S-a născut primul bebeluș din Marea Britanie cu ADN de la 3 persoane. Medicii au efectuat o procedură revoluționară de tipul FIV (fertilizare in vitro) cu scopul de a preveni moștenirea unei boli genetice, informează observatornews.ro.
Această metodă poartă numele de tratament pentru donarea mitocondrială (MDT) și folosește țesutul din ovulele donatoarelor pentru a crea embrioni sănătoși, lipsiți de mutațiile dăunătoare ale mamei. Astfel, se elimină riscul transmiterii mutațiilor respective de la părinte la copil.
Embrionii combină spermatozoizii și ovulul de la părinții biologici cu structuri minuscule, asemănătoare unei baterii, numite mitocondrii din ovulul donatorului.
Copilul rezultat are ADN de la mamă și tată, plus o cantitate mică de material genetic - aproximativ 37 de gene - de la donator.
Donarea mitocondrială se face prin două metode.
1. După ce ovulul a fost fecundat de spermatozoid, ca în următoarea ilustrație.
2. Înainte de fertilizare, ca în următoarea ilustrație.
În viitor, mai mulți se vor putea naște fără complicații genetice, însă acest proces este unul care trebuie rafinat, menționează Sarah Norcross, specialist în infertilitate, potrivit bbc.com.
În prezent nu se știe încă dacă metoda a funcționat și bebelușul s-a născut fără boala mitocondrială.
„Va fi interesant să descoperim dacă tehnica a avut succes și la nivel practic, nu doar teoretic; și dacă într-adevăr, copilul s-a născut fără mutația transmisă de la mamă, precum și dacă există riscul unei altfel de tulburări pe viitor”, spune Robin Lowell-Badge, de la Institutul de Cercetare Francis Crick.
Se estimează că după ce tehnica se va perfecționa și va trece de faza experimentală, în Marea Britanie s-ar putea naște 150 de copii cu 3 tipuri de ADN anual.
Tehnologia și medicina evoluează constant, iar asta nu poate decât să ne bucure. Sperăm că procedura medicală a avut succes și bebelușul să fie sănătos, acum, dar și în viitor.
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: observatornews.ro bbc.com