Fenomenul jocurilor de noroc ia amploare nu numai în România, ci peste tot în lume. Cu precădere în România, unde sălile de jocuri de noroc apar ca ciupercile după ploaie în toate orașele mari, dar și în cele mici, în zone foarte aglomerate, lângă școli, lângă fabrici sau piețe, practic oriunde este atras jucătorul să intre și să câștige Jackpotul cel mare.
Din păcate, jocurile de noroc curmă multe vieți anual, rata sinucidelor din această cauză ia amploare. În plus, sufletele tinere și inocente, deloc conștiente de pericolele ascunse, sunt atrase în acest joc al norocului, al sorții, al iluziei de îmbogățire care nu face altceva decât să distrugă destine. Copii de 12, 13, 14 ani care joacă la păcănele de pe telefon sau din sălile de jocuri reprezintă o priveliște greu de privit și o problemă familială greu de imaginat și de gestionat.
Majoritatea copiilor cu vârsta de peste 10 ani din păcate nu numai că au fost martorii reclamelor la jocurile de noroc la televizor și pe internet, ci au fost atrași în acest miraj al îmbogățirii rapide, care de fapt nu există. Păcănelele sunt jocuri populare de noroc pe bani, care fac din ce în ce mai multe victime și câștigă tot mai mulți adepți în rândul copiilor, urmate de pariurile sportive.
Se cere aplicarea legilor care interzic jocurile de noroc persoanelor sub 18 ani şi reglementarea publicităţii la jocurile de noroc
Cu toate că minorii nu ar trebui să aibă acces în agenții, aceștia folosesc cardurile părinților și joacă online, iar studiile arată că 11% dintre copii urmăresc infuenceri care promovează jocurile de noroc pe bani, iar 10% dintre copiii resimt presiune de la prieteni să înceapă să joace.
Din păcate, doar 6 din 10 copii sunt conștienți că există restricții de vârstă în ceea ce privește accesul la jocuri de noroc, iar 4 din 10 copii au vorbit cu persoane apropiate despre impactul păcănelelor asupra vieții lor.
Fenomenul jocurilor de noroc în rândul copiilor este foarte amplu, deși numai 14% dintre aceștia au recunoscut că practică jocuri de noroc pe bani, iar 40% dintre ei menționează că au prieteni implicați în astfel de activități. Asociația Salvați Copiii trage un semnal de alarmă cu privire la acest subiect îngrijorător.
Deși accesul minorilor la jocuri de noroc în sălile specializate este practic interzis, din dorința angajaților de a crește profiturile sau din neglijența lor, accesul copiilor este posibil în majoritatea cazurilor.
Ceea ce înseamnă că este nevoie de o monitorizare mult mai atentă a acestor agenții, este imperios necesară limitarea expunerii copiilor la publicitatea acestor practici și se cere adoptarea urgentă a proiectului de lege care prevede o distanță minimă de 300 de metri între unitățile de învățământ și sălile de jocuri de noroc.
„Dependenţa de jocuri de noroc este o problemă gravă care poate avea un impact devastator asupra vieţii copiilor. Este esenţial să luăm măsuri urgente pentru a proteja copiii de această ameninţare. Solicităm autorităţilor să deblocheze iniţiativele legislative care vizează protejarea copiilor de expunerea excesivă la publicitate la jocuri de noroc, inclusiv interzicerea amplasării sălilor de jocuri de noroc în apropierea şcolilor. De asemenea, cerem aplicarea legilor care interzic jocurile de noroc persoanelor sub 18 ani şi reglementarea publicităţii la jocurile de noroc”, susține Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al asociației Salvați Copiii România.
Reclamele la jocuri de noroc sunt suficient de credibile încât copiii să înceapă să intre în acest „dans” fără ieșire. Publicitatea stradală, pe internet sau la emisiunile TV este foarte importantă pentru că în mare parte câștigă atenția și credibilitatea copiilor.
Ce arată sondajul online făcut de asociația Salvați Copiii?
