Un bebeluș a fost internat la un spital din Miami, Statele Unite, acuzând pierdere în greutate și vărsături.
După câteva investigații, medicii au descoperit că bebelușul a intrat în starea de cetoacidoză, adică organismul său nu mai producea glucoză, necesară furnizării de energie a corpului. Această afecțiune poate deveni fatală, dacă nu se intervine la timp.
La început, Marina Chaparro, medicul pediatru care l-a preluat pe cel mic, a crezut că acesta are diabet, principala cauză pentru care apare cetoacidoza (sursa Insider).
Însă după ce i-au făcut mai multe teste, au descoperit că organismul lui se comporta de parcă ar fi fost înfometat.
Se pare că mama sa l-a hrănit exclusiv cu lapte de migdale, presupunând că a fost sfătuită de cineva să facă acest lucru.
Chaparro vrea să facă public acest caz, pentru că există mulți părinți care iau informații medicale false de pe internet, iar pe unii dintre ei îi costă sănătatea copilului lor, sau chiar moartea, în cazuri extreme.
Deși poate fi dat copiilor mici, laptele de migdale nu poate înlocui laptele matern. Așadar, niciodată un părinte nu ar trebui să-și hrănească bebelușul exclusiv cu acest tip de lapte vegetal.
„Laptele matern are o compoziție greu de reprodus. Oamenii de știință au încercat să reproducă formula sa unică, care să ofere echilibrul perfect de nutrienți, de mulți ani”, declară Chaparro, conform aceleiași surse citate mai sus.
Deși mama micuțului nu a încercat să-i facă rău intenționat, lipsa de informare de care a dat dovadă, era aproape de a o costa viața fiului ei. Din fericire, totul s-a terminat cu bine, iar cei doi au plecat acasă după câteva zile de monitorizare.
În aceeași notă, Owais Durrani, un medic din Texas, avertizează părinții că nici diluarea laptelui praf nu e o variantă bună pentru a hrăni bebelușul.
Câteodată, părinții diluează laptele praf pentru a le ajunge mai mult timp. Însă apa afectează nivelul de electroliți ai laptelui praf, lucru care duce la o absorbție insuficientă de sodiu. Lipsa sodiului din sânge poate duce la scăderea tensiunii și la alte afecțiuni, care pun în pericol sănătatea copilului.
În ceea ce privește hrănirea bebelușului, cel mai bine este să te consulți cu medicul pediatru, de fiecare dată când vrei să faci o schimbare majoră în dieta sa.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: https://www.insider.com/baby-starving-from-almond-milk-diet-2023-1