Tot ce trebuie sa stii despre colesterol

Tot ce trebuie sa stii despre colesterol

Irina Olteanu - Redactor Senior

Colesterolul reprezinta o componenta importanta a organismului, ce dispune de multiple roluri. Iata care sunt acestea exact, cum apare in corp, ce indica un nivel crescut al sau si cum poate fi acesta remediat corespunzator puteti afla in articolul urmator.

Ce este, tipuri, functii

Colesterolul este o molecula organica (sterol; este creat din carbonul reciclat din alimente) se gaseste in fiecare celula din organism si dispune de importante functii naturale. Este creat de corp, dar poate fi preluat si din alimentatie; ca aspect este ceros si similar grasimii, compozitia sa fiind bazata pe ulei (nu se amesteca cu sangele care e pe baza de apa), prin urmare este transportat prin corp de lipoproteine. Acestea sunt de doua colesteroltipuri: lipoprotenie cu densitate redusa (LDL-colesterol rau) si lipoproteine cu densitate ridicata (HDL-colesterol bun). Mai sunt cunoscute in doctrina medicala si lipoproteinele cu densitate foarte redusa (VLDL, similare LDL-contin in mare parte grasime si nu prea multe proteine) si trigliceridele (transportate in corp de VLDL; caloriile in exces, alcoolul sau zaharul sunt convertite in trigliceride si depozitate in celulele adipoase din corp).

Functiile principale ale colesterolului (fara de care nu putem trai) sunt: contribuie la structura peretilor celulari (necesari integritatii structurale si fluiditatii membranale), creeaza acizii biliari digestivi din intestine, permite corpului sa produca vitamina D si activeaza corpul in crearea unor hormoni (estrogen si testosteron). Este produs in procent de 80% de ficat, restul provenind din surse alimentare cum sunt carne, pui, oua, peste si lactate; alimentele vegetale nu contin colesterol. Tot ficatul este cel care si controleaza nivelul colesterolului din sange: dupa masa colesterolul este asimilat din intestinul subtire si metabolizat si depozitat in ficat (care il poate si secreta). Cand este prezent in exces, se poate acumula in depozite denumite placa ateromatoasa in interiorul peretilor arterelor, determinand ingustarea lor.

Iata mai exact cum este creat colesterolul: chiar daca consumati o alimentatie lipsita complet de colesterol, corpul vostru tot va crea aproximativ 1000 mg pentru a functiona corespunzator (are abilitatea de a regla cantitatea acestuia, producand mai mult cand dieta nu ofera cantitati suficiente; cand se detecteaza un nivel scazut de colesterol celular, o proteina transmite genelor celulei sa produca proteine care sa creeze colesterol; se creeaza si mai multe proteine care pot captura particulele LDL circulante din sange). Nivelul concret de colesterol la un moment dat este determinat de suma dintre colesterolul produs de corp si cel din alimentatie, minus cat foloseste sau excreta corpul (in bila).

Domnul doctor Adrian Nicolau medic specialist medicina generala Centrul Medical Academica:

"In primul rind, este o substanta indispensabila vietii. El este este o componenta esentiala in regnul animal, nu reprezinta o exclusivitate umana. Indeplineste o functie de baza in celula (elementul cel mai mic al unui organism viu): este responsabil de supletea membranei celulare. Membranele celulare sunt un fel de punga care inconjoara celula si care protejeaza si delimiteaza continutul de mediul inconjurator. Ea este pe de o parte o bariera puternica si selectiva, iar pe de alta parte e necesar sa fie flexibila.

