Diabetul la copii: simptome si tratament

Diabetul la copii: simptome si tratament

Louise Tanase - Contributor

Diabetul la copii este o boala care afecteaza din ce in ce mai multi copii. Fiecare parinte isi doreste ca micutii lui sa fie sanatosi si fericiti. Afla ce este diabetul, care sunt simptomele si cum se trateaza.

Una dintre bolile care apar din ce in ce mai des la copii in ultimii ani, este diabetul. In ciuda faptului ca diabetul este o boala grava, care necesita tratament specific, poate fi totusi tinuta sub control. In cazul in care aveti un copil diagnosticat cu diabet, nu trebuie sa disperati. Chiar daca stilul de viata al copilului va fi modificat, el totusi poate avea o copilarie fericita.

Ce este diabetul?

Fetita mancand mar

Diabetul este o tulburare a metabolismului. Majoritatea alimentelor pe care le ingeram sunt descompuse pana la glucoza (forma sub care exista zaharul in sange). Glucoza este principala sursa de combustibil a organismului. Dupa digestie, glucoza trece in sange, acolo unde este folosita de catre celule pentru crestere si pentru obtinerea energiei. Pentru ca glucoza sa poata patrunde in celule este nevoie de prezenta insulinei.

Insulina este un hormon produs de pancreas, care este o glanda de dimensiuni mari aflata in spatele stomacului. Atunci cand mancam, pancreasul produce in mod automat cantitatea necesara de insulina pentru a deplasa glucoza aflata in sange. La persoanele cu diabet pancreasul fie produce prea putina insulina sau chiar deloc sau celulele nu raspund in mod adecvat la insulina care este secretata. Astfel, organismul pierde principala sa sursa de combustibil, chiar daca sangele contine cantitati mari de zahar.

Sfatul specialistuluimedic

"Diabetul zaharat este o afecțiune caracterizata prin creșterea nivelului glucozei in sânge. Simptomele date de hiperglicemie pot fi: sete intense, urinare frecventa (atrage atenția din cauza trezirii in cursul nopții), scădere in greutate (fără o cauza aparenta), scăderea vederii , dureri, furnicături sau amorțeli ale picioarelor, preponderent nocturne. Oricare din simptomele de mai sus impun prezentarea de urgentă la medic." ne spune Dr. Stanciu Manuela, medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.  

Tipuri de diabet

Cele trei tipuri de diabet sunt: diabetul de tip 1, diabetul de tip 2 si diabetul gestational (de sarcina).

Masurarea glicemiei unui copil
 

Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna, in care, sistemul imun ataca celulele beta producatoare de insulina, aflate in pancreas, si le distruge. Astfel, pancreasul produce insulina in cantitati mici sau deloc. O persoana diagnosticata cu diabet tipul 1 trebuie sa ia insulina in fiecare zi pentru a putea supravietui. Diabetul de tip 1 apare la 5 - 10 % din totalul cazurilor. Se dezvolta, cel mai adesea, la copii si adulti tineri, dar poate sa apara la orice varsta. Daca nu este diagnosticata si tratata cu insulina, o persoana cu diabet de tip 1 poate ajunge la coma diabetica, potential fatala, cunoscuta sub numele de ceto-acidoza diabetica.

Diabetul de tip 2 este cea mai frecventa forma de diabet. Circa 90-95% din totalul persoanelor cu diabet au diabet de tip 2. Aceasta forma de diabet se asociaza cu varsta mai inaintata, obezitate, antecedente familiale de diabet, antecedente personale de diabet gestational, inactivitate fizica si etnie. Aproximativ 80% din persoanele cu diabet de tip 2 sunt supraponderale. Diabetul de tip 2 este din ce in ce mai des diagnosticat la copii si adolescenti. In cazul diabetului de tip 2, pancreasul produce suficienta insulina, dar organismul nu o poate folosi eficient, situatie denumita rezistenta la insulina. Dupa cativa ani, secretia de insulina scade. Consecinta este aceeasi ca in diabetul de tip 1 - cantitatea de glucoza creste in sange si organismul nu poate folosi eficient aceasta principala sursa de combustibil a sa.

Diabetul gestational apare in timpul sarcinii. Apare mai frecvent la femeile cu antecedente familiale de diabet. Femeile care au avut diabet gestational au un risc de 20 pana la 50 % de a dezvolta tipul 2 de diabet in urmatorii 5-10 ani.

Simptomele si diagnosticarea diabetului la copii

Baiat si fetita cu acadea
 

Principalele simptome ale diabetului la copii sunt similare celor care se manifesta in cazul adultilor. Simptomele se manifesta fara intrerupere, timp de mai multe saptamani si ele trebuie sa constituie un semnal de alarma pentru parinti:
• sete inexplicabila,
• scadere in greutate,
• oboseala cronica,
• urinare frecventa
.

Simptomele caracteristice in cazul copiilor includ si:
• dureri abdominale;
• apetit crescut;
• tulburari de vedere;
• miros fructat al respiratiei;
• dureri de cap;
• tulburari comportamentale.

Uneori poate fi observata acidoza diabetica inaintea diagnosticarii diabetului, datorita lipsei de informare a parintilor care nu stiu sa recunoasca simptomele initiale si sa mearga la medic.
Diabetul poate fi diagnosticat printr-o simpla analiza a sangelui (masurarea glicemiei in sange). In cazul in care concentratia de zahar depaseste valorile normale, iar simptomele clinice indica existenta acestei afectiuni, medicul va stabili tipul diabetului si tratamentul corespunzator.

Tratamentul diabetului la copii

Kit insulina
 

Aparitia diabetului la copii impune adoptarea unui regim terapeutic strict, care sa mentina nivelul glicemiei in parametri normali. Diabetul zaharat de tip 1 presupune administrarea zilnica de insulina. Insulina se injecteaza subcutanat (sub piele) conform schemei terapeutice. Tratamentul diabetului de tip 2 include, administrarea de antidiabetice orale si adoptarea unui anumit regim alimentar. In unele cazuri, daca tratamentul cu antidiabetice orale nu da rezultate, medicii pot recomanda administrarea de insulina. Totodata, copiilor diagnosticati cu diabet le va fi verificata periodic glicemia, prin testari ambulatorii si vor adopta un regim alimentar special.

Sfaturi pentru parintii copiilor diabetici

Fetita injectata cu insulina
 

In afara de tratamentul medicamentos si de regimul alimentar recomandat de medic, copilul diabetic trebuie supravegheat indeaproape, iar ingrijirea lui presupune cateva masuri deosebite fata de cazul copiilor fara diabet.

• Monitorizati permanent glicemia, atat prin teste facute periodic la un laborator medical, cat si prin teste facute acasa.

• In cazul copiilor diabetici insulino-dependenti, invatati cum sa administrati insulina (personalul medical va va instrui), iar cand copilul este destul de mare (in general de la 8-9 ani), invatati-l cum sa se injecteze singur. 

Osteocare sirop, fără zahăr
Formula terapeutica
completa pentru structuri
osoase puternice

• Administrati insulina in functie de recomandarile medicului diabetolog, concentratia glicemiei si aportul de glucoza obtinut din alimentatie; in cazul copiilor cu diabet de tip 2 administrati antidiabeticele orale respectand cu strictete schema de tratament.

• Stabiliti meniul zilnic al copilului diabetic, calculand exact, prin cantarire, numarul carbohidratilor de la fiecare masa.

• Medicul specialist este singurul care poate recomanda cea mai potrivita dieta pentru copilul diabetic!

• Implicati copilul in activitati fizice.

• Mergeti regulat la controale medicale si asigurati-va ca starea de sanatate a celui mic este cat mai buna.

• Supravegheati indeaproape micile rani ale copilului; in cazul copilului diabetic acestea se vindeca mai greu.

• Supravegheati cu atentie picioarele copilului diabetic: trebuie pastrate in permanenta curate si uscate, deoarece riscul infectiilor este mai mare.

• Informati personalul didactic, prietenii, colegii si ceilalti membri ai familiei despre boala copilului si despre semnele care indica o crestere sau o scadere a glicemiei si cum poate fi ajutat.

Tu ai un copil diabetic? Cu ce probleme te confrunti? Ce sfaturi le-ai da parintilor?

Articolul urmator
Alergia la apă: simptome si tratament
Alergia la apă: simptome si tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament
    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament

    Pneumonia este o infecție produsă de bacterii, de virusuri sau de fungi, afectând unul sau ambii plămâni. Manifestările care însoțesc pneumonia sunt fie severe, cum ar...

    Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament
    Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament

    Trigliceridele sunt un tip de grăsime care se regăsesc în sânge și, alături de colesterol, reprezintă cele mai comune tipuri de lipide din organism. Când...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Sindromul Pandas: simptome și tratament
    Sindromul Pandas: simptome și tratament

    Infecțiile streptococice fac parte dintre problemele de sănătate des întâlnite în copilărie. Acest tip de infecții se tratează cu ajutorul antibioticelor,...

    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

    Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament
    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament

    Tulburarea de depersonalizare survine când, pentru un anumit interval, te simți deconectată sau detașată de propriul corp, dar și de gândurile și emoțiile tale. Cu toate...

    Miastenia gravis: cauze, simptome și tratament
    Miastenia gravis: cauze, simptome și tratament

    Miastenia gravis este o boală cronică, fiind mai frecventă la femeile sub vârsta de 40 de ani și la bărbații de peste 60 de ani. Deși până în momentul de față nu...

    © 2025 Qbebe