Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite perioade din viață, marcate de schimbări importante, stările de anxietate pot fi copleșitoare și de aceea interferează semnificativ cu starea de bine. De pildă, sarcina este o perioadă în care nu este exclus să te confrunți cu anxietatea de separare. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos, poți afla detalii despre anxietatea de separare din sarcină, astfel încât să înțelegi mai bine cum poți depăși momentele mai dificile și să-ți regăsești echilibrul. 

Ce este anxietatea de separare în sarcină?

Anxietatea de separare în sarcină reprezintă un tip de anxietate de separare prezent la adulți. Ea se întâlnește la femeile însărcinate care se confruntă cu stări de anxietate intense când nu se află în preajma unei persoane de care se simt foarte atașate. De cele mai multe ori, anxietatea de separare din perioada sarcinii se declanșează în momentele în care viitoarea mamă nu se află lângă partenerul ei sau dacă știe că urmează un interval în care acesta nu îi va fi alături. 

femeie insarcinata si partenerul ei care se tin de mana in timp ce stau unul in fata celuilalt

Pe de o parte, sarcina este o perioadă care favorizează anxietatea de separare din următorul motiv: tranziția spre maternitate antrenează numeroase schimbări, inclusiv în ceea ce privește rolul și statutul femeii. Astfel, deși rămâne copilul părinților ei, devine mamă pentru un alt copil și, în cazul în care are deja copii, știe că o așteaptă responsabilități suplimentare. Cu alte cuvinte, anxietatea este amplificată de stresul generat de pregătirea pentru marile schimbări ce își fac loc în viața viitoarei mame. 

Pe de altă parte, transformările hormonale din timpul sarcinii pot amplifica și ele stările de anxietate. De pildă, nivelul ridicat al estrogenului predispune la fluctuații ale dispoziției, la iritabilitate și la anxietate. În același timp, nivelul progesteronului are și el fluctuații semnificative în sarcină. De aceea, o scădere bruscă a nivelului acestui hormon predispune la stări de anxietate și chiar la atacuri de panică. 

Medicii psihiatri atrag atenția asupra acestui aspect: femeile ce suferă de anxietate de separare în sarcină sunt mai predispuse riscului de a avea stări frecvente de anxietate și după naștere. Se întâmplă așa întrucât efectele schimbărilor hormonale se îmbină cu oboseala acumulată din pricina somnului insuficient și a grijii permanente pe care o impune prezența unui nou-născut.

Cum se manifestă anxietatea de separare de sarcină?

Manifestările ce însoțesc acest tip de anxietate pot surveni treptat sau pot fi bruște și foarte intense. În acest context, o femeie însărcinată cu anxietate de separare va face tot ce poate pentru a evita să se despartă de persoana de care este foarte atașată.

Printre manifestările ce acompaniază anxietatea de separare în sarcină se regăsesc:

  • Stările de agitație, de neliniște, care sunt prezente aproape tot timpul;
  • Temerile devin atât de mari, încât te împiedică să gândești rațional;
  • Prezența gândurilor negative: de exemplu, te gândești mereu că partenerului tău i se va întâmpla ceva rău;
  • Recurența unor gânduri precum „Nu aș putea să trăiesc fără partenerul meu”, „Nu pot să mă descurc fără partenerul meu” etc;
  • Tulburări de somn din cauza gândurilor ce te copleșesc; 
  • Coșmarurile frecvente;
  • Senzația că ai tot timpul mușchii tensionați;
  • Durerile de cap și/sau de stomac.

În anumite cazuri, anxietatea de separare din timpul sarcinii poate declanșa un atac de panică, manifestat prin transpirație abundentă, dificultăți în respirație, palpitații, amețeli, senzație de leșin etc.

femeie insarcinata deprimata, care sta rezemata de o perna si isi tine fata in mâini

Ce poți face pentru a gestiona anxietatea de separare în sarcină

Ca să treci mai ușor peste oricare dintre manifestările neplăcute amintite anterior, străduiește-te să pui în aplicare și sfaturile de mai jos:

Apelează la exerciții de respirație

Să respiri profund te poate ajuta să te calmezi când ești cuprinsă de stările de anxietate. Respirația profundă furnizează mai mult oxigen corpului și activează sistemul nervos parasimpatic, ajutându-te să îții revii după ce organismul tău a generat răspunsul „luptă sau fugi”. Tot ce ai de făcut este să inhalezi aerul și să-l ții în piept timp de 4 secunde, apoi expiră și dă-l afară treptat, timp de 6 secunde.

Mărește treptat durata perioadelor în care stai departe de persoana de care ești foarte atașată

Realizând acest demers poți reuși să te simți în largul tău și când persoana respectivă nu este lângă tine. Pentru a-ți fi mai ușor, nu te grăbi să te desparți prea mult timp de ea. În schimb, mărește treptat durata intervalului în care sunteți despărțiți pentru a nu ajunge să te simți copleșită și dominată de stările specifice anxietății de separare.

Cere ajutorul unui specialist

Pentru a nu fi în situația de a constata că anxietatea de separare în sarcină se agravează și interferează tot mai mult cu activitățile tale de zi cu zi, adresează-te unui psihoterapeut. Acesta te poate ajuta să descoperi cauza/cauzele anxietății de separare și, cu ajutorul terapiei cognitiv-comportamentale, să îți învingi temerile, nesiguranțele, să te calmezi și să renunți, treptat, la credințele/obiceiurile care îți alimentează anxietatea.

Indiferent de soluția la care apelezi pentru a face față anxietății de separare în sarcină, ai permanent în vedere că nu ești singura care se află într-o asemenea situație. Astfel, potrivit unui studiu publicat anul acesta în „Cureus”, peste 40% dintre femei se confruntă, la un moment dat, cu anxietate de separare în perioada sarcinii.  

Semne că trebuie să mergi la psiholog dacă ești însărcinată

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: apa.org, cureus.com, pregnancybirthbaby.org.au, psycom.net, tandfonline.com, whattoexpect.com

Articolul urmator
Ce teste genetice trebuie să facă în sarcină o viitoare mămică?
Ce teste genetice trebuie să facă în sarcină o viitoare mămică?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?
    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?

    Copilul tău preșcolar are dificultăți în a sta departe de tine? Sarah Rosensweet, expert în parenting, dezvăluie trei metode prin care poți gestiona anxietatea de separare...

    Mămici, ce facem cu anxietatea de separare de puii noștri?
    Mămici, ce facem cu anxietatea de separare de puii noștri?

    „Mami, nu vreau să plec. Mi-e frică. Mergi cu mine? Mă iei cu tine?” Acestea sunt doar câteva dintre rugămințile pe care părinții le aud de la copiii lor, mult prea...

    Anxietatea și fobia de mersul la toaletă, la copii. Ce trebuie să știe părinții
    Anxietatea și fobia de mersul la toaletă, la copii. Ce trebuie să știe părinții

    Mulți copii se confruntă cu anxietatea și în unele cazuri, chiar cu fobia mersului la toaletă. Dacă și copilul tău se află printre ei, atunci acest articol este pentru tine.

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    © 2024 Qbebe