Numai aceasta mica molecula de colesterol ii da membranei supletea de care e nevoie pentru a rezista. De mentionat ca mama natura in ingeniozitatea ei a crescut proportia de colesterol in membranele celulare ale animalelor care traiesc in regiuni arctice. Deorece este o componenta atat de universala, atunci mama natura i-a colesteroldat acestui alcool policiclic alifatic (cum il numesc chimistii) si alte sarcini: in ficat colesterolul e transformat in acizi biliari care imbunatatesc digestia. Acesti acizi biliari ajung prin bila in vezicula biliara (fiere) si de acolo prin canalul coledoc in intestin unde ajung de fiecare data cand mancam.
Acizii biliari actioneaza ca „sapunul„ si sunt capabili sa dizolve alimentele grase, sa absoarba vitamine liposolubile pentru a putea fi asimilate si folosite in organism.
In afara de aceastea, in glandele endocrine colesterolul este transformat in: hormoni steroizi, progesteron, estrogen, testosteron.

Organismul are propriul program dotat de mama natura asa incat chiar cu o alimentatie zero in colesterol, il produce in fabrica proprie, ficatul (in boli de ficat avansate intodeauna colesterol e mic / foarte mic ) care face unu pana la doua grame zilnic, ceea ce este un rezultat de care poate fi mandru organismul nostru."  

Alimente benefice/nocive unui nivel redus de cholesterol

Conform unei organizatii destinate persoanelor cu colesterol ridicat, exista urmatoarele superalimente: cele din soia (15 g pe zi)-lapte de soia, boabe si tofu, nucile, cerealele si ovazul (ofera fibra solubila beta glucan), sterolii/stanolii vegetali, fructele si legumele, alimentele bogate in grasimi nesaturate (ulei de canola si vegetal), pestele. Iata si nucicateva explicatii in acest sens:

- cerealele (dar si fasolea, merele, perele, ovazul si prunele uscate) contin fibre solubile care reduc lipoproteinele de densitate redusa, scazand in consecinta gradul de absorbtie al colesterolului in sange. 5-10 g sau mai mult de fibre solubile scad nivelul total si colesterolul LDL (de ex: in 1 ½ cana de ovaz se afla 6 g de fibre).
- pestele si acizii grasi omega 3- acestia reduc tensiunea si riscul de aparitie a cheagurilor. Se recomanda cel putin 2 portii de peste pe saptamana (pestii cu cel mai mare continut de acizi grasi omega 3: macrou, pastrav de lac, hering, sardine, ton, somon, halibut) fie copt, fie pe gratar. Acesti acizi pot fi gasiti si in semintele de in sau uleiul de rapita
- nucile sunt bogate in acizi grasi polinesaturati. Un consum de 42 g pe zi de nuci (migdale, nuci, alune, pecan, seminte de pin, fistic, arahide) pot reduce riscul de boli cardiace; asigurati-va ca nu contin sare sau zahar si retineti ca sunt bogate in calorii
- uleiul de masline (in special cel extravirgin-este mai putin procesat si contine mai multi antioxidanti) contine un amestec potent de antioxidanti care poate scadea colesterolul LDL, lasand neatins nivelul de colesterol HDL. Se recomanda 2 linguri (23 g) pe zi fie folosit la legume sauté, fie la marinate sau dressing-uri, dar si ca inlocuitor pentru unt cand pregatiti carne; este bogat in calorii
- alimentele cu steroli/stanoli vegetali (substante din plante care blocheaza absorbtia colesterolului). Margarinele, sucul de portocale si iaurtul cu steroli adaugati pot reduce colesterolul LDL cu mai mult de 10%. DZR pentru rezultate optime este de cel putin 2 g (237 ml) de suc de portocale fortifiat cu steroli pe zi. Nu se afecteaza nivelul colesterolului HDL.
Alimentele dimpotriva nocive pentru colesterol sunt: untul, untul topit, margarinele solide, untura, carnea grasa si procesata, lactatele grase.
Este important de retinut ca pe langa consumul alimentelor benefice/evitarea celor nocive, trebuie sa evitati grasimile saturate (din carne, produse lactate integrale si unele uleiuri, ciocolata, alimente prajite si procesate) si grasimile trans (margarine, prajituri, biscuiti, fursecuri preambalate) care cresc colesterolul total. Cele din urma cresc colesterolul LDL, scazandu-l pe cel HDL. In plus, trebuie sa discutati cu medicul cu privire la o rutina de exercitii fizice (minim 30 minute pe zi), sa renuntati la fumat si sa mentineti o greutate corporala sanatoasa.

