O mamă s-a confruntat cu herpes al scurt timp după naștere
Nikki Jurcutz (din Australia) este paramedic, mama a trei copii și fondatorul „Tiny Hearts Education”, care pune la dispoziția părinților un blog cu sfaturi și diverse cursuri. Într-o postare pe care a făcut-o pe contul de Instagram al „Tiny Hearts”, Nikki a povestit cu ce experiență s-a confruntat la numai câteva zile după naștere: „Am un nou-născut și, la numai câteva zile de la naștere, m-am trezit cu șapte leziuni herpetice pe buze. Vreau să vă împărtășesc cât mai multe pe acest subiect ca să mă asigur că vă protejați bebelușii în fața acestui virus, care poate avea diverse consecințe asupra lor, mai ales în cazul nou-născuților, care nu dispun încă de un sistem imunitar suficient de dezvoltat pentru a lupta cu virusul herpetic...”
View this post on Instagram
Leziunile herpetice apar din cauza virusului Herpes simplex și, potrivit „Better Health”, aprox. 70-90% dintre adulți au anticorpi pentru acest virus, ceea ce arată că, la un moment dat au fost infectați. Nu este însă obligatoriu ca leziunile să apară în toate cazurile, chiar dacă virusul persistă în celulele pielii de la nivelul buzelor.
În afară de leziunile de la nivelul buzelor și/sau din gură, alte manifestări ce pot însoți o infecție cu virusul Herpes simplex HSV-1 sunt:
- Letargie;
- Febră;
- Dureri musculare;
- Dureri și inflamație la nivelul gingiilor;
- Dureri în gât;
- Inflamarea ganglionilor limfatici.
A explicat de ce herpesul este mai periculos în cazul bebelușilor
Folosindu-se de blog-ul „Tiny Hearts Education”, Nikki a insistat asupra ideii că herpesul este mai periculos pentru nou-născuți în condițiile în care sistemul lor imunitar are nevoie de 2-3 luni pentru a începe să se dezvolte. Deși survin în cazuri rare, anumite complicații ale unei infecții cu herpes pot pune în pericol viața bebelușilor. Spre exemplu, pe lângă deshidratare, amplificată din pricina durerii și inflamației care îngreunează consumul de lichide, poate surveni și encefalita: inflamarea creierului. Encefalita afectează tot sistemul nervos central și de aceea crește riscul de convulsii. Chiar și cu tratamentul adecvat, această boală poate afecta creierul pe termen lung.
Nikki a precizat că foarte expuși la virusul herpetic sunt bebelușii născuți prematuri și cei care au sub vârsta de 6 luni și sunt imunocompromiși: când sistemul imunitar nu răspunde deloc sau răspunde insuficient în fața unor infecții.
A venit cu sfaturi pentru protejarea bebelușilor în fața herpesului
Atât pe blog-ul „Tiny Hearts Education”, cât și în postarea realizată pe Instagram, Nikki a dat câteva sfaturi pentru protejarea bebelușilor în fața virusului ce provoacă herpesul. A pornit de la ideea că modalitatea cea mai simplă de transmitere a virusului este prin sărut, de aceea a menționat că bebelușii nu trebuie sărutați nici pe față, dar nici pe mânuțe. În plus, pentru mai multă protecție, a dat și aceste indicații:
- Persoanele care au leziuni herpetice să le acopere când vin în contact cu bebelușii: de exemplu, să se poarte o mască de protecție sau să se acopere leziunile cu plasturi speciali;
- Persoanele care ating bebelușul să se dezinfecteze bine pe mâini;
- Oricine vine în contact cu bebelușul să se dezinfecteze pe mâini înainte să atingă obiecte pe care acesta le va duce la gură: suzete, biberon, jucării etc;
- Persoanele care vin în contact cu bebelușul să nu pună mâna pe leziunea herpetică pe care o au.
În urma unor asemenea sfaturi, numeroși utilizatori de Instagram și-au împărtășit experiențele prin care au trecut cu copiii lor din cauza herpesului și i-au mulțumit lui Nikki pentru informațiile utile. Iată câteva exemple de astfel de comentarii, disponibile pe contul de Instagram al „Tiny Hearts Education”:
- „Regula numărul 1...să nu săruți niciodată un bebeluș!”;
- „Fiica mea în vârstă de 3 ani a ajuns la spital anul acesta din cauza virusului Herpes simplex. Nu a luat virusul de la mine sau de la tatăl ei întrucât noi nu o sărutăm când avem herpes. Probabil că altcineva a pupat-o. A fost îngrozitor...”;
- „Am avut leziuni herpetice după ce s-au născut cei doi copii ai mei, așa că, indiferent cât de ciudat sună, obișnuiesc să mă dau mereu cu ruj ca să-mi amintesc să nu-i pup”;
- „Nu pot să înțeleg de ce părinții și bunici sărută bebelușii pe gură!”;
- „Socrul meu mi-a sărutat fetița pe gură când eram încă în spital! A făcut asta deși îi spusesem de multe ori, înainte să nasc, să nu o sărute! Nu mi-a venit să cred. Am fost atât de furioasă!”;
- „Îți mulțumesc pentru că ai abordat acest subiect. Îți spune asta mama unei fetițe de șase luni, care a trecut printr-o infecție cu virusul Herpes simplex. Am rămas cu traume după acea experiență”.
Surse foto: pexels.com, facebook.com/tinyhearteducation/videos/, instagram.com/tinyheartseducation/
Surse articol: betterhealth.vic.gov.au, kidspot.com.au, tinyhearts.com