Orice părinte face greșeli, mai ales la început, când are un nou născut acasă. Când vine vorba de somnul celui mic, lucrurile nu sunt deloc simple. Părinții sunt adesea îngrijorați că nou născutul nu doarme suficient, sau are o calitate slabă a somnului.
Câteodată, aceste griji sunt justificate. Tocmai de aceea, e bine să știi ce e bine să faci și ce nu.
1. Nu te aștepta ca bebe să doarmă mereu ca în primele săptămâni
Da, nou născutul adoarme imediat după ce îl hrănești. De fapt, asta va face timp de câteva săptămâni. Va dormi și va mânca. Apoi iar va dormi. Unii bebeluși adorm ușor și după primele săptămâni, însă nu toți. În jurul vârstei de 4 luni, somnul bebelușului se schimbă. Mulți dintre ei încep să nu mai doarmă atât de devreme și/sau încep să se trezească mai des în timpul nopții.
2. Nu adormi pe canapea, cu bebelușul în brațe
Atunci când ești obosit, ai putea dormi oriunde. Însă trebuie să știi că este periculos să adormi cu bebe în brațe, pe canapea, din cauză că există risccul de a-l sufoca, sau a-l scăpa. Deci, oricât ai fi de obosită, nu risca. Pune-l în pătuțul lui și apoi trage și tu un pui de somn binemeritat.
3. Nu-ți lăsa bebelușul să doarmă în scaunul auto
Asociația Americană de Pediatrie avertizează părinții să nu-și lase bebelușii să adoarmă în scaunul auto. Capul lor poate „cădea” și se pot sufoca, pentru că nu pot respira corespunzător, din cauza poziției în care se află (Sursa Today's Parent).
4. Nu folosi o barieră de protecție pentru pătuț
Contrar așteptărilor, barierele care se pun pe interiorul pătuțului și care acoperă gratiile, nu sunt sigure pentru cei mici. Barierele de protecție sunt folosite pentru a proteja bebelușul, în cazul în care se lovește cu capul de gratiile patului. Însă medicii avertizează părinții să nu le folosească, din cauză că se pot sufoca cu ele.
5. Nu întrerupe antrenamentul pentru somn, din cauză că lui bebe îi ies dinții
Antrenamentul pentru somn al bebelușului (sleep training) are scopul de a-l învăța pe cel mic să adoarmă fără ajutor din partea părintelui. Ca să funcționeze însă, este nevoie de perseverență din partea părintelui. De aceea, experții recomandă să nu întrerupi antrenamentul atunci când lui bebe încep să-i iasă dinții, chiar dacă va fi mai agitat decât de obicei.
Altfel, s-ar putea ca toată munca depusă până în acel punct să fie în zadar.
6. Nu împărți camera cu bebelușul după 6 luni
Asta în cazul în care acest lucru te împiedică să ai un somn calitativ în timpul nopții. Asociația Americană de Pediatrie recomandă părinților să doarmă cu cei mici în cameră, până la vârsta de 6 luni. După această perioadă, pentru ca și tu și bebelușul să vă odihniți corespunzător, e recomandat să dormiți separat.
7. Nu te baza exclusiv pe monitorul video
Monitorul video este extrem de folositor, însă nu poate înlocui peretele. Este bine să îl folosești în doze moderate - nu te culca pe o ureche și nu te baza exclusiv pe el. În același timp, nu e nevoie să îl urmărești constant, altfel e posibil să devii (prea) anxios.
Nu uita că fiecare greșeală este o oportunitate de învățare. Chiar dacă acum te simți copleșită, vei vedea că în timp, vei putea să gestionezi totul mult mai bine. Ai răbdare cu tine.
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: https://www.todaysparent.com/baby/baby-sleep/newborn-sleep-mistakes/