Colesterolul ridicat

Este cunoscut drept hipercolesterolemie sau hiperlipidemie/dislipidemie si reprezinta un factor de risc major pentru boala cardiaca coronariana, cauzand infarct (riscul de aparitie este de un atac de cord in urmatorii 10 ani), dar si angina (durere de piept cauzata de lipsa de oxigen la muschiul cardiac). Nivelele ridicate de LDL conduc la colesterolacumularea de colesterol in artere (apare ateroscleroza), in timp ce HDL transporta colesterolul la ficat pentru a fi eliminat din corp. Este important de subliniat faptul ca nu este prezent niciun simptom fizic. Alimentatia, gradul de activitate fizica si greutatea (obezitatea) sunt factori ce-l influenteaza si asupra carora se poate interveni. Exista insa si factori asupra carora nu se detine niciun control (dar se poate uneori interveni) cum sunt cei ereditari (daca aveti istoric familial), diabetul (cand nu este tinut sub control), boala hepatica/renala, sindromul ovarului polichistic, sarcina si afectiuni care cresc nivelul de hormoni feminini, glanda tiroida hiperactiva, medicamente care cresc nivelul LDL si scad nivelul HDL (progestine, steroizi anabolizanti si corticosteroizi). De asemenea, varsta si sexul au un impact (pe masura ce imbatraniti, creste nivelul de colesterol; inainte de menopauza femeile au nivel total mai mic decat barbatii si post menopauza nivelele LDL tind sa creasca).

Domnul doctor Adrian Nicolau medic specialist medicina generala Centrul Medical Academica:

"Acum pentru diferitele grasimi din corp (in special colesterol si trigliceride) sunt taxiuri diferite pentru distante si scopuri diferite. Doua din aceste taxiuri au ajuns celebritati: HDL cholesterol (High density lipoprotein), colesterolul bun si LDL cholesterol (Low density lipoprotein), colesterolul rau. De unde aceste evaluari? Ce sarcini diferite au?
LDL asigura aprovizionarea cu colesterol a celulelor. LDL repara defectele aparute in peretele vascular de agresiuni biochimice de orice cauza. Asa ca ramine o ENIGMA: LDL crescut CAUZA sau EFECT?
HDL colesterolul indeparteaza surplusul de colesterol si il transporta inapoi la ficat. Aici este tranformat in acizidoctor biliari care sunt eliminati prin bila in intestin. In principiu HDL colesterolul are efect de a scadea surplusul de colesterol. Amandoua formele sunt prezente in: colesterolul total. Cine are mai mult HDL si mai putin LDL traieste mai sanatos, decat cel care are valori inverse!
E mai important raportul dintre cele doua colesteroale decat valoarea absoluta a lor individuala. Motivul principal pentru care LDL a fost etichetat ca periculos este o a treia particularitate a acestui transportor si anume: cand incepe „aglomeratia (surplus de colesterol total) in sange, se intampla foarte usor sa faca „accidente". Astfel intregul continut al taxiului se varsa pe strada si nu se dizolva, ci se lipeste literalmente «de asfalt» = perete vascular. Nu mai poate fi indepartat «de pe drum» si ramane »la locul accidentului«. Asa intram intr-un cerc vicios: asfaltul (peretele arterial) devine incarcat cu grasime, isi pierde elasticitatea. Din aterosclerotic peretele arterial se degradeaza incat apare obstructia arteriala = trombusul (depozite pe peretele interior al vasului).

