poate avea drept cauză și lipsa de informare, prevenție și educație...”
Care sunt nevoile părinților pentru a gestiona cât mai eficient problema consumului de alcool în rândul adolescenților
Așa cum reiese din sondajul menționat, aprox.20% dintre părinții participanți au recunoscut că, pentru a se putea adresa mai eficient problemei consumului de alcool în rândul minorilor, ar avea nevoie de mai mult timp, de mai mult sprijin și de mai multe resurse. Practic, părinții au adus în prim-plan următoarele nevoi:
- 29,7% dintre ei au spus că le-ar prinde bine o rețea de suport ori o persoană care să le dea sfaturi legate de cum ar trebui să procedeze;
- 26% dintre ei consideră că ar fi binevenite campaniile publice pe tema combaterii consumului de alcool la adolescenți;
- 15% susțin că le-ar fi utile mai multe materiale informative.
În același timp, concluziile sondajului au fost și acestea:
- 1 din 3 părinți consideră că educația este esențială pentru prevenirea consumului de alcool de către minori;
- 21,5% dintre părinți spun că ar fi binevenite mai multe intervenții din partea statului;
- 5% dintre părinți așteaptă, din partea cadrelor didactice, o implicare mai serioasă pentru prevenirea și combaterea consumului de alcool în rândul adolescenților.
După prezentarea concluziilor sondajului prezentat, Florin Rădulescu, președintele asociației „Spirits România”, a declarat, conform sursei citate anterior, următoarele: „Ne bucurăm că am reușit să continuăm și în acest an seria de campanii educaționale prin care atragem atenția asupra efectelor nocive ale consumului de alcool în rândul minorilor. În calitate de actori economici implicați pe termen lung, simțim că avem o responsabilitate față de comunitate și ne dorim să fim prezenți cu resursele și expertiza pe care le avem. Susținem toate inițiativele publice menite să prevină și să combată consumul de alcool în rândul minorilor...”
35% dintre părinții români consideră că este firesc ca un copil să consume alcool
Surse foto: istockphoto.com, Image by Freepik
Surse articol: observatornews.ro, spirits-romania.ro, stirileprotv.ro