Nu știi de ce îmi hrănesc bebelușul cu lapte praf, așa că nu mă judeca pentru că nu alăptez

Nu știi de ce îmi hrănesc bebelușul cu lapte praf, așa că nu mă judeca pentru că nu alăptez

Bianca Geica - Redactor Senior

Ca mame, știm că laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelușii noștri. Dar există multe motive pentru care o mamă nu poate sau nu ar trebui să alăpteze.

Când am devenit mamă, la început m-am simțit vinovată când a trebuit să îmi hrănesc copilul și cu lapte praf, fiindcă nu produceam suficient lapte. Am descoperit foarte repede că fiecare mamă are un parcurs diferit în ceea ce privește alăptarea și, indiferent dacă bebelușii noștri sunt hrăniți la sân sau cu biberonul, mama face o treabă excelentă, iar bebelușul va fi foarte bine.

mama care ii da bebelusului sa manance cu biberonuk

Uneori, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Și e perfect în regulă!

Ca redactor de parenting, am învățat multe despre alăptare înainte de a rămâne însărcinată. Când am aflat că voi deveni mamă, nici nu concepeam să îmi hrănesc bebelușul cu altceva în afară de laptele meu. Mai ales fiindcă știam foarte bine cât de minunat este laptele matern și ce beneficii are atât pentru bebe, dar și pentru mamă. Dar planurile mele au fost date peste cap imediat cum fiul meu a venit pe lume.

Nașterea a fost la termen, iar copilul meu a venit pe lume cântărind 3,5 kilograme. Am făcut imediat skin-to-skin. Am încercat să-l pun pe pieptul meu pentru a-l alăpta, dar nu s-a prins niciodată la sân. Când am ajuns în salon și m-am odihnit, sânii mei erau plini, iar sfârcurile mele erau crăpate și dureroase, dar am încercat să îl alăptez din nou, dar se părea că bebelușul meu nu reușea niciodată să se prindă bine de sân.

Când bebelușul meu a slăbit un kilogram la nici două zile după ce a venit pe lume și a plâns puternic într-o noapte, am știut că îi era foame. Chiar și în ciuda disconfortului insuportabil, am continuat să încerc să alăptez, dar a devenit prea dureros pentru că sânii mei erau încă plini, iar sfârcurile erau crăpate. Așa că am cerut lapte praf pentru sugari.

Mulțumesc lui Dumnezeu pentru laptele praf!

Personalul spitalului a fost reticent și m-a rugat să alăptez din nou, iar eu am încercat. În cele din urmă, era ora 2 dimineața, iar bebelușul meu încă plângea; am spus cu fermitate: „Vă rog să aduceți niște lapte praf pentru ca bebelușul meu să poată mânca. Voi continua să alăptez și să extrag lapte, dar copilul meu este înfometat și pierde în greutate”.

Asistenta mi-a adus o hârtie pe care să o semnez și mi-a dat un picurător micuț și câteva sticluțe cu lapte praf. Imediat ce l-am hrănit pe fiul meu, acesta a încetat să mai plângă și a dormit toată noaptea.

Mi s-a adus o pompă de sân. Am reușit să extrag colostrul și am început să îmi hrănesc bebelușul cu biberonul. De asemenea, am folosit pungi de gheață pentru a mă ajuta să atenuez congestia sânilor.

Alăptarea la sân nu a decurs chiar așa cum mi-am imaginat. Dar m-am adaptat la situație. Pompare și lapte matern prin biberon în timpul zilei și lapte praf noaptea. Acea vinovăție pe care am simțit-o în primii ani de maternitate este acum inexistentă. Sunt mândră de modul în care am gestionat o situație dificilă și am găsit o soluție.

Astăzi, vasta mișcare de susținere a alăptării este cu adevărat remarcabilă. Luna de conștientizare a alăptării, în august, a jucat un rol semnificativ în educarea viitoarelor mame. Mii de consultanți în alăptare certificați sunt disponibili pentru a îndruma mamele în procesul de alăptare. Tot mai multe mame își dau seama că nu există nicio modalitate de a fi o mamă perfectă. Dar există un milion de moduri de a fi o mamă bună.

Ce am de gând să fac pentru bebelușul numărul doi

Acum sunt însărcinată cu al doilea copil și, pe baza experienței mele anterioare, plănuiesc să extrag lapte imediat după naștere și să mă concentrez pe hrănirea cu biberonul a copilului meu. Acest lucru va ajuta să evit angorjarea sânilor și sfârcurile crăpate. Voi încerca să văd dacă bebelușul meu se va prinde la sân, deoarece fiecare copilaș este diferit. De asemenea, voi aduce cu mine formula în geanta de travaliu ca rezervă, în caz că nu îmi convine ce îmi ofera maternitatea.

Povestea mea despre motivul pentru care îmi hrănesc bebelușul cu biberonul este doar una dintre multele experiențe de alăptare ale mămicilor. Există multe motive pentru care mamele nu pot sau nu ar trebui să alăpteze.

De ce unele mame nu își alăptează bebelușii

Lipsa sau scăderea lactației este un motiv foarte frecvent pentru care mamele nu alăptează exclusiv sau decid să nu mai alăpteze. În ceea ce mă privește, mă asigur să am o pompă de sân pregătită în camera de recuperare după naștere, în caz că întâmpin probleme în ceea ce privește alăptarea.

Așadar, care sunt cauzele unei rezerve scăzute de lapte matern?

  • Țesut glandular insuficient (sâni hipoplazici);
  • Sindromul ovarelor polichistice (SOPC);
  • Hipotiroidism;
  • Operație anterioară la sân, cum ar fi mastectomia sau o operație de micșorare a sânilor;
  • Radioterapie anterioară pentru cancer de sân.