Urmarile raportului rau al HDL / LDL colesterol

Urmarile sunt fatale: debut de boli arteriale in functie de localizare, coronariene, creier, membre inferioare care in final duc la infarct, accident vascular cerebral, amputatii si chiar deces.
Factori de risc - ce este rau pentru mine ?
Alimentatia proasta, supragreutatea sunt doi factori importanti care accentueaza suprasaturatia cu grasimi a sangelui. Daca la acestea se adauga sedentarismul si vulnerabilitatea genetica sau boli ca de ex. hipotiroidia, atunci nesansa de a avea boli cardiovasculare fatale creste."

Citeste si:

Colesterolul marit la copii - un pericol ce poate fi prevenit 

Dislipidemia la copii - cauze, tipuri, simptome si tratament 

Diagnostic

Este indicat sa fie testat nivelul colesterolului cel putin o data la la cinci ani (orice persoana peste 20 ani), prin intermediul unui test sanguin screening (se preleveaza o mostra de sange din brat) ce presupune masurarea colesterolnivelelor de colesterol HDL si LDL si trigliceridele. Medicul va va instrui cu privire la alimentatia prealabila; de obicei e indicata evitarea alimentelor, bauturilor si medicamentelor pentru 9-12 ore inainte de testare (testare denumita profil lipidic sau analiza lipoproteica). In cazul in care proba nu este realizata a jeun, doar valorile pentru colesterolul total si HDL sunt utilizabile (deoarece colesterolul LDL si trigliceridele sunt afectate de ceva recent consumat). Rezultatele sunt indicate in miligrame per decilitru de sange (mg/dL) si retineti ca doar medicul le poate interpreta corespunzator, tinand cont de alti factori de risc cum sunt varsta, istoricul familial, fumat si tensiune. Este importanta cunoasterea nivelului colesterolului deoarece astfel se determina riscul de probleme cardiace/infarct si se pot eventual preveni.

Tratament

In primul rand este indicata alimentatia expusa mai sus, respectiv evitarea alimentelor nesanatoase; scopul principal consta in cresterea HDL si scaderea LDL. Asociata Americana a Inimii recomada limitarea aportului mediu zilnic de colesterol la mai putin de 300 mg; pentru cardiaci mai putin de 200 mg. Apoi, este recomandata renuntarea la fumat; prin fumat scad nivelele de colesterol HDL. Exercitiile fizice cresc nivelele HDL la unele persoane, chiar si cele moderate (daca sunt realizate zilnic pot ajuta la controlul greutatii, diabet si hipertensiune). In cazul in care modificarile in stilul de viata nu sunt de succes sau nivelele de colesterol sunt ridicate in continuare, pot fi prescrise statine, niacina, chelatori de acizi biliari, fibrati, tinandu-se cont de riscul de probleme cardiace (se ia in considerare nivelul de colesterol, varsta, obiceiuri de fumat, tensiune, medicamente pentru tensiune, dar si prezenta unei afectiuni cardiace sau diabet), daca acesta este ridicat se urmareste scaderea colesterolului cu 30-50%. Se pare ca dintre medicatia mentionata anterior, statinele sunt singurele dovedite a preveni infarcturile si au eficienta sporita cu o dieta cu putin colesterol."

Citeste si:

Tratamente naturiste pentru colesterol 

Studii recente

Se pare ca nivelele de colesterol HDL si LDL sunt importante si pentru creier, conform unui studiu din decembrie 2013 publicat in Neurologie JAMA, controlul acestora reducand placile cerebrale corelate cu boala lui Alzheimer. De asemenea, colesterolul crescut a fost corelat de infertilitate conform unui studiu publicat in Jurnalul de Endocrinologie si Metabolism Clinic. Studiile leaga nivelul ridicat de colesterol LDL cu boala de valva aortica (valva este ingustata, restrictionand fluxul sanguin de la inima) conform unui studiu publicat in JAMA.

Multumim domnului Adrian Nicolau pentru informatiile oferite.

Surse:

www.health.harvard.edu; www.webmd.com; www.medicalnewstoday.com; www.mayoclinic.org; www.medicinenet.com; www.heart.org; http://en.wikipedia.org

Articolul urmator
Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi
Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

    Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

    © 2025 Qbebe