Conform sondajului online efectuat de asociația Salvați Copiii, 7 din 10 copii au văzut publicitate stradală la jocurile de noroc. În altă ordine de idei, 4 din 10 copii susțin că au un prieten care joacă pe bani, iar unul din 10 copii susțin că au membru al familiei care joacă jocuri de noroc pe bani.
În ceea ce privește diferența de opinie conform sexului, băieții se implică mai mult în jocurile de noroc, comparativ cu fetele, cu un procent de 22% versus 9%.
Copiii care au depășit vârsta de 14 ani practică jocurile de noroc mult mai frecvent, comparativ cu cei mai mici, cu un procent de 18% versus 6%. Nu în ultimul rând, copiii din mediul rural sunt mai predispuși la jocurile de noroc pe bani, comparativ cu cei din mediul urban 17% versus 13%.
Doctor Emilian Voiculescu, membru al Federației Române de Psihoterapie și Asociației Române de Psihoterapie Psihanalitică susține că dependența de jocuri de noroc la copii este mult mai complexă, fiind cauzată de expunerea la publicitate la jocurile de noroc, care creează o iluzie conform căreia banii se pot obține în mod facil.
O altă cauză ar fi presiunea socială din partea prietenilor și familiei sau lipsa de cunoștințe despre riscurile jocurilor de noroc. Mai mult decât atât, în agențiile de jocuri de noroc, conform doctorului Emilian Voiculescu, nu există lumină naturală, nu există ceasuri și este un miros specific care, împreună cu recompensele gratuite, activează o anumită zonă din creier care îi face pe jucători se simtă bine, să intre în transă și să își piardă simțul rațiunii.
Dependenta de calculator - un pericol pentru copilul vostru!
Publicitatea la jocurile de noroc
Reclama este sufletul comerțului, iar la jocurile de noroc reclamele sunt atât de bine create, încât impresionează mințile tinere și în formare. În 2022, cheltuielile în sectorul jocurilor de noroc au depășit suma de 28 de milioane de euro, agențiile de noroc situându-se în topul celor mai mari cheltuitori în publicitate.
Conform statisticilor, în intervalul noiembrie 2022 - octombrie 2023, s-au difuzat 470970 de spoturi TV, în total 2377 de ore 99 de zile continuu de difuzare doar a reclamelor la jocuri de noroc. Această publicitate televizată, stradală, în social media, creează în rândul adolescenților și copiilor iluzia că jocurile de noroc reprezintă o activitate absolut normală, distractivă și o cale foarte rapidă de a se îmbogăți și de a-și îmbunătăți traiul.
Din păcate, această categorie de populație este foarte vulnerabilă la dezvoltarea comportamentelor adictive, printre care, pe lângă consumul de tutun, droguri, sau alcool, se numără și jocurile de noroc.
Cum sa scapi de diferite tipuri de dependenta
„Joacă, nu jocuri” este inițiativa organizației Salvați Copiii
Organizația Salvați Copiii militează pentru impunerea distanței de 300 de metri între agențiile de jocuri de noroc și școli, dar și pentru aplicarea legilor existente care impun vârsta minimă de 18 ani pentru participarea la jocurile de noroc. Este necesară crearea unui mecanism de control inopinant în aceste agenții și interzicerea reclamelor prin influenceri, plasare de produse în mediul online sau în social media.
Din păcate, pentru părinții care nu știu la ce pericol se expun copiii lor, dependența de jocurile de noroc poate părea o prostie sau un lucru cu care consideră că nu se vor confrunta niciodată. Pericolul există și îi pândește pe cei mici la orice pas la orice colț de stradă, iar iluzia îmbogățirii este mult mai puternică decât educația și cei șapte ani de acasă, în care părinții au subliniat importanța câștigului decent al banilor.
Dacă tinerii și adolescenții nu dețin controlul asupra acestei situații, părinții ar trebui să ia măsuri și să inspecteze ceea ce se întâmplă în viața lor, și astfel vor afla că jocurile de noroc i-au acaparat pe mulți dintre ei, care de teamă, rușine sau frică nu recunosc.
Surse foto: istockphoto.com, unsplash.com, pexels.com
Surse articol: educatieprivata.ro