Mamele care alapteaza ard mai repede caloriile si pierd surplusul de kilograme acumulate in timpul sarcinii intr-un timp mai scurt.
Desi alaptarea are multe avantaje atat pentru mama cat si pentru copil, creand o legatura unica, exista cateva impedimente care pot crea disconfort fizic mamei si anume angorjarea sanilor, crapaturi si rani la nivelul mameloanelor.
Fiecare mama ar trebui sa se bucure de primele zile, saptamani, luni ale copilului dar daca suferi de una dintre problemele comune alaptarii, aceasta perioada poate fi destul de stresanta. Vestea buna este ca cele mai multe probleme de alaptare au solutii foarte simple - de la schimbarea pozitiei de alaptare pana la schimbarea rutinei de alaptare. Iata cateva probleme comune care pot fi rezolvate:
Mameloanele iritate sau crapate
Daca suferi de mameloane crapate sau iritate cel mai rau lucru pe care il poti face este sa intrerupi alaptarea, fara sa iei cateva masuri pentru a le trata si a reduce durerea.
Durerea nu este normala si in cazul in care persista si se agraveaza, trebuie sa te adresezi medicului tau. In acelasi timp, de un real ajutor poate fi schimbarea pozitiei de alaptare. De multe ori, mameloanele iritate si crapate sunt cauzate de o pozitionare incorecta a copilului la san, copilul neputand prinde corect mamelonul. Deasemeni poti tine cont de urmatoarele sfaturi pentru a preveni si trata mameloanele iritate si crapate:
- dupa fiecare alaptare aplica cateva picaturi de lapte pe mamelonul iritat sau o mica
cantitate de crema, de preferat lanolina naturala.
- schimba tamponul pentru san dupa fiecare alaptare, mentinerea mamelonului intr-
un mediu umed prea mult timp, poate determina sau intretine iritarea acestora,
vindecarea desfasurandu-se mult mai greu.
Tampoanele pentru san de unica folosinta Lansinoh sunt ultra-subtiri si ultra-absorbante, contind un polimer special, care transforma lichidul in gel, pastrandu-l in interiorul tamponului, astfel pielea se mentine uscata. Tampoanele au un contur subtire ultra-absorbant care previne scurgerilor nedorite. Se potrivesc pentru orice forma de san, fara a fi observate sub haine. Sunt igienice fiind ambalate individual. Stratul exterior este impermeabil, pastrand hainele curate, stratul interior conceput in forma de fagure este moale si respirabil pentru confort maxim. Datorita celor 2 benzi autoadezive tamponul se fixeaza cu usurinta.
- pentru tratarea mameloanelor iritate poti folosi lanolina naturata. De preferat ar fi sa folosesti o lanolina care nu necesita indepartarea inainte de fiecare alaptare, care sa fie naturala si hipoaleregenica astfel incat sa poti hrani in siguranta copilul.
Poti opta pentru Lansinoh HPA Lanolina care este un produs 100 % natural, sigur si hipoalergenic, continand singura lanolina care a primit aprobarea British Allergy Foundation. Nu contine parabeni, conservanti, produse chimice, antioxidanti, sau aditivi, nu are gust, culoare sau miros. Nu trebuie sa indepartati lanolina de pe mamelon in timpul alaptarii fiind sigura pentru copil.
- Cu mainile curate pune pe un deget o mica cantitate de lanolina - cat un bob de mazare, tineti-o putin intre degete si apoi aplica cu grija pe tot mamelonul
- Aplica lanolina dupa fiecare alaptare sau mai des daca este cazul
- Curata sanul la dus cu apa calduta, nu folosi sapun sau geluri de dus pentru ca pot usca mamelonul
- asigura-te ca folosesti un sutien confortabil cu o marime potrivita pentru tine, recomandate fiind sutienele din bumbac
Canale galactofore blocate sau mastita
Daca suferi de blocarea canalelor galactofore sau chiar mastita, poti fi tentata sa opresti alaptarea. Aceasta nu este o abordare corecta si poate duce la agravarea simptomelor. Daca banuiesti ca ai un canal blocat, trebuie sa nu intrerupi alaptare. De cele mai multe ori principalul motiv este surplusul de lapte acumulat in sani.
Ia in considerare urmatoarele:
- Verifica daca copilul prinde bine mamelonul. Daca prinde doar mamelonul,
incerca sa schimbi pozitia astfel incat bebelusul sa prinda atat mamelonul cat si
o parte din san, partea din jurul mamelonului sau poti cere sfatul unui specilist in alaptare.
- Poarta sutiene confortabile si lejere. Sutienele stramte pot contribui la mentinerea
disconfortului.
- Hraneste copilul mai des si mentine o rutina regulata de alaptare. Daca sari peste o
sesiune de alaptare, laptele se poate acumula in surplus in sani putand crea
blocarea canalelor galatofore.
- Hraneste copilul mai intai din sanul afectat.
- Maseaza usor sanul in timp ce alaptezi, imbunatatind fluxul de lapte
- Colecteaza surplusul de lapte folosind pompele de san. Recomandat ar fi sa folosesti o pompa de san manuala sau electrica confortabila.
Lansinoh Pompa de san electrica AffinityTM Pro colecteaza laptele matern eficient fara a crea disconfort, prin personalizarea ritmului de colectare, datorita celor 2 faze de extragere a laptelui matern. Faza 1 asigura o suctiune rapida pentru stimularea lactatiei si initierea fluxului de lapte. Apoi urmeaza Faza 2 in care se realizeaza colectarea laptelui. Aceasta faza are 6 nivele de suctiune ajustabile, care te ajuta sa iti personalizezi ritmul de colectare.
Desigur, mastita poate fi de asemenea, cauzata de o infectie. Daca suferi de urmatoarele simptome fara nici un semn de ameliorare, si ai incercat metodele de mai sus, trebuie sa te adresezi medicului tau:
- Sanii sunt fierbinti si sensibili la atingere.
- Daca apar zone rosii dureroase pe sani
- Stare generala de rau
- Temperatura ridicata
Anchiloglosia - Limba fixata
Limba fixata (anchiloglosia) este o malformatie congenitala in care tesutul care ataseaza limba de planseul cavitatii bucale este anormal de scurt. Miscarile limbii pot fi limitate, in functie de gradul atasarii (sudarii). Acesta malformatie afecteaza intre 5 si 10 % din totalul nou-nascutilor.
Copii care sufera de aceasta malformatie pot intampina dificultati in alaptarea la san:
- dificultatea de prindere a sanului si dificultati de supt, care determina dureri la nivelul mameloanelor
- crestere redusa in greutate, deoarece copilul oboseste si se opreste in timpul suptului inainte sa fie satul.
In timpul alaptarii copilul trebuie sa-si folosesca limba pentru a extrage laptele de la nivelul glandei mamare, la nivelul mamelonului. Alimentarea cu tetina a copiilor cu anchiloglosie nu intampina probleme deoarece in general este mai usor de extras laptele prin tetina.
Odata cu alimentia solida, copilul cu limba fixata in mod obisnuit nu mai prezinta probleme in alimentare. Uneori insa, aceasta problema necesita o interventie chirurgicala.
Daca intampini probleme de alaptare care crezi ca sunt legate de limba fixata, consulta medicul tau pentru mai multe sfaturi si recomandari privind pozitiile adecvate de alaptare.
... afla mai multe pe 9LuniShop sau in Showroomul 9Luni din Bdul Marasti, Nr. 31, Sector 1, Bucuresti.