Alte cauze ale unei rezerve scăzute de lapte matern includ:

  • Medicamentele

Mama ar putea lua un medicament nesigur pentru copil iar astfel, nu poate alăpta. Acestea ar putea include medicamente pentru chimioterapie și epilepsie și produse cu aspirină sau care conțin decongestionante.

  • Diferite boli

Dacă o mamă este bolnavă sau are o infecție severă, este posibil să nu poată alăpta. Unele boli grave care le împiedică pe mame să alăpteze includ HIV, hepatita B și C, cancerul, boli de inimă sau anemie severă.

  • Bebelușul este alergic

Un bebeluș ar putea fi alergic la o substanță din laptele mamei, așa că mama ar putea înceta să alăpteze pentru a ameliora simptomele sau disconfortul copilului său.

  • Mama nu vrea să alăpteze

Alegerea de a nu alăpta este 100% acceptabilă. Nu contează de ce; dacă o mamă decide să nu o facă, aceasta este alegerea ei. Atâta timp cât mama își hrănește bebelușul, fie cu lapte matern sau biberon, face o treabă excelentă, iar copilul primește nutrienții de care are nevoie. Este util să te pregătești din timp pentru alăptare citind sau cu ajutorul unui consultant în alăptare. Maternitățile, cele private cel puțin, au, de obicei, un consultant în lactație în cadrul personalului care să le ghideze pe proaspetele mămici.

Am învățat câteva lucruri în calitate de mamă. În primul rând, oricât de pregătită ai fi, alăptarea nu decurge întotdeauna așa cum plănuiești, și asta este în regulă. În al doilea rând, nu vă grăbiți să judecați o mamă pentru alegerile sale. Nu știi de ce îmi hrănesc copilul cu biberonul, dar este decizia mea și am motivele mele!

Citește și:

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: Articol tradus și adaptat după materialul You Don’t Know Why I’m Bottle-Feeding My Baby publicat pe site-ul baby-chick.com

Articolul urmator
Un bebeluș a fost la un pas de moarte din cauza alimentației exclusive cu lapte de migdale
Un bebeluș a fost la un pas de moarte din cauza alimentației exclusive cu lapte de migdale

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nepoata mea de opt ani mi-a cerut lapte matern când îmi alăptam bebelușul. Așa mi-am dat seama că încă este alăptată
    Nepoata mea de opt ani mi-a cerut lapte matern când îmi alăptam bebelușul. Așa mi-am dat seama că încă este alăptată

    O proaspătă mămică din Marea Britanie este îngrijorată cu privire la comportamentul nepoatei sale, în vârstă de 8 ani. Fetița i-a cerut femeii lapte matern, iar acum...

    Soțul meu este gelos pentru că alăptez bebelușul nostru care s-a născut acum șase zile
    Soțul meu este gelos pentru că alăptez bebelușul nostru care s-a născut acum șase zile

    O mamă care alăptează se plânge, pe rețelele de socializare, de faptul că soțul ei este gelos pe bebelușul lor nou-născut, dintr-un motiv cât se poate de bizar....

    Soacra mea îmi cere să nu mai alăptez ca să poată lua copilul peste noapte la ea
    Soacra mea îmi cere să nu mai alăptez ca să poată lua copilul peste noapte la ea

    O proaspătă mămică a cerut ajutorul internauților în legătură cu o problemă cu care se confruntă în ultimul timp. Soacra sa îi cere să nu mai alăpteze, ca să...

    Nu, nu vreau să mai fiu prietenă cu persoanele care îmi judecă stilul de parenting
    Nu, nu vreau să mai fiu prietenă cu persoanele care îmi judecă stilul de parenting

    Chiar dacă parentingul se împarte în mai multe categorii mari și late, fiecare părinte e unic și procedează în felul său. Unele persoane s-ar putea să nu fie de...

    Abia produc lapte pentru copilul meu, iar sora mea îmi cere să-i dau și ei pentru a face săpun din el
    Abia produc lapte pentru copilul meu, iar sora mea îmi cere să-i dau și ei pentru a face săpun din el

    Alăptarea nu este întotdeauna ușoară. Din păcate, nu sunt puține mămicile care se confruntă cu mastita, angorjarea sânilor din cauza acumulării excesive de lapte,...

    Cerșetoarele din București cu bebeluși "din cârpe" au fost amendate. Cer bani pentru lapte praf
    Cerșetoarele din București cu bebeluși "din cârpe" au fost amendate. Cer bani pentru lapte praf

    Poliția locală a Sectorului 6 din București a amendat mai multe femei care cerșeau pe stradă, spunând că au nevoie de lapte praf pentru bebelușii lor. În realitate,...

    Soțul fără job îi cere soției să nu mai cumpere lapte praf pentru bebeluș pentru a face mai multă economie
    Soțul fără job îi cere soției să nu mai cumpere lapte praf pentru bebeluș pentru a face mai multă economie

    O mămică de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit, că soțul ei șomer i-a cerut să își alăpteze copilul în loc să cumpere lapte praf, pentru a face...

    Ce văd când îmi alăptez copilul? O pereche de sâni devastați, plini de vergeturi și mușcături!
    Ce văd când îmi alăptez copilul? O pereche de sâni devastați, plini de vergeturi și mușcături!

    O tânără mămică povestește cum a afectat-o depresia postpartum și cum i-a schimbat percepția despre propriul trup. În loc să se privească în oglindă și să vadă...

    © 2024 Qbebe