De ce se recomandă ca nou-născuții să fie alăptați în primele 30 de minute de la naștere
Într-un interviu acordat revistei PUNCH HealthWise, profesor Edamisan Temiye, consultant hematologic pediatru, cadru universitar și oncolog la un spital din Lagos (Nigeria), explică de ce este important ca un nou-născut să fie alăptat în primele 30 de minute de la naștere. Astfel, medicul susține că așa poate fi prevenită scăderea nivelului de zahăr din sânge, adică hipoglicemia. Aceasta se întâlnește adesea la nou-născuți, dar se remediază odată ce micuții primesc lapte în mod regulat.
Pentru sursa citată, profesorul Edamisan Temiye precizează că laptele produs de mamă în prima oră de la naștere este foarte dens în nutrienți, de aceea poate feri bebelușul de hipoglicemie. Dacă nu este tratată corespunzător, hipoglicemia poate conduce la convulsii, la deteriorarea creierului, la întârzieri în dezvoltare sau chiar la deces. Potrivit informațiilor oferite de „MedicalNewsToday”, în situația în care nivelul glicemiei nou-născutului scade sub 40 mg/dL în primele 4 ore de viață sau sub 45 mg/dL în primele 4-24 de ore de viață, medicii recomandă creșterea frecvenței sesiunilor de hrănire.
De cele mai multe ori, hipoglicemia survine imediat după naștere întrucât nou-născutul nu mai are brusc parte de glucoza pe care o primea în mediul intrauterin prin placentă și cordonul ombilical. De asemenea, bebelușii care se nasc în contextul unor complicații precum eclampsia (convulsii asociate hipertensiunii arteriale la femeile însărcinate) sau hipotermia sunt mai expuși riscului de a se confrunta cu hipoglicemie. Totodată, în cazuri rare, hipoglicemia este una dintre manifestările specifice galactozemiei, o boală genetică provocată de deficiența enzimei GALT. Această boală constă în incapacitatea de a utiliza galactoza din zahăr. Așa se explică de ce organismul bebelușilor cu galactozemie nu reușește nici să metabolizeze zahărul din laptele matern.
În intervenția pentru sursa citată anterior, profesorul Edamisan Temiye insistă asupra următoarei idei: „Nou-născutul trebuie alăptat în primele 30 de minute de la naștere. În acest interval bebelușul este încă alert și, de aceea, se va atașa rapid și corect la sân și va începe îndată să sugă. Dacă alăptarea se amână cu 1 oră sau mai mult după naștere, bebelușul poate să adoarmă și îi va fi mai greu să sugă...”
Dacă se constată că un nou-născut are hipoglicemie, medicii îi administrează glucoză intravenos și sunt demarate cât mai rapid și sesiunile de hrănire.
De ce este indicat și pentru mame să-și alăpteze bebelușii în primele 30 de minute de la naștere
Continuându-și intervenția pentru sursa menționată, profesorul Edamisan Temiye spune că inițierea alăptării încă din primele 30 de minute de la naștere este benefică și pentru mame. Odată ce bebelușul începe să sugă, este stimulată și producerea hormonului oxitocină, care nu numai că favorizează contractarea mușchilor uterului și desprinderea placentei, ci reduce și pierderile de sânge.
În ultima parte a interviului, aduce în prim-plan și câteva dintre cele mai cunoscute situații în care nou-născuții nu pot primi lapte matern în primele 30 de minute de la naștere. De exemplu, se întâmplă așa dacă:
- Mama nu este capabilă să alăpteze;
- Bebelușul este prematur și are o greutate foarte mică;
- Bebelușul s-a născut cu malformații ce nu îi permit să sugă;
- Bebelușul are obstrucție intestinală;
- Bebelușul are galactozemie: în această situație, medicii prescriu o formula de lapte specială, fără galactoză.
Alăptarea la orizontală: tot ce trebuie să știe proaspetele mămici
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com
Surse articol: healthwise.punchng.com, medicalnewstoday.com, sfatulmedicului.ro, theglittersonline.com