Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament

Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament

Andra Purdea

Trigliceridele sunt un tip de grăsime care se regăsesc în sânge și, alături de colesterol, reprezintă cele mai comune tipuri de lipide din organism. Când mănânci, corpul tău transformă toate caloriile de care nu are nevoie imediat, în trigliceride. Acestea sunt, ulterior, stocate în celulele adipoase, iar hormonii le eliberează între mese, pentru a produce energie.

Semne că cel mic are trigliceride mari

În timp ce trigliceridele stochează caloriile neutilizate și oferă organismului tău energie, colesterolul este folosit pentru a construi celule și anumiți hormoni. La copii, cea mai mare parte a grăsimii corporale este sub formă de trigliceride. Un nivel ridicat de colesterol sau trigliceride (sau hiperlipidemia în termeni medicali) poate afecta atât adulții cât și copiii.

Colesterolul sau trigliceridele mari sunt un factor de risc pentru atacuri de cord și alte tipuri de boli coronariene. Cu toate acestea, tratamentul poate reduce foarte mult aceste riscuri și le poate permite copiilor să ducă o viață sănătoasă și plină.

Este posibil ca hiperlipidemia să nu provoace simptome, astfel că mulți copii nu știu că o au până nu fac un test de sânge. Unele tipuri de hiperlipidemie genetică (moștenită) pot provoca: umflături grase pe piele (xantoame), inele alb-cenușiu în jurul corneei în ochi (arcus corneean).

Nivelurile de trigliceride ale unei persoane cresc în mod natural după o masă, iar nivelurile dorite sunt sub 150 de miligrame per decilitru de sânge (mg/dl). Copiii pot avea o cantitate mai mică de trigliceride decât adulții, astfel că, în timpul postului, de exemplu, copiii sub 10 ani pot ajunge și la 75 mg/dl.

Nivelurile pentru copiii sub 10 ani sunt:

  • Normal: sub 75 mg/dl
  • Limită ridicată: 75–99 mg/dl
  • Ridicat: peste 100 mg/dl

 Intervalele pentru copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani sunt ușor mai mari:

  • Normal: sub 90 mg/dl
  • Limită ridicată: 90–129 mg/dl
  • Ridicat: peste 130 mg/dl

 De ce cresc trigliceridele la copii

Printre cauzele pentru care copilul tău poate avea un nivel mare de trigliceride se numără:

  • Diabet
  • Hipotiroidism
  • Boală de rinichi
  • Boală de ficat
  • Gene care provoacă niveluri ridicate de trigliceride în familii
  • Obezitatea
  • Consumul mare de alimente bogate în grăsimi sau zahăr
  • Moștenire ereditară

Tratamentul trigliceridelor mari la copii

Dacă copilul tău are trigliceridele mari, prima linie de tratament recomandată de medici pentru a scădea nivelul lor și a le menține în intervalul normal va fi menținerea unei greutăți sănătoase prin dietă și exerciții fizice. De altfel, cel mai important factor în menținerea nivelurilor normale lipide îl reprezintă alimentația.

În general, este important să mănânci doar energia pe care organismul o va folosi în acea zi și să eviți excesul de calorii. Un raport publicat în 2019, al Colegiului American de Cardiologie, enumeră câteva sfaturi alimentare pentru gestionarea nivelurilor de trigliceride și colesterol. Astfel, specialiștii recomandă o dietă care să pună accentul pe: legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, surse de proteine ​​slabe și sănătoase, cum ar fi carnea de pasăre cu conținut scăzut de grăsimi, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, fructe de mare și nuci, uleiuri vegetale netropicale, cum ar fi uleiul de măsline.

În plus, este important să limitezi aportul de: zahăr adăugat, produse dulci și de patiserie, alcool, băuturi îndulcite cu zahăr, carne grasă. 

 Specialiștii recomandă următoarele moduri de a reduce nivelul de trigliceride al copilului tău:

  • Asigură-te că ai zilnic în meniu legume și fructe proaspete;
  • Consumă pâine integrală și cereale;
  • Include în alimentația copilului alimente bogate în amidon (cartofi, paste, orez);
  • Evită untul, margarina, smântâna și alte sosuri grase;
  • Îndepărtează grăsimea și pielea de pe carne, atunci când o gătești;
  • Folosește tehnici de gătit fără grăsime, ca de exemplu: copt, fiert, gătit la grătar;
  • Servește supe pe bază de legume și bulion (supă concentrată).

Un alt factor foarte important este mișcarea. Aceasta îți poate ajuta copilul să mențină o greutate sănătoasă și un nivel scăzut de trigliceride. Exercițiile fizice promovează arderea caloriilor, ciar organismul ajunge să folosească trigliceridele suplimentare pentru energie.

În cazul în care copilului tău trebuie să scadă nivelul de trigliceride rapid, iar situația nu se schimbă în urma unei diete și a exercițiilor fizice, medicii pot recomanda introducerea unor suplimente sau medicamente.

Printre acestea se pot număra: ulei de pește, niacina (vitamină din grupa de vitamine B), statină (medicamente care scad lipidele), ș.a.

Deși nivelul mare de trigliceride nu cauzează simptome, este recomandat ca oricine are în familie persoane cu nivel mare de colesterol sau de trigliceride, să contacteze medicul.

Nu în ultimul rând, pentru ca cel mic să aibă un stil de viață sănătos, este important de luat în calcul faptul că toată familia trebuie implicată în acest proces. Încearcă să încorporezi în rutina zilnică următoarele obiceiuri:

  • Încurajează întreaga familie să participe la modificarea dietei. Copilul tău va avea mult mai mult succes dacă nu este tentat de alimentele procesate pe care alți membri ai familiei le mănâncă.
  • Gătitul acasă și mesele împreună în jurul unei mese sunt benefice pentru întreaga familie. Planificarea meselor, cumpărarea produselor de sezon și includerea unor mese fără carne te poate ajuta să ai mai mult succes și să te împiedice să cheltuiești în exces.
  • Este mai greu să controlăm ce se află în alimentele noastre atunci când mâncăm în oraș. Caută restaurante care oferă opțiuni mai sănătoase, cum ar fi carnea la grătar sau la cuptor și garnituri de fructe sau legume. Fii conștientă de faptul că toate condimentele pot adăuga calorii suplimentare, grăsimi și sodiu și ai grijă la porțiile mari. Limitează-ți băuturile zaharoase când ieși la masă.
  • Oferă un bun exemplu. Copiii trăiesc ceea ce învață și învață prin exemplu. Dacă părinții au obiceiuri alimentare proaste, este posibil ca și cei mici să le adopte. Acest lucru este valabil atât pentru exerciții fizice, cât și pentru alimentație.
  • Evită termenul „dietă”, deoarece se referă la o soluție temporară. Fă modificări alimentare pentru toată viața.
  • Prezintă alimentele într-un mod atractic pentru copii. Folosește legume sau fructe colorate și taie-le în forme special, care le plac copiiilor.

Fructe care scad trigliceridele

Un fruct care a devenit din ce în ce mai cunoscut în ultimii ani pentru valoarea sa nutritivă este avocadoul. Acesta este bogat în grăsimi bune și fibre, ajutând la menținerea nivelurilor sănătoase de trigliceride. Mai exact, persoanele care consumă frecvent avocado și evită grăsimile rele au niveluri semnificativ mai bune de lipide în sânge.

Un alt fruct care poate ajuta să scadă nivelul trigliceridelor este kiwi-ul, deoarece conține o sursă de vitamine și antioxidanți ce ajută la scăderea trigliceridelor. Consumul lor săptămânal este asociat cu menținerea unui profil lipidic sănătos, în timp ce consumul zilnic de 1-3 kiwi pare să contribuie la reducerea trigliceridelor din sânge.

Fructele de pădure (afinele, murele, zmeurele, căpșunile) sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanți. Nu conțin multe calorii și sunt sărace în zaharuri simple, dar bogate în fibre.

Mai multe studii au legat consumul regulat de fructe de pădure – în special al afinelor – cu o reducere a nivelului de trigliceride la persoanele cu niveluri ridicate anterior, precum și cu protecția sănătății generale.

Prin urmare, în cazul în care copilul tău are nivelul crescut de trigliceride, încearcă să introduci modificări în dieta și stilul său de viață, alături de tratamentul oferit de medici.

Surse foto: https://www.istockphoto.com/ro

Surse articol: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000625

Articolul urmator
Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament
    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament

    Dermatomiozita este o afecțiune rară, autoimună, caracterizată prin inflamația mușchilor și a pielii.

    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament
    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament

    Poate ai auzit de termenul medical "eritem polimorf" și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. În acest articol, vei afla ce este eritemul polimorf, precum și tot ce...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    © 2025 Qbebe