Alăptarea este un proces normal pe care orice mămică îl adoptă sau nu. Este decizia femeii care a adus pe lume bebelușul dacă îl hrănește cu biberonul, la sân, dacă îl alăptează câteva luni, câteva săptămâni sau de ce nu, câțiva ani. Din păcate, nu toată lumea înțelege că acest concept nu este unul obligatoriu. Este și cazul unei mămici care susține că a fost judecată aspru în grupul din care făcea parte pentru că a fost nevoită să oprească alăptarea.
Isabelle este numele mamei care și-a dorit din tot sufletul, așa cum mărturisește chiar ea, să își alăpteze bebelușul încă de la naștere. Dar, deși după 3 luni în care fluxul laptelui era foarte slab, copilul avea probleme de atașare, mama avea sfârcurile crăpate și a suferit de trei ori de mastită, mama nu era gata să se dea bătută. Și-a programat, așadar, o consultație cu un consultant în alăptare și, după un drenaj al unui abces la nivelul sânului, atât mintea, cât și psihicul proaspetei mămici erau la limită, femeia fiind pe punctul de a renunța la orice încercare de a hrăni copilul la sân.
„Nu știu de cine să mai ascult!”
În ciuda încercării de a-și hrăni copilul la sân, Isabelle primea tot felul de sfaturi avizate sau nu, care de cele mai multe ori erau contradictorii. Ceea ce a determinat-o pe mamă să nu mai știe ce are de făcut în continuare.
„Deja începusem să mă enervez pentru că primeam sfaturi de la toată lumea. Masează sânul, nu mai masa sânul. Pune comprese cu apă rece! Ba nu, cu apă caldă! Continuă să alăptezi. Nu mai alăpta! Pompează. Nu mai folosi pompa! Totul era atât de copleșitor, încât nici nu știam de cine să ascult”, mărturisește mama.
Probleme în alăptare? 5 produse care te ajută să scapi de orice disconfort
Există un anumit stigmat pentru mamele care își alăptează copiii folosind lapte formulă
Încă din perioada sarcinii femeile primesc sfaturi despre beneficiile alăptării copiilor lor, dar nimeni nu le spune că există posibilitatea să nu poată alăpta pur și simplu.
Din păcate, s-a format un stigmat negativ în jurul hrănirii copilului cu formulă de lapte, încât mamele simt că au eșuat ca femei pentru că nu și-au putut hrăni bebelușii la sân și trăiesc toată viața cu un sentiment de vină. Isabelle chiar mărturisește că s-a simțit dezamăgită de ea însăși și de corpul ei.
„Am fost judecată de alte mame foarte dur”
Isabelle, în cele din urmă, s-a decis să apeleze la un grup de mămici de pe un site de socializare pe care era înscrisă, pentru a-și expune problema și pentru a găsi suport și sprijin în rândul membrelor. Din păcate, nu a găsit decât revoltă și a fost judecată și criticată dur de celelalte membre ale grupului. O internaută chiar i-a scris: „ai încercat prăjiturile pentru lactație? Încearcă-le, pentru vor face minuni pentru sânii tăi".
La început Isabelle a crezut că mama respectivă glumea, dar când și-a dat seama că vorbea serios, a simțit nevoia să îi ofere o replică: „Înainte de a da un mesaj stupid precum acesta altei mame, amintește-ți că este posibil ca acea femeie să fi trecut prin iad în încercarea de a-și hrăni copilul. Nu am nevoie să îmi spui tu ce e mai bine pentru mine și copilul meu”.
Cum identificam si rezolvam problemele comune in alaptare
Nu întotdeauna sânul este cea mai potrivită variantă de hrănire a copilului
Mama mărturisește că îndată ce i-a oferit copilului formulă de lapte, s-a putut liniști, focusa asupra creșterii copilului și pentru prima dată s-a bucurat de statutul de mamă. Starea ei de sănătate fizică și psihică s-a îmbunătățit, iar studiile referitoare la beneficiile alăptării au fost date uitării.
În calitate de mamă care a trecut prin mastită cronică în încercarea de a-și hrăni bebelușul la sân, Isabelle dorește să asigure toate femeile care cred că, doar pentru că nu au reușit să își hrănească copilul la sân au eșuat, de reușita lor. O mămică fericită, cu un bebeluș fericit este tot ceea ce contează.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: kidspot